Источни фронт, 154. дан: Руске снаге преузеле највећу термоелектрану у Светлодарску

27.07.2022. 09:31
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Сто педесет четврти дан рата у Украјини.

Руске снаге преузеле су највећу термоелектрану у Украјини у Светлодарску.

Москва упозорава Кијев да обустави провокације код нуклеарне електране "Запорожје", које би могле бити имати велике посљедице и ван Украјине.

Њемачка је испоручила Украјини тражене ракетне бацаче "марс 2" и најавила испоруку против-ваздушних система и оклопних возила.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски изјавио је да ће повратити све територије за шест недјеља. Једини мост преко Дњепра у Херсону опет је био мета напада украјинске војске.

Након што је рат у Украјини дубоко заоштрио односе Русије са Европом и Сједињеним Америчким Државама, из Москве стиже најава повлачења Руске свемирске агенције из пројекта Међународне свемирске станице.

Зеленски именовао новог државног тужиоца

Украјински предсједник Володимир Зеленски именовао је Андрија Костина, посланика из редова његове партије, за новог државног тужиоца.

Зеленски је своју одлуку доставио парламенту, који сада треба да гласа како би потврдио именовање Костина, пренио је Ројтерс.

Костин ће замијенити Ирину Венедиктову, која је смијењена раније овог месеца.

Парламент је разријешио дужности Венедиктову и шефа унутрашње безбједносне агенције Ивана Баканова 19. јула, два дана пошто их је Зеленски суспендовао због тога што, како је тада наведено у Кијеву, нису успјели да искоријене присуство руских шпијуна од 24. фебруара, када је почела руска војна операција у Украјини.

Послије гласања скупштине, лидер водеће парламентарне партије и политичар близак Зеленском Давид Арахамија написао је на Телеграму да Венедиктова "остаје у тиму" имплицирајући да ће бити постављена на дипломатску функцију.

Почео је јуриш руских снага на Авдејевку

Према бројним извештајима из Доњецка и саме Авдејевке - чује се канонада и забиљежено је масовно гранатирање украјинских положаја.

Током ноћи више експлозија одјекнуло је у Николајеву и Харкову.

Гранатирана Дњепропетровска област

Руске трупе су током ноћи гранатирале два округа у Дњепропетровској области, саопштио је на Телеграму регионални званичник Валентин Резниченко, преноси Укринформ.

- Руске трупе су ватром засуле два округа - Никопољски и Криворишки. У Никопољском округу, непријатељ је два пута ударио из 'градива'. Испалили су до 40 граната. Жена стара 54 година рањена је у Марганки. Налази се у болници - наводи се у поруци.

Џонсон Зеленском уручио награду Винстон Черчил

Британски премијер Борис Џонсон уручио је виртуелно украјнском предсједнику Володимиру Зеленском награду Винстон Черчил за лидерство.

Како су пренијели британски медији, Џонсон је на церемонији којој су присуствовали чланови породице Черчил, Међународног друштва Черчил и Зеленски путем видео везе, рекао да верује да дух Винстона Черчила "хода са Зеленским" и да је са Зеленским у сваком изазову кроз који украјински председник пролази.

Коментари 0
Повезане вијести
Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус Путин додијелио орден тинејџерима који су спасавали људе током напада на Крокус
Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена Русија ће искористити свој утицај да резолуција о Сребреници не буде усвојена
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    14h 40m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 36m
    0
  • У недјељу народно весеље код Цркве Успења Пресвете Богородице у Палама
    13h 40m
    1
  • Фочански светац Будимир Соколовић - Дражин исповједник и Христов мученик
    10h 33m
    0
  • Четрнаестогодишњи Милош са уживањем се брине о породичном имању
    12h 30m
    0