Источни фронт, 158. дан: Припадници снага ДНР и ЛНР уз подршку војске Русије ослободили 263 насеља

31.07.2022. 09:26
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 158. дан.

Влада Украјине увешће обавезну евакуацију становника дијелова Доњецке области које су под контролом те земље, прије почетка сезоне гријања.

Министарство спољних послова Руске Федерације објавило је да уводи санкције против 32 званичника и новинара са Новог Зеланда јер, како наводе, подстичу "русофобичну агенду" те земље. "Гаспром" је од данас обуставио испоруке гаса сусједној Летонији због кршења услова за повлачење гаса, саопштила је та руска компанија.

Зеленски уплашен? Нова одлука

Украјинска влада одлучила је да спроведе обавезну евакуацију становништва из источне Доњецке области, мјеста жестоких борби са руским снагама, изјавио је предсједник Володимир Зеленски.

Зеленски је навео да стотине хиљада људи и даље живи у областима Донбаса, где су борбе жестоке и да многи одбијају да оду, али да "би то требало да ураде".

- Ако имате прилику, разговарајте са онима који су још увијек у зонама борбених дејстава у Донбасу. Убједите их да је неопходно да оду. Што више људи сада напусти област Доњецка, то ће их руска војска тамо мање убити - изјавио је Зеленски у суботу, додајући да ће евакуисанима бити дате надокнаде, преноси Ројтерс.

Замјеница премијера Украјине Ирина Верешчуцк раније је саопштила да ће бити извршена обавезна евакуација становника дијелова Доњецке области прије почетка сезоне гријања, јер, како је навела, у региону Доњецка нема апсолутно никаквог снабдјевања гасом, преноси Ројтерс.

Ослобођена насеља

Припадници снага ДНР и ЛНР су уз подршку војске Русије до данас ослободили 263 насеља у ДНР, укључујући Кринично, саопштио је штаб за територијалну одбрану ДНР.

Русија позвала УН да истраже гранатирање затвора у Јеленовки

Русија је званично позвала експерте УН и Црвеног крста да спроведу истрагу о нападу на истражни затвор у Јеленовки, где су били украјински ратни заробљеници, саопштило је руско Министарство одбране.

-Руска Федерација је, у интересу спровођења објективне истраге о нападу на истражни затвор у Јеленовки, који је довео до погибије великог броја украјинских ратних заробљеника, званично позвала експерте УН и Међународног Комитета Црвеног крста - наводи се у саопштењу.

Руско министарство наводи да су украјинске трупе извеле ударе из вишецијевних ракетних система ХИМАРС на притворски центар у Јеленовки, где се налазе заробљени припадници украјинских снага, међу њима и припадници батаљона Азов

Украјински дрон напао штаб Црноморске флоте

Штаб Црноморске флоте напала је украјинска беспилотна летјелица, пет особа је повријеђено, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев на свом Телеграму.

Коментари 0
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 45m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    14h 15m
    0
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    2h 42m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    13h 56m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    22h 38m
    0