Источни фронт, 163. дан: Руска војска ослободила стратешку тачку

05.08.2022. 13:53
0
ИЗВОР: b92.net

У току је 163. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Борбе у Украјини се настављају. Украјински званичници тврде да су руске снаге гранитирале Запорожје, као и да су се снажне експлозије чуле у Николајеву.

Украјински предсједник Володимир Зеленски позвао Кину да искористи свој утицај на Русију како би се окончали сукоби.

"Амнести интернешнал" тврди да су украјинске снаге угрозиле цивиле. Проруске власти саопштавају да је руска војска заузела стратешку тачку у близини Доњецка.

Амбасадор Бугарске позван је у Министарство спољних послова Русије ради проглашавања персонама нон грата 14 запослених у дипломатским мисијама, саопштило је Министарство.

Песков: "Француска је непријатељ Русије"

Упитан да прокоментарише односе Москве и Париза, портпарол Кремља Дмитри Песков рекао је данас да је Француска непријатељска земља.

- Француска није пријатељска земља Русији због санкција и антируских потеза - казао је Песков, пренио је ТАСС.

Он је нагласио да је Француска, заправо, "непријатељска земља".

Путин и Ердоган

Предсједници Русије и Турске, Владимир Путин и Реџеп Тајип Ердоган, требало би данас да се састану у Сочију.

Свјетски медији наводе да ће Ердоган покушати да убиједи Путина да потпише примирије са предсједником Украјине Володимириом Зеленским.

Украјинске снаге испалиле су на Доњецк три ракета из система "Ураган" и 13 пројектила калибра 155 милиметара. На удару је била и једна од болница у Доњецку, има рањених.

ВБ: Руске акције у Запорожју угрозиле безбједност нуклеарке

Акције руских снага у нуклеарној електрани Запорожје су највероватније угрозиле безбједност нормалног рада нуклеарке, саопштило је данас британско Министарство одбране, преноси Гардијан.

- Руска снаге су вјероватно искористиле ширу област постројења, посебно суседни град Енергодар, да одморе своје снаге, користећи заштићени статус нуклеарне електране како би смањиле ризик по своју опрему и особље од украјинских напада - навела је Британија у ажурираном обавјештајном извјештају на Твитеру, пренео је Ројтерс.

Из Лондона додају да "руске намјере које се тичу електране остају нејасне и пет мјесеци након окупације Украјине".

- Руске снаге вјероватно дјелују у регионима у близини електране, користећи артиљерију да гађају украјинску територију на западној обали ријеке Дњепар - додали су Британци.

Русија спремна за разговор о размијени затвореника са САД

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров изјавио је данас да је Москва спремна да разговара о размијени затвореника са Вашингтоном преко постојећих дипломатских канала.

- Спремни смо да разговарамо о тој теми, али у оквиру канала који су договорили предсједници Путин и Бајден - рекао је Лавров за ТАСС.

Суд у Русији јуче је осудио америчку кошаркашицу Бритни Грајнер на девет година затвора због шверца дроге.

Ројтерс наводи да би та пресуда могла да отвори пут ка размијени Грајнер за руског трговца оружјем Виктора Боута.

ДНР покренула кривични поступак против пет страних плаћеника

Тужилаштво самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) саопштило је да је покренуло кривични поступак против пет страних плаћеника који су се борили у Украјини.

Ријеч је о држављанима Хрватске, Шведске, као и три држављанина Велике Британије, пренио је Спутњик.

- Хрват, Швеђанин и један Британац оптужени су за учешће у непријатељствима и покушај преузимања власти, а још двојица Британаца за помагање у регрутовању плаћеника и учешће у биткама на страни Кијева - навело је тужилаштво.

Руска војска ослободила стратешку тачку

Руска војска ослободила је стратешку тачку, село Пески, у близини Доњецка, саопштиле су власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР). Како преноси Спутњик, то село сматра се једним од најутврђенијих украјинских позиција у Донбасу.

Истовремено, Оружане снаге Украјине повлаче се с подручја Авдејевке и Артјомовска односно Бахмута, саопштио је замјеник начелника Главне оперативне управе украјинског Генералштаба Алексеј Громов.

Према његовим ријечима, у подручју Артјомовска, украјинска војска је морала да напусти село Семигорје и да пређе у одбрану на истоку Кодемија.

Поред тога, украјинска војска је напустила рудник Бутовка, а положаји су им тренутно на југу Авдејевке.

Два брода са украјинским житом кренула из лука на Црном мору

Два теретна брода са украјинским житарицама напустила су рано јутрос украјинске луке на Црном мору Черноморск и Одесу, објавила је телевизија Ал Џазира.

Бродови ће пловити кроз међународни хуманитарни коридор до Истанбула гдје ће их прегледати представници Заједничког координационог центра.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 1m
    0
  • Слани мафини
    22h 22m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 11m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    16h 40m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 10m
    0