Источни фронт, 164. дан: Путин и Кадиров разговарали о социјалном и економском развоју републике

06.08.2022. 12:46
0
ИЗВОР: b92.net

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 164. дан.

Кијев и Москва међусобно се оптужују за напад на нуклеарну електрану Запорожје.

Предсjедник Русије Владимир Путин и турски предсjедник Реџеп Тајип Ердоган у Сочију су договорили да дио плаћања за руски гас буде у рубљама.

Украјински званичници саопштавају да су руске снаге из Херсона гранатирале Николајев.

Брод са украјинским житом стиже сутра у луку Триполи

Брод Разони са украјинским житом који плови под заставом Сијера Леонеа стићи ће у либанску луку Триполи у недјељу 7. августа, извијестио је лист Ал Акбар, цитирајући извор у украјинској амбасади у Бејруту.

Брод Разони испоручиће 26.000 тона кукуруза за либанског купца, преноси агенција ТАС С.

Разони је испловио из украјинске луке Одеса у понедјељак ујутру.

Чланови заједничког Координационог центра за извоз жита из Украјине, чије сједиште се налази у Истанбулу, извршили су у сриједу инспекцију брода. Пакет мјера у циљу рјешавање питања испоруке хране и ђубрива на глобална тржишта потписан је 22. јула у Истанбулу између Русије, Украјине, Турске и УН. На основу тог споразума формиран је координациони центар чији представници су задужени за инспекцију бродова са житом како би се спријечио шверц оружја.

Путин и Кадиров разловарали 

Руски предсједник Владимир Путин разговарао је са лидером Чеченије Рамзаном Кадировим о социјалном и економском развоју републике, саопштио је званични представник Кремља Дмитриј Песков. Према ријечима прес-секретара руског лидера, током састанка стране су анализирале стање ствари у Чеченији.

- Претходне ноћи, послије руско-турских преговора, Путин је одржао радни састанак са лидером Чеченске Републике Рамзаном Кадировим - рекао је Песков.

Владимир Путин је дан раније у Сочију разговарао са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом.

Зеленски: Заплењена руска имовина вриједна 765 милиона долара

Украјински предсједник Володимир Зеленски тврди да је у Украјини већ заплењена руска имовина вриједна 765 милиона долара.

Према ријечима владиних званичника у Украјини је већ насилно заплењена имовина вриједна 28 милијарди гривни (765 милиона долара) - навео је Зеленски у саопштењу објављеном на сајту његове канцеларије.

Додао је да се ради на заплијени руске имовине наставља и да је предложено да се конфискује више од 900 предмета који припадају руској држави, преноси РИА Новости.

Испловили бродови из украјинских лука

Два брода из Турске и један из Бугарске испловили су из украјинских лука, изјавио је начелник руског Центра за управљање националном одбраном Михаил Мизинцев.

У оквиру спровођења иницијативе о међусобном разумијевању о безбједном транспорту жита из украјинских лука из луке Одеса су испловили бродови Најви Стар (Турска, натоварен кукурузом), Поларнет (Турска, натоварен кукурузом) и Рожен (Бугарска, натоварен кукурузом) који је испловио из луке Черноморск 5. августа 2022. Русија је стриктно посвећена својим обавезама из споразума у циљу обезбјеђивања извоза житарица и минералних ђубрива из украјинске луке - рекао је Мизинцев, пренео је ТАС С.

Пољански: Русија и Украјина далеко од преговора

Први замјеник представника Русије при УН Дмитриј Пољански рекао је да Кијев не показује спремност да одговорно приступи преговорима са Москвом.

- Имају неке захтјеве који не могу бити стављени на сто током озбиљних преговора. Зато смо још далеко (од преговора) - истакао је Пољански.

Према његовим ријечима, Украјина даје само политичке изјаве о теоријској спремности да преговара са Русијом, да је спремна да преговара када Русија повуче своје трупе, имајући у виду и Донбас и Крим, што Пољански оцјењује као "смешно само по себи".

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 8m
    0
  • Слани мафини
    22h 29m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 18m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    16h 47m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 17m
    0