Источни фронт, 170. дан: Припадници Народне милиције ЛНР разбили позиције Украјинаца код Соледара

12.08.2022. 09:35
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 170. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Борбена дејства око Харкова и области Дњепропетровска.

Поново су гранате падале око нуклеарне електране Запорожје, међусобне оптужбе две стране за одговорност.

Украјински предсjедник Володимир Зеленски позвао на технолошку изолацију Русије. Још два брода са житарицама испловила из украјинских лука.

Кренули бродови

Два брода са товаром житарица напустила су данас украјинске луке, након одобрења Заједничког координационог центра (ЈЧ) у Истанбулу, који надгледа наставак извоза житарица из Украјине, преноси агенција РИА Новости.

Брод за расуте терете Стар Лаура испловио је из луке Јужни, превозећи 60.150 тона кукуруза, чије је одредиште ирански град Бандар Имам Хомеини, док је теретњак Сормовски 121 напустио луку Черноморск са 3.050 тона пшенице и кренуо за турски град Текирдаг.

Такође, начелно је одобрен пролазак још два брода, Ефе и Сара, ка Одеси, након што буду прегледани у Мраморном мору.

"Сви добро знамо за шта су они способни"

Украјина би могла да искористи нуклеарну електрану Запорожје за организовање гнусних провокација ако се руске трупе повуку из тог постројења, оцијенио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја на сједници Савјета безбједности УН посвећеној ситуацији у вези са нукеларком.

- Сви добро знамо за шта је способна кијевска влада, а свијет је већ имао прилику да се у то увјери. Они који предлажу повлачење руских снага морају да разумију посљедице које могу да услиједе када овај објекат више не буде био заштићен, а кијевске снаге и националистичке групе добију прилику да га искористе за најстрашније могуће провокације - поручио је Небензја, пренијела је агенција ТАС С.

Такође, како је рекао, демилитаризација би нуклеарну електрану у Запорожју учинила подложнијом провокацијама и терористичким нападима.

- Демилитаризација постројења учинила би је рањивом за све оне који су спремни да уђу у њега са нејасним циљевима. Не можемо да искључимо провокације и терористичке нападе на постројење. Наша дужност је да је сачувамо - рекао је Небензја.

Он је додао да би генерални секретар УН Антонио Гутереш требало да детаљно објасни свој приједлог о стварању безбједносног периметра око нуклеарке Запорожје, додао је Небензја.

Русија ће помоћи

Русија ће помоћи у организацији посјете мисије Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) нуклеарној електрани Запорожје, изјавио је стални представник Русије при међународним организацијама у Бечу Михаил Уљанов.

- На састанку Савјета безбједности УН генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси је детаљно објаснио зашто постоји хитна потреба да међународна мисија посјети нуклеарну електрану Запорожје - објавио је Уљанов на Телеграму, а преноси агенција ТАС С.

Како је додао, Русија је одмах потврдила спремност да помогне у организовању посјете мисије ИАЕА.

Украјинске снаге напуштају положаје у Нагорну

Украјинска војска напушта своје положаје у мјесту Нагорно и премјешта се ка Соледару, изјавио је официр Народне милиције Луганске Народне Републике Андреј Марочко.

Како је рекао, обавјештајни подаци говоре да украјинске снаге формирају мале колоне људи и технике и премештају се ка Соледару. Нагорно се налази 20 километара од Соледара.

Разбијена позиција Украјинаца код Соледара

Припадници Народне милиције Луганске Народне Републике (ЛНР) разбили су позиције украјинских војника код Соледара у Доњецкој Народној Републици.

Уништене су маскиране позиције украјинских војника. Према ријечима обавјештајаца из ЛНР, непријатељске позиције су се налазиле у шуми око Соледара.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 13m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 55m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 23m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 44m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 53m
    0