Istočni front, 170. dan: Pripadnici Narodne milicije LNR razbili pozicije Ukrajinaca kod Soledara

12.08.2022. 09:35
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 170. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Borbena dejstva oko Harkova i oblasti Dnjepropetrovska.

Ponovo su granate padale oko nuklearne elektrane Zaporožje, međusobne optužbe dve strane za odgovornost.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao na tehnološku izolaciju Rusije. Još dva broda sa žitaricama isplovila iz ukrajinskih luka.

Krenuli brodovi

Dva broda sa tovarom žitarica napustila su danas ukrajinske luke, nakon odobrenja Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, koji nadgleda nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine, prenosi agencija RIA Novosti.

Brod za rasute terete Star Laura isplovio je iz luke Južni, prevozeći 60.150 tona kukuruza, čije je odredište iranski grad Bandar Imam Homeini, dok je teretnjak Sormovski 121 napustio luku Černomorsk sa 3.050 tona pšenice i krenuo za turski grad Tekirdag.

Takođe, načelno je odobren prolazak još dva broda, Efe i Sara, ka Odesi, nakon što budu pregledani u Mramornom moru.

"Svi dobro znamo za šta su oni sposobni"

Ukrajina bi mogla da iskoristi nuklearnu elektranu Zaporožje za organizovanje gnusnih provokacija ako se ruske trupe povuku iz tog postrojenja, ocijenio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj situaciji u vezi sa nukelarkom.

- Svi dobro znamo za šta je sposobna kijevska vlada, a svijet je već imao priliku da se u to uvjeri. Oni koji predlažu povlačenje ruskih snaga moraju da razumiju posljedice koje mogu da uslijede kada ovaj objekat više ne bude bio zaštićen, a kijevske snage i nacionalističke grupe dobiju priliku da ga iskoriste za najstrašnije moguće provokacije - poručio je Nebenzja, prenijela je agencija TAS S.

Takođe, kako je rekao, demilitarizacija bi nuklearnu elektranu u Zaporožju učinila podložnijom provokacijama i terorističkim napadima.

- Demilitarizacija postrojenja učinila bi je ranjivom za sve one koji su spremni da uđu u njega sa nejasnim ciljevima. Ne možemo da isključimo provokacije i terorističke napade na postrojenje. Naša dužnost je da je sačuvamo - rekao je Nebenzja.

On je dodao da bi generalni sekretar UN Antonio Gutereš trebalo da detaljno objasni svoj prijedlog o stvaranju bezbjednosnog perimetra oko nuklearke Zaporožje, dodao je Nebenzja.

Rusija će pomoći

Rusija će pomoći u organizaciji posjete misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

- Na sastanku Savjeta bezbjednosti UN generalni direktor IAEA Rafael Grosi je detaljno objasnio zašto postoji hitna potreba da međunarodna misija posjeti nuklearnu elektranu Zaporožje - objavio je Uljanov na Telegramu, a prenosi agencija TAS S.

Kako je dodao, Rusija je odmah potvrdila spremnost da pomogne u organizovanju posjete misije IAEA.

Ukrajinske snage napuštaju položaje u Nagornu

Ukrajinska vojska napušta svoje položaje u mjestu Nagorno i premješta se ka Soledaru, izjavio je oficir Narodne milicije Luganske Narodne Republike Andrej Maročko.

Kako je rekao, obavještajni podaci govore da ukrajinske snage formiraju male kolone ljudi i tehnike i premeštaju se ka Soledaru. Nagorno se nalazi 20 kilometara od Soledara.

Razbijena pozicija Ukrajinaca kod Soledara

Pripadnici Narodne milicije Luganske Narodne Republike (LNR) razbili su pozicije ukrajinskih vojnika kod Soledara u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Uništene su maskirane pozicije ukrajinskih vojnika. Prema riječima obavještajaca iz LNR, neprijateljske pozicije su se nalazile u šumi oko Soledara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 56m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 47m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 34m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    9h 0m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 42m
    0