Источни фронт, 171. дан: Руско МСП: Украјинци намјерно гранатирају нуклеарну електрану

13.08.2022. 10:12
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 171. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Борбена дејства на територији те земље се настављају.

Украјински предсједник Володимир Зеленски поново је апеловао на земље чланице Европске уније да ускрате визе држављанима Русије, наводећи да тај блок не треба да постане "супермаркет у који може да уђе свако ко то жели".

Пет милијарди долара од ММФ-а

Обезбјеђивање новог зајма од пет милијарди долара од Међународног монетарног фонда (ММФ) ће помоћи да се други украјински кредитори убиједе да је макроекономска ситуација у тој, ратом разореној земљи, под контролом - рекао је главни економски савјетник украјинског премијера Володимира Зеленског.

Власти САД забринуте о могућој оптужници против припадника Азова

Амерички државни секретар Ентони Блинкен каже да су власти Сједињених Држава забринуте да би Врховни суд Доњецке Народне Републике (ДНР) могао да подигне оптужницу против једног хрватског, три британска и једног шведског држављанина.

"Не желим да се борим против Русије"

- Одбио сам размјену. Нећу ићи у Украјину. Зато што не желим да се борим против Русије, против Донбаса, против украјинског народа.

Породица заробљеног војника 56. моторизоване бригаде сада је безбједна на територији Руске Федерације, па он не планира да се враћа у домовину.

Затвореник је испричао и како је био разочаран у команду која је лагала украјинску војску да ће Мариупољ ускоро бити ослобођен и да само треба да чекају појачање.

- "Долази помоћ - то је све за сада" говорили су нам, али мало људи је вјеровало у то, јер је ситуација показивала другачије.

Руско МСП: Украјинци намјерно гранатирају НЕ Запорожје

Украјинска војска намјерно гранатира енергетску инфраструктуру нуклеарке Запорожје, ови удари могу довести до катастрофалних посљедица - изјавио је замјеник директора одјељења за непролиферацију и контролу наоружања Министарства спољних послова Русије Игор Вишњевецки.

- Постоји грубо кршење принципа физичке нуклеарне безбједности. И умјесто да се о томе директно говори, укључује се политичка дезинформација - цитира РИА Новости руског дипломату.

Троје цивила погинуло у нападима украјинске војске

Украјинске снаге су током ноћи гранатирале Кубишевску и Кијевску четврт Доњецка и том приликом страдало је троје цивила - саопштио је Заједнички центар за контролу и координацију режима прекида ватре.

Испаљено је седам граната калибра 155 милиметара.

Украјинци остају без „Химарса“?

Украјина ризикује да за неколико мјесеци остане без ракета и вишецијевних лансера „Химарс“ - изјавио је амерички пуковник у оставци Марк Канчиан.

Како је објаснио, Американци ће у једном тренутку бити принуђени да обуставе испоруке тих система јер ће се залихе истрошити.

- Три до четири мјесеца је веома храбра процјена, али није ни безумна. Видјећемо којом брзином ће их они истрошити - казао је Канчиан.

Још два брода са кукурузом испловила из украјинских лука

Два брода са украјинским кукурузом испловила су из луке Черноморск у оквиру Прехрамбеног споразума - саопштило је Министарство одбране Турске.

Ријеч је о броду „Фулмарс“ који плови под заставом Барбадоса и превози 12.000 тона кукурза у Искендерун, и о броду „Тое“ који плови под заставом Маршалових острва и превози 3.000 тона сунцокретовог сјемена у турски Текирдаг.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 11m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 53m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 21m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 42m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 51m
    0