Istočni front, 171. dan: Rusko MSP: Ukrajinci namjerno granatiraju nuklearnu elektranu

13.08.2022. 10:12
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 171. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Borbena dejstva na teritoriji te zemlje se nastavljaju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je apelovao na zemlje članice Evropske unije da uskrate vize državljanima Rusije, navodeći da taj blok ne treba da postane "supermarket u koji može da uđe svako ko to želi".

Pet milijardi dolara od MMF-a

Obezbjeđivanje novog zajma od pet milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) će pomoći da se drugi ukrajinski kreditori ubijede da je makroekonomska situacija u toj, ratom razorenoj zemlji, pod kontrolom - rekao je glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Volodimira Zelenskog.

Vlasti SAD zabrinute o mogućoj optužnici protiv pripadnika Azova

Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da su vlasti Sjedinjenih Država zabrinute da bi Vrhovni sud Donjecke Narodne Republike (DNR) mogao da podigne optužnicu protiv jednog hrvatskog, tri britanska i jednog švedskog državljanina.

"Ne želim da se borim protiv Rusije"

- Odbio sam razmjenu. Neću ići u Ukrajinu. Zato što ne želim da se borim protiv Rusije, protiv Donbasa, protiv ukrajinskog naroda.

Porodica zarobljenog vojnika 56. motorizovane brigade sada je bezbjedna na teritoriji Ruske Federacije, pa on ne planira da se vraća u domovinu.

Zatvorenik je ispričao i kako je bio razočaran u komandu koja je lagala ukrajinsku vojsku da će Mariupolj uskoro biti oslobođen i da samo treba da čekaju pojačanje.

- "Dolazi pomoć - to je sve za sada" govorili su nam, ali malo ljudi je vjerovalo u to, jer je situacija pokazivala drugačije.

Rusko MSP: Ukrajinci namjerno granatiraju NE Zaporožje

Ukrajinska vojska namjerno granatira energetsku infrastrukturu nuklearke Zaporožje, ovi udari mogu dovesti do katastrofalnih posljedica - izjavio je zamjenik direktora odjeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva spoljnih poslova Rusije Igor Višnjevecki.

- Postoji grubo kršenje principa fizičke nuklearne bezbjednosti. I umjesto da se o tome direktno govori, uključuje se politička dezinformacija - citira RIA Novosti ruskog diplomatu.

Troje civila poginulo u napadima ukrajinske vojske

Ukrajinske snage su tokom noći granatirale Kubiševsku i Kijevsku četvrt Donjecka i tom prilikom stradalo je troje civila - saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre.

Ispaljeno je sedam granata kalibra 155 milimetara.

Ukrajinci ostaju bez „Himarsa“?

Ukrajina rizikuje da za nekoliko mjeseci ostane bez raketa i višecijevnih lansera „Himars“ - izjavio je američki pukovnik u ostavci Mark Kančian.

Kako je objasnio, Amerikanci će u jednom trenutku biti prinuđeni da obustave isporuke tih sistema jer će se zalihe istrošiti.

- Tri do četiri mjeseca je veoma hrabra procjena, ali nije ni bezumna. Vidjećemo kojom brzinom će ih oni istrošiti - kazao je Kančian.

Još dva broda sa kukuruzom isplovila iz ukrajinskih luka

Dva broda sa ukrajinskim kukuruzom isplovila su iz luke Černomorsk u okviru Prehrambenog sporazuma - saopštilo je Ministarstvo odbrane Turske.

Riječ je o brodu „Fulmars“ koji plovi pod zastavom Barbadosa i prevozi 12.000 tona kukurza u Iskenderun, i o brodu „Toe“ koji plovi pod zastavom Maršalovih ostrva i prevozi 3.000 tona suncokretovog sjemena u turski Tekirdag.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 38m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 29m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 16m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 42m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 24m
    0