Источни фронт, 177. дан: Патрушев: САД и Британија одговорне у случају катастрофе у Запорожју

19.08.2022. 11:37
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 177. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе у Доњецку, Харкову и Херсону. Кијев оптужује руске снаге да гађају цивиле и најављује освету.

Русија одбацује приједлог о демилитаризацији области око нуклераке, као неприхватљив. Кажу да би тако постројење било још рањивије. Портпарол руског министарства одбране Игор Конашенков рекао је да Украјина планира напад под "лажном заставом" на нуклеарну електрану Запорожје, а да ће за напад бити оптужена Русија.

Патрушев: САД и ВБ одговорне у случају катастрофе у Запорожју

Секретар Савјета за безбједност Русије Николај Патрушев изјавио је данас да ће Вашингтон, Лондон и њихови "послушници" сносити пуну одговорност за могућу катастрофу у нуклеарки Запорожје.

Патрушев је у Ташкенту, на годишњем састанку секретара савјета за безбједност чланица Шангајске организације за сарадњу, рекао да украјинске снаге, уз подстицаје Американаца, без престанка нападају виталну инфраструктуру Запорошке нуклеарке, преноси РИА Новости.

- Ако дође до техногене катастрофе, њене посљедице ће се осјетити у свим дијеловима свијета. При томе ће Вашингтон, Лондон и њихови послушници сносити пуну одговорност за то - истакао је Патрушев.

Према његовим ријечима, Запад не престаје да се припрема за отворени оружани сукоб са Русијом. Украјинска нуклеарна електрана Запорожје налази се од марта под контролом руских снага, а Москва трвди да украјинске снаге гранатирају подручје на којем се налази нуклеарка.

ДНР: У украјинском гранатирању убијено петоро цивила

Петоро цивила је убијено, а још 23 су рањена у украјинском бомбардовању самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) на истоку Украјине током протеклог дана, саопштио је у петак штаб територијалне одбране ДНР.

- У протекла 24 сата, пет цивила је убијено, а још 23 рањено у украјинском гранатирању територије Доњецке Народне Републике - извијестио је штаб територијалне одбране ДНР на свом Телеграм каналу, а преноси ТАС С.

Представништво самопроглашене републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре саопштило је да су украјинске снаге данас три пута гранатирале територију ДНР.

Украјинске трупе испалиле су укупно 17 граната, од којих шест калибра 155 мм на Горловку и Новобахмутовку,наводи се у саопштењу мисије самопроглашене ДНР.

ФСБ: У Краснодару ухапшен агент Службе безбједности Украјине

Руска Федерална служба безбједности (ФСБ) саопштила је данас да је у Краснодару ухапшен руски држављанин који је прикупљао информације за Службу безбједности Украјине.

ФСБ је навео да је ухапшен на дијелу и да је против њега покренут поступак за издају, преноси Интерфакс. Ухапшени је користио псеудоним "Арчи", успоставио је контакт са представницима Службе за безбједност Украјине и, по њиховим упутствима, за новац, незаконито прикупљао и преносио у иностранство информације које могу бити искоришћене против безбједности Руске Федерације, навео је ФСБ.

Нису наведени други детаљи, а није откривен ни идентитет ухапшеног.

Ердоган у Лавову о размијени заробљеника између Русије и Украјине

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да је на састанку са украјинским лидером Володимиром Зеленским и генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом разговарао о размени ратних заробљеника измедју Москве и Кијева.

- Разговарали смо о размјени ратних заробљеника и нашим иницијативама у вези са тим, желио бих да напоменем и да овом питању придајемо велики значај - поручио је Ердоган у четвртак на конференцији за новинаре у Лавову, пренијела је агенција РИА Новости.

Он је поручио и да ће Турска наставити са дипломатским напорима у покушају да реши украјинску кризу.

- Турска ће наставити са дипломатским напорима за миран завршетак рата у Украјини. Вјерујем да ће прије или касније доћи до краја за преговарачким столом. И Зеленски и Гутереш су једногласни у том погледу - поручио је турски предсједник, пренијела је агенција ТАС С.

Ердоган је позвао међународну заједницу да уложи више напора у рјешавању кризе у Украјини додајући да је Анкара спремна да помогне Русији и Украјини у обнављању истанбулског процеса преговора између страна у сукобу.

- Спремни смо да играмо улогу посредника у ревитализацији преговора о параметрима који су формирани у Истанбулу у марту. Спремни смо да пружимо свестрану подршку за постизање овог циља - казао је Ердоган.

Поручио је да намјерава да обавијести руског предсједника Владимира Путина о резултатима преговора о Украјини у Лавову.

- Наставићемо да оцјењујемо резултате наших данашњих разговора са уваженим господином Путином - рекао је турски лидер.

Украјини од САД још 800 милиона долара?

САД се спремају да Украјини додијеле 800 милиона долара додатне војне помоћи.

То преноси Ројтерс, позивајући се на информисане изворе.

Према наводима агенције, Бајден користи своја овлашћења да одобри пренос вишкова оружја из америчких залиха. Очекује се да ће помоћ бити званично објављена данас.

Бајдена су прије неколико дана жестоко критиковали у Конгресу, републиканац Пол Госар примјетио је да је вишемилионска помоћ Кијеву ослабила САД, а учешће Америке у украјинском сукобу га „продужује и распламсава“.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 13m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 55m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 23m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 44m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 53m
    0