Istočni front, 177. dan: Patrušev: SAD i Britanija odgovorne u slučaju katastrofe u Zaporožju

19.08.2022. 11:37
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 177. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Donjecku, Harkovu i Hersonu. Kijev optužuje ruske snage da gađaju civile i najavljuje osvetu.

Rusija odbacuje prijedlog o demilitarizaciji oblasti oko nuklerake, kao neprihvatljiv. Kažu da bi tako postrojenje bilo još ranjivije. Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da Ukrajina planira napad pod "lažnom zastavom" na nuklearnu elektranu Zaporožje, a da će za napad biti optužena Rusija.

Patrušev: SAD i VB odgovorne u slučaju katastrofe u Zaporožju

Sekretar Savjeta za bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev izjavio je danas da će Vašington, London i njihovi "poslušnici" snositi punu odgovornost za moguću katastrofu u nuklearki Zaporožje.

Patrušev je u Taškentu, na godišnjem sastanku sekretara savjeta za bezbjednost članica Šangajske organizacije za saradnju, rekao da ukrajinske snage, uz podsticaje Amerikanaca, bez prestanka napadaju vitalnu infrastrukturu Zaporoške nuklearke, prenosi RIA Novosti.

- Ako dođe do tehnogene katastrofe, njene posljedice će se osjetiti u svim dijelovima svijeta. Pri tome će Vašington, London i njihovi poslušnici snositi punu odgovornost za to - istakao je Patrušev.

Prema njegovim riječima, Zapad ne prestaje da se priprema za otvoreni oružani sukob sa Rusijom. Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje nalazi se od marta pod kontrolom ruskih snaga, a Moskva trvdi da ukrajinske snage granatiraju područje na kojem se nalazi nuklearka.

DNR: U ukrajinskom granatiranju ubijeno petoro civila

Petoro civila je ubijeno, a još 23 su ranjena u ukrajinskom bombardovanju samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) na istoku Ukrajine tokom proteklog dana, saopštio je u petak štab teritorijalne odbrane DNR.

- U protekla 24 sata, pet civila je ubijeno, a još 23 ranjeno u ukrajinskom granatiranju teritorije Donjecke Narodne Republike - izvijestio je štab teritorijalne odbrane DNR na svom Telegram kanalu, a prenosi TAS S.

Predstavništvo samoproglašene republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo je da su ukrajinske snage danas tri puta granatirale teritoriju DNR.

Ukrajinske trupe ispalile su ukupno 17 granata, od kojih šest kalibra 155 mm na Gorlovku i Novobahmutovku,navodi se u saopštenju misije samoproglašene DNR.

FSB: U Krasnodaru uhapšen agent Službe bezbjednosti Ukrajine

Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je danas da je u Krasnodaru uhapšen ruski državljanin koji je prikupljao informacije za Službu bezbjednosti Ukrajine.

FSB je naveo da je uhapšen na dijelu i da je protiv njega pokrenut postupak za izdaju, prenosi Interfaks. Uhapšeni je koristio pseudonim "Arči", uspostavio je kontakt sa predstavnicima Službe za bezbjednost Ukrajine i, po njihovim uputstvima, za novac, nezakonito prikupljao i prenosio u inostranstvo informacije koje mogu biti iskorišćene protiv bezbjednosti Ruske Federacije, naveo je FSB.

Nisu navedeni drugi detalji, a nije otkriven ni identitet uhapšenog.

Erdogan u Lavovu o razmijeni zarobljenika između Rusije i Ukrajine

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je na sastanku sa ukrajinskim liderom Volodimirom Zelenskim i generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom razgovarao o razmeni ratnih zarobljenika izmedju Moskve i Kijeva.

- Razgovarali smo o razmjeni ratnih zarobljenika i našim inicijativama u vezi sa tim, želio bih da napomenem i da ovom pitanju pridajemo veliki značaj - poručio je Erdogan u četvrtak na konferenciji za novinare u Lavovu, prenijela je agencija RIA Novosti.

On je poručio i da će Turska nastaviti sa diplomatskim naporima u pokušaju da reši ukrajinsku krizu.

- Turska će nastaviti sa diplomatskim naporima za miran završetak rata u Ukrajini. Vjerujem da će prije ili kasnije doći do kraja za pregovaračkim stolom. I Zelenski i Gutereš su jednoglasni u tom pogledu - poručio je turski predsjednik, prenijela je agencija TAS S.

Erdogan je pozvao međunarodnu zajednicu da uloži više napora u rješavanju krize u Ukrajini dodajući da je Ankara spremna da pomogne Rusiji i Ukrajini u obnavljanju istanbulskog procesa pregovora između strana u sukobu.

- Spremni smo da igramo ulogu posrednika u revitalizaciji pregovora o parametrima koji su formirani u Istanbulu u martu. Spremni smo da pružimo svestranu podršku za postizanje ovog cilja - kazao je Erdogan.

Poručio je da namjerava da obavijesti ruskog predsjednika Vladimira Putina o rezultatima pregovora o Ukrajini u Lavovu.

- Nastavićemo da ocjenjujemo rezultate naših današnjih razgovora sa uvaženim gospodinom Putinom - rekao je turski lider.

Ukrajini od SAD još 800 miliona dolara?

SAD se spremaju da Ukrajini dodijele 800 miliona dolara dodatne vojne pomoći.

To prenosi Rojters, pozivajući se na informisane izvore.

Prema navodima agencije, Bajden koristi svoja ovlašćenja da odobri prenos viškova oružja iz američkih zaliha. Očekuje se da će pomoć biti zvanično objavljena danas.

Bajdena su prije nekoliko dana žestoko kritikovali u Kongresu, republikanac Pol Gosar primjetio je da je višemilionska pomoć Kijevu oslabila SAD, a učešće Amerike u ukrajinskom sukobu ga „produžuje i rasplamsava“.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 54m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 45m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 32m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 58m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 40m
    0