Источни фронт, 178. дан: Рогов: Кијевске власти свјесне губитка Запорошке области

20.08.2022. 10:57
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

У току је 178. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини.

Настављају се борбе у Доњецку, Харкову и Николајеву. Експлозије и у Белгороду. Москва и Кијев се и даље међусобно оптужују за све озбиљније напетости око нуклеарке у Запорожју.

Русија: "Ликвидирано 100 милитаната"

Министарство одбране Русије саопштило је данас да је руска авијација погодила положаје украјинске екстремистичке јединице Кракен у близини Авдејевке код Харкова и да је погинуло више од 100 милитаната.

Портпарол Министарства Игор Конашенков је навео да је међу њима ликвидирано и до 20 америчких плаћеника, преноси РИА Новости.

Конашенков је додао да је у рејону насеља Великомихајловка у Дњепропетровској области руска авијација погодила положај 110. бригаде територијалне одбране Оружаних снага Украјине и да је погинуло најмање 200 њених припадника, уз више од 150 рањених.

Гранатиран Мелитопољ, руске снаге обориле две ракете

Снажне експлозије чуле су се рано јутрос у украјинском граду Мелитопољу који је под руском контролом, преноси ТАС С са лица места.

Агенција Риа Новости извјештава, позивајући се на изјаву званичника руске цивилно-војне управе Запорошке области Владимира Рогова да су се нешто послије поноћи чуле четири експлозије а да су системи руске ПВО оборили две украјинске ракете.

- Као резултат рада руских система противваздушне одбране у области Мелитопоља, оборене су двије ракете које су милитанти оружаних снага Украјине испалили на цивилну инфраструктуру и стамбена насеља града - саопштио је на свом Телеграм каналу Рогов.

Уништено око 20 америчких плаћеника

Руска авијација високопрецизним оружјем уништила је око 20 америчких плаћеника у области Харкова, саопштило је новинарима руско Министарство одбране.

- Више од 100 милитаната, укључујући до 20 америчких плаћеника, убијено је у области Андреевка, област Харков, као резултат удара прецизним навођеним оружјем Ваздушно-космичких снага Русије на борбене положаје националистичке Кракен формације и јединица страних плаћеника - саопштила је агенција.

Поред тога, како је саопштило Министарство одбране, оперативно-тактичка авијација Ваздушно-космичких снага Русије у рејону насеља Великомихајловка Дњепропетровске области скоро је у потпуности уништила батаљон 110. бригаде територијалне одбране Оружаних снаге Украјине, чији је губитак износио најмање 200 убијених националиста и више од 150 рањених.

Оборен дрон изнад сједишта Црноморске флоте

Систем ПВО оборио је дрон директно изнад сједишта Црноморске флоте, саопштио је губернатор Севастопоља Михаил Развожајев.

- Пао је на сам на кров и запалио се. Напад није успео. Браво момци - написао је он на свом Телеграм каналу.

Очевици су на друштвеним мрежама објавили снимак на којем се, наводно, види дрон који се срушио на кров штаба Црноморске флоте у Севастопољу.

Он је за ТАС С појаснио да су, према првим информацијама, оружане снаге Украјине гранатирале град из вишецијевних ракетних бацача ХИМАРС.

"Русија покренула масовну офанзиву у Донбасу"

Русија је покренула масовну офанзиву у Донбасу на неколико праваца, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Борбе се воде на правцу Славјанска, Краматорска и Бахмута, преноси Униан.

Наводи се да на тим правцима руске снаге гранатирају области појединих насеља.

"Кијевске власти свјесне губитка Запорошке области"

Кијевске власти су свјесне неизбјежног губитка Запорошке области, па из освете гранатирају градове и мјеста у региону, рекао је члан Главног савјета регионалне администрације Владимир Рогов.

- Стално гранатирање градова и насеља од стране украјинских трупа диктирано је њиховом осветом, бијесом и немоћи због чињенице да се Запорошка област никада неће вратити Украјини. Режим Зеленског је свјестан неизбјежног губитка Запорошке области и стога покушава да што више науди мојим сународницима, да их застраши и примора да напусте регион, укључујући и уцјењивањем ударима на нуклеарну електрану Запорожје - рекао је Рогов за РИА Новости.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    11h 20m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    10h 2m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 30m
    0
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    7h 0m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 51m
    1