Istočni front, 178. dan: Rogov: Kijevske vlasti svjesne gubitka Zaporoške oblasti

20.08.2022. 10:57
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

U toku je 178. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Nastavljaju se borbe u Donjecku, Harkovu i Nikolajevu. Eksplozije i u Belgorodu. Moskva i Kijev se i dalje međusobno optužuju za sve ozbiljnije napetosti oko nuklearke u Zaporožju.

Rusija: "Likvidirano 100 militanata"

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da je ruska avijacija pogodila položaje ukrajinske ekstremističke jedinice Kraken u blizini Avdejevke kod Harkova i da je poginulo više od 100 militanata.

Portparol Ministarstva Igor Konašenkov je naveo da je među njima likvidirano i do 20 američkih plaćenika, prenosi RIA Novosti.

Konašenkov je dodao da je u rejonu naselja Velikomihajlovka u Dnjepropetrovskoj oblasti ruska avijacija pogodila položaj 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snaga Ukrajine i da je poginulo najmanje 200 njenih pripadnika, uz više od 150 ranjenih.

Granatiran Melitopolj, ruske snage oborile dve rakete

Snažne eksplozije čule su se rano jutros u ukrajinskom gradu Melitopolju koji je pod ruskom kontrolom, prenosi TAS S sa lica mesta.

Agencija Ria Novosti izvještava, pozivajući se na izjavu zvaničnika ruske civilno-vojne uprave Zaporoške oblasti Vladimira Rogova da su se nešto poslije ponoći čule četiri eksplozije a da su sistemi ruske PVO oborili dve ukrajinske rakete.

- Kao rezultat rada ruskih sistema protivvazdušne odbrane u oblasti Melitopolja, oborene su dvije rakete koje su militanti oružanih snaga Ukrajine ispalili na civilnu infrastrukturu i stambena naselja grada - saopštio je na svom Telegram kanalu Rogov.

Uništeno oko 20 američkih plaćenika

Ruska avijacija visokopreciznim oružjem uništila je oko 20 američkih plaćenika u oblasti Harkova, saopštilo je novinarima rusko Ministarstvo odbrane.

- Više od 100 militanata, uključujući do 20 američkih plaćenika, ubijeno je u oblasti Andreevka, oblast Harkov, kao rezultat udara preciznim navođenim oružjem Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije na borbene položaje nacionalističke Kraken formacije i jedinica stranih plaćenika - saopštila je agencija.

Pored toga, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, operativno-taktička avijacija Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije u rejonu naselja Velikomihajlovka Dnjepropetrovske oblasti skoro je u potpunosti uništila bataljon 110. brigade teritorijalne odbrane Oružanih snage Ukrajine, čiji je gubitak iznosio najmanje 200 ubijenih nacionalista i više od 150 ranjenih.

Oboren dron iznad sjedišta Crnomorske flote

Sistem PVO oborio je dron direktno iznad sjedišta Crnomorske flote, saopštio je gubernator Sevastopolja Mihail Razvožajev.

- Pao je na sam na krov i zapalio se. Napad nije uspeo. Bravo momci - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Očevici su na društvenim mrežama objavili snimak na kojem se, navodno, vidi dron koji se srušio na krov štaba Crnomorske flote u Sevastopolju.

On je za TAS S pojasnio da su, prema prvim informacijama, oružane snage Ukrajine granatirale grad iz višecijevnih raketnih bacača HIMARS.

"Rusija pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu"

Rusija je pokrenula masovnu ofanzivu u Donbasu na nekoliko pravaca, saopštio je jutros Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Borbe se vode na pravcu Slavjanska, Kramatorska i Bahmuta, prenosi Unian.

Navodi se da na tim pravcima ruske snage granatiraju oblasti pojedinih naselja.

"Kijevske vlasti svjesne gubitka Zaporoške oblasti"

Kijevske vlasti su svjesne neizbježnog gubitka Zaporoške oblasti, pa iz osvete granatiraju gradove i mjesta u regionu, rekao je član Glavnog savjeta regionalne administracije Vladimir Rogov.

- Stalno granatiranje gradova i naselja od strane ukrajinskih trupa diktirano je njihovom osvetom, bijesom i nemoći zbog činjenice da se Zaporoška oblast nikada neće vratiti Ukrajini. Režim Zelenskog je svjestan neizbježnog gubitka Zaporoške oblasti i stoga pokušava da što više naudi mojim sunarodnicima, da ih zastraši i primora da napuste region, uključujući i ucjenjivanjem udarima na nuklearnu elektranu Zaporožje - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 45m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 36m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 23m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 49m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 31m
    0