Источни фронт, 180. дан: Руски системи ПВО оборили украјинске пројектиле

22.08.2022. 09:55
0
ИЗВОР: b92.net

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 180. дан.

У Русији шок и невјерица због погибије Дарје Дугине, ћерке познатог руског филозофа Александра Дугина, блиског руском предсједнику. Руски истражни комитет саопштава - злочин је био раније планиран и наручен. Украјина нема везе са убиством, тврди Кијев.

Дарја Дугина, ћерка познатог руског филозофа и аналитичара Александра Дугина, погинула је у ноћи између суботе и недјеље у Москви након што је аутомобил којим се возила експлодирао. Руски медији пишу да је детонација резултат постављене бомбе. Дарја се аутомобилом свог оца враћала са музичког фестивала "Традиција", док је руски филозоф наводно њеним возилом ишао кући, па се претпоставља да је бомба била намењена њему.

Посебно упозорење Украјинцима шаље предсједник Украјине Володимир Зеленски док се припремају за прославу Дана независности. 

Становницима градова најближих нуклеарки у Запорожју дистрибуиран је јод у случају испуштања радијације.

Ердоган планира да зове Путина

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган планира да ове недјеље телефоном разговора са руским лидером Владимиром Путином, а очекује се да ће тема разговора бити ситуација у нуклеарки Запорожје и украјинска криза, изјавио је за РИА Новости дипломатски извор.

Он је рекао да Турска наставља да испуњава своју поштену посредничку улогу у том сукобу као једина земља која је задобила повјерење обје стране.

Ердоган је раније изјавио да намјерава да са Путином разговара о резултатима својих недавних разговора са предсједником Украјине Володимиром Зеленским и генералним секретаром УН Антониом Гутерешом у Лавову, као и да затражи од руског лидера да предузме конкретне мјере за рјешавање ситуације у нуклеарки Запорожје.

Рјабков: Игнорисање црвених линија Москве ризично

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков оцјенио је као изузетно ризичну деструктивну политику НАТО-а којом игнорише "црвене линије" које је обиљежила Москва.

Зеленски: Ако буде суђено украјинским војницима неће бити преговора

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће, ако дође до суђења украјинским војницима које су руске снаге заробиле у Маријупољу, било какви преговори с Русијом постати немогући.

- Русија ће у случају суђења украјинским војницима у Маријупољу искључити себе из преговора - рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Интерфакс Украјина.

Додао је да Украјина неће толерисати, како је навео, "малтретирање људи за које се може рећи само: они су хероји своје домовине и бранили су слободу свог народа од освајача".

Интерфакс Украјина наводи да је раније саопштено да је за 24. август у Маријупољу планиран трибунал за припаднике украјинских снага који су заробљени након што су руске снаге заузеле фабрику Азовстаљ у том граду.

Градоначелник: Нападнут инфраструктурни објекат у Харкову

Руске снаге су ноћас извеле ракетни напад на инфраструктурни објекат у Харкову, саопштио је градоначелник Игор Терехов, преноси Укринформ.

Нападнут је објекат у Кијевској области, из правца Белгорода.

Према ријечима градоначелника, уништена је двоспратница.

Дошло је до мањег пожара, а нема информација о жртвама.

Лидери сложни: Наставити подршку Украјини

Предсједник Америке Џозеф Бајден разговарао је са француским колегом Емануелом Макроном, њемачким канцеларом Олафом Шолцом и премијером Велике Британије Борисом Џонсоном, а четворица лидера су се сложила да ће наставити са подршком Украјини, наводи се у саопштењу Бијеле куће.

Они су, такође, разговарали о ситуацији у украјинској нуклеарној електрани Запорожје, укључујући и потреби да се избјегну војне операције у околини нуклеарке.

Додали су и да је важно да делегација Међународне агенције за атомску енергију дође што прије у Запорожје, како би се утврдило стање безбједносних система. Лидери свјетских сила су разговарали и о преговорима са Ираном око оживљавања нуклеарног програма из 2015, затим, о потреби да се појача подршка партнерима на Блиском истоку, као и о заједничким напорима да се "обуздају иранске дестабилишуће активности" у региону.

Севастопољ: Руски системи ПВО оборили украјинске пројектил

Руски системи противваздушне одбране оборили су украјинске пројектиле у близини залива Казачја и рта Херсон у Севастопољу, објавио је на свом Телеграм каналу први човјек градске владе Михаил Развожајев.

- Системи ПВО су активирани код залива Казачја и у околини рта Херсон - написао је гувернер Развожајев, преноси ТАС С.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Преминуо кошаркаш Небојша Еркић
    13h 42m
    0
  • Слани мафини
    23h 3m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    22h 52m
    0
  • Божовић најавио и контракривичну пријаву против Вујичића
    17h 21m
    3
  • Млади кошаркаш Славије каријеру наставља у Меги
    11h 51m
    0