Источни фронт, 183. дан: Пушилин: "Финансирањем Кијева западне земље су саучесници у украјинским ратним злочинима"

25.08.2022. 11:03
1
ИЗВОР: novosti.rs

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 183. дан.

Шолц данас обилази војнике из Украјине

Њемачки канцелар Олаф Шолц обићи ће данас украјинске војнике који се налазе на обуци у Немачкој.

Како је саопштено из његовог кабинета, он ће обићи украјинске војнике који се обучавају за управљање њемачким тенковима на војном полигону Путлос.

На том полигону се обучавају украјински војници, који треба да управљају оклопним возилима Гепард.

Њемачка је Украјини обећала испоруку 30 таквих оклопних возила.

Украјинци поново ракетирали мост Антоновски код Херсона

Украјинске трупе извеле су нови ракетни напад на мост Антоновски преко Дњепра код Херсона, а руски противваздушни систем је дјеловао, изјавио је данас замјеник начелника администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Он је за РИА Новости рекао да је напад одбијен и да је мост остао нетакнут.

Антоновски мост је једини преко Дњепра у Херсону и повезује тај град са лијевом обалом Дњепра, посебно са градом Аљошки.

Током љета мост је више пута гранатиран, а Привремена управа Херсонске области саопштила је да је гранатирање изведено из америчких вишецијевних ракетних система HIMARS.

ДНР: Четири цивила погинула у украјинском нападу

Четири цивила су погинула током протеклог дана у украјинским артиљеријским нападима на простору самопроглашене Доњецке Народне Републике, саопштиле су власти ДНР, а преноси ТАСС.

- Током протеклог дана, између 8:00 часова 24. августа и 8:00 часова 25. августа, четири особе су погинуле, а још 14 цивила је рањено у украјинским гранатирањем широм Доњецке Народне Републике - саопштили су званичници Територијалне одбране на Телеграм каналу.

У уторак су власти саопштиле да је зграда администрације лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике Дениса Пушилина у Доњецку оштећена током украјинског гранатирања, у којем је најмање једна особа погинула, јавили су руски медији.

"Жеља Зеленског да врати Крим је апсурдна"

Жеља Владимира Зеленског да врати Крим је апсурдна и невјероватно глупа, рекао је бивши сенатор америчке државе Вирџиније Ричард Блек у интервјуу за РИА Новости.

- Сама идеја да ће успјети некако да заузме Крим је невјероватно глупа и једноставно апсурдна - рекао је политичар.

- Мислим да је тренутно у току дискомуникација између веома, веома корумпиране владе у Кијеву, која је веома фрагментирана - додао је он.

Према Блеку, Зеленски је „најгори лидер на свијету“ који је „довео земљу до уништења“.

- Он је изабран ради мира, а издао је народ Украјине, доносећи им рат и крвопролиће - нагласио је бивши сенатор.

Гардијан предвиђа пет сценарија за сукоб у Украјини

Ден Сабаг, новинар британског листа Гардијан, изнио је пет могућих сценарија за развој сукоба у Украјини у наредних шест мјесеци.

Прва прогноза је да ће се сукоб развући још годину дана, али неће бити тако интензиван као на прољеће. Истовремено, преговори Москве и Кијева неће бити вођени у наредних шест мјесеци.

Према другом, Украјина неће спроводити контраофанзиве и почеће да користи тактику герилских налета, као и да удара уз помоћ ракетних система великог домета.

У трећој прогнози, Русија ће наставити офанзиву, али ће јој циљ бити да задржи територије Украјине.

Четврта опција сугерише да ће избјегличка криза, заједно са почетком зиме, пружити додатне могућности онима који се боље припреме за кризу. Осим тога, Москва види почетак зиме као прилику да склопи мир са Кијевом под сопственим условима, наводи се у чланку.

У петом предвиђању, Запад ће морати да одлучи да ли жели да Украјина побједи или да се самоодржи, јер без западне војне помоћи Кијев би пропао. Истовремено, Украјина има буџетски дефицит од пет милијарди долара мјесечно и даља помоћ Европљана изискиваће више новца. Питање је, према аутору, да ли је Европа спремна на ове жртве.

Италијански лист: "Зеленски врши притисак на папу"

Притисак украјинског предсједника на папу Фрању по питању подршке Кијеву изазива незадовољство понтифекса, пише лист IL Fatto Quotidiano.

Новинар листа и стручњак за Ватикан Марко Полити рекао је да Зеленски покушава да изврши притисак на Ватикан како би папа дошао у Кијев.

- Али, папа Фрања не жели да дође у украјинску престоницу, а да притом заобиђе Москву - каже Полити.

Папа такође не подржава линију Запада по питању Украјине.

Украјинске трупе гранатирале су Доњецк ракетама из HIMARS-a

Украјински војници су у четвртак ујутру испалили 4 ракете из HIMARS-а на Калињински округ у Доњецку, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у Заједничком центру за контролу и координацију прекида ватре.

Володин: Забрана уласка руских туриста коштаће Запад милијарде долара

Забрана уласка руских туриста коштаће Запад милијарде долара, написао је предсједник Државне думе Вјачеслав Володин на свом Телеграм каналу.

- Према најконзервативнијим процјенама, Европа ће због ограничења уласка за наше грађане изгубити 21 милијарду евра. Спуштајући гвоздену завјесу око својих земаља, због сопствене глупости и незнања, кажњавају сами себе - рекао је он.

Володин је нагласио да 80 одсто свјетске популације не подржава санкције Русији, а они који жестоко пропагирају антируску реторику одавно су изгубили суверенитет.

Истовремено, предсједник Државне думе је подсјетио на широку разноликост мјеста за рекреацију у самој Русији.

Бербокова: Имамо апсолутни недостатак сопствених резерви

Бундесвер доживљава апсолутни недостатак залиха оружја, рекла је њемачки министар спољних послова Аналена Бербок у интервјуу за телевизијски канал ЗДФ.

Она је навела да из тог разлога испоруке оружја из Немачке Украјини иду „по танкој линији“.

- Нажалост, ситуација је таква да имамо апсолутни недостатак сопствених резерви - рекла је Бербок, пише Восток.рс.

Антируску изјаву о Украјини подржало мање од трећине земаља УН

Заједничку антируску изјаву о сукобу у Украјини, објављену 24. августа, подржало је 58 земаља-чланица Уједињених нација, што је мање од трећине од укупног броја држава које улазе у међународну организацију, преноси Спутњик.

Од 193 земље које су чланице УН-а, изјаву су потписале 54 земље међу којима су САД, Велике Британија, земље Европске уније, Грузија, Турска, Швајцарска, као и неколико земаља Азије и Латинске Америке.

У документу, који је прочитао стални представник Украјине при УН Сергеј Кислица, критикују се акције Русије и осуђују се ракетни напади на украјинску територију.

- И даље смо посвећени суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Украјине у оквиру њених међународног признатих граница - рекао је Кислица.

Аутори изјаве су позвали Русију да моментално оконча борбена дејства.

Пушилин: "Финансирањем Кијева западне земље су саучесници у украјинским ратним злочинима"

Наставком финансирања Кијева, западне земље постале су не само саучесници у украјинским ратним злочинима, већ и њихови купци, рекао је Денис Пушилин, шеф Доњецке Народне Републике.

Велика Британија и САД најавиле су додјелу нових пакета помоћи Кијеву. На примјер, одлазећи британски премијер Борис Џонсон обећао је Украјини 63,5 милиона долара. Бијела кућа је најавила скоро 3 милијарде долара за „највећи пакет безбједносне помоћи до сада“ за Кијев.

Према речима Пушилина, износ који су америчке власти обећале Украјини указује на то да ће „Америка бити шворц“ и Вашингтон све ставља на то да Кијев издржи конфронтацију.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Istina 25.08.2022. 11:33
    Ko još vjeruje u ove nebuloze. Sve je ovo igranka globalista, a đaci Klausa Švaba i Svjetskog ekonomskog foruma su svi političari redom, kao i Putin naravno, ista je to ekipa. Samo će po običnom čovjeku jad da udari. Zato osvještavajte se ljudi ako ne mislite biti njihovi robovi do kraja života.Ne pristajte na njihove agende od izmišljenog kovida, testiranja,brnjica,korištenja qr kodova....i svih ostalih zala koja izlaze iz njihovih kuhinja. Oni su se nameračili na "zlatnu milijardu" a do nas samih je hoće li im to poći za rukom ili ne.
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 52m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 43m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 30m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 56m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 38m
    0