Istočni front, 183. dan: Pušilin: "Finansiranjem Kijeva zapadne zemlje su saučesnici u ukrajinskim ratnim zločinima"

25.08.2022. 11:03
1
IZVOR: novosti.rs

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 183. dan.

Šolc danas obilazi vojnike iz Ukrajine

Njemački kancelar Olaf Šolc obići će danas ukrajinske vojnike koji se nalaze na obuci u Nemačkoj.

Kako je saopšteno iz njegovog kabineta, on će obići ukrajinske vojnike koji se obučavaju za upravljanje njemačkim tenkovima na vojnom poligonu Putlos.

Na tom poligonu se obučavaju ukrajinski vojnici, koji treba da upravljaju oklopnim vozilima Gepard.

Njemačka je Ukrajini obećala isporuku 30 takvih oklopnih vozila.

Ukrajinci ponovo raketirali most Antonovski kod Hersona

Ukrajinske trupe izvele su novi raketni napad na most Antonovski preko Dnjepra kod Hersona, a ruski protivvazdušni sistem je djelovao, izjavio je danas zamjenik načelnika administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je za RIA Novosti rekao da je napad odbijen i da je most ostao netaknut.

Antonovski most je jedini preko Dnjepra u Hersonu i povezuje taj grad sa lijevom obalom Dnjepra, posebno sa gradom Aljoški.

Tokom ljeta most je više puta granatiran, a Privremena uprava Hersonske oblasti saopštila je da je granatiranje izvedeno iz američkih višecijevnih raketnih sistema HIMARS.

DNR: Četiri civila poginula u ukrajinskom napadu

Četiri civila su poginula tokom proteklog dana u ukrajinskim artiljerijskim napadima na prostoru samoproglašene Donjecke Narodne Republike, saopštile su vlasti DNR, a prenosi TASS.

- Tokom proteklog dana, između 8:00 časova 24. avgusta i 8:00 časova 25. avgusta, četiri osobe su poginule, a još 14 civila je ranjeno u ukrajinskim granatiranjem širom Donjecke Narodne Republike - saopštili su zvaničnici Teritorijalne odbrane na Telegram kanalu.

U utorak su vlasti saopštile da je zgrada administracije lidera samoproglašene Donjecke Narodne Republike Denisa Pušilina u Donjecku oštećena tokom ukrajinskog granatiranja, u kojem je najmanje jedna osoba poginula, javili su ruski mediji.

"Želja Zelenskog da vrati Krim je apsurdna"

Želja Vladimira Zelenskog da vrati Krim je apsurdna i nevjerovatno glupa, rekao je bivši senator američke države Virdžinije Ričard Blek u intervjuu za RIA Novosti.

- Sama ideja da će uspjeti nekako da zauzme Krim je nevjerovatno glupa i jednostavno apsurdna - rekao je političar.

- Mislim da je trenutno u toku diskomunikacija između veoma, veoma korumpirane vlade u Kijevu, koja je veoma fragmentirana - dodao je on.

Prema Bleku, Zelenski je „najgori lider na svijetu“ koji je „doveo zemlju do uništenja“.

- On je izabran radi mira, a izdao je narod Ukrajine, donoseći im rat i krvoproliće - naglasio je bivši senator.

Gardijan predviđa pet scenarija za sukob u Ukrajini

Den Sabag, novinar britanskog lista Gardijan, iznio je pet mogućih scenarija za razvoj sukoba u Ukrajini u narednih šest mjeseci.

Prva prognoza je da će se sukob razvući još godinu dana, ali neće biti tako intenzivan kao na proljeće. Istovremeno, pregovori Moskve i Kijeva neće biti vođeni u narednih šest mjeseci.

Prema drugom, Ukrajina neće sprovoditi kontraofanzive i počeće da koristi taktiku gerilskih naleta, kao i da udara uz pomoć raketnih sistema velikog dometa.

U trećoj prognozi, Rusija će nastaviti ofanzivu, ali će joj cilj biti da zadrži teritorije Ukrajine.

Četvrta opcija sugeriše da će izbjeglička kriza, zajedno sa početkom zime, pružiti dodatne mogućnosti onima koji se bolje pripreme za krizu. Osim toga, Moskva vidi početak zime kao priliku da sklopi mir sa Kijevom pod sopstvenim uslovima, navodi se u članku.

U petom predviđanju, Zapad će morati da odluči da li želi da Ukrajina pobjedi ili da se samoodrži, jer bez zapadne vojne pomoći Kijev bi propao. Istovremeno, Ukrajina ima budžetski deficit od pet milijardi dolara mjesečno i dalja pomoć Evropljana iziskivaće više novca. Pitanje je, prema autoru, da li je Evropa spremna na ove žrtve.

Italijanski list: "Zelenski vrši pritisak na papu"

Pritisak ukrajinskog predsjednika na papu Franju po pitanju podrške Kijevu izaziva nezadovoljstvo pontifeksa, piše list IL Fatto Quotidiano.

Novinar lista i stručnjak za Vatikan Marko Politi rekao je da Zelenski pokušava da izvrši pritisak na Vatikan kako bi papa došao u Kijev.

- Ali, papa Franja ne želi da dođe u ukrajinsku prestonicu, a da pritom zaobiđe Moskvu - kaže Politi.

Papa takođe ne podržava liniju Zapada po pitanju Ukrajine.

Ukrajinske trupe granatirale su Donjeck raketama iz HIMARS-a

Ukrajinski vojnici su u četvrtak ujutru ispalili 4 rakete iz HIMARS-a na Kalinjinski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

Volodin: Zabrana ulaska ruskih turista koštaće Zapad milijarde dolara

Zabrana ulaska ruskih turista koštaće Zapad milijarde dolara, napisao je predsjednik Državne dume Vjačeslav Volodin na svom Telegram kanalu.

- Prema najkonzervativnijim procjenama, Evropa će zbog ograničenja ulaska za naše građane izgubiti 21 milijardu evra. Spuštajući gvozdenu zavjesu oko svojih zemalja, zbog sopstvene gluposti i neznanja, kažnjavaju sami sebe - rekao je on.

Volodin je naglasio da 80 odsto svjetske populacije ne podržava sankcije Rusiji, a oni koji žestoko propagiraju antirusku retoriku odavno su izgubili suverenitet.

Istovremeno, predsjednik Državne dume je podsjetio na široku raznolikost mjesta za rekreaciju u samoj Rusiji.

Berbokova: Imamo apsolutni nedostatak sopstvenih rezervi

Bundesver doživljava apsolutni nedostatak zaliha oružja, rekla je njemački ministar spoljnih poslova Analena Berbok u intervjuu za televizijski kanal ZDF.

Ona je navela da iz tog razloga isporuke oružja iz Nemačke Ukrajini idu „po tankoj liniji“.

- Nažalost, situacija je takva da imamo apsolutni nedostatak sopstvenih rezervi - rekla je Berbok, piše Vostok.rs.

Antirusku izjavu o Ukrajini podržalo manje od trećine zemalja UN

Zajedničku antirusku izjavu o sukobu u Ukrajini, objavljenu 24. avgusta, podržalo je 58 zemalja-članica Ujedinjenih nacija, što je manje od trećine od ukupnog broja država koje ulaze u međunarodnu organizaciju, prenosi Sputnjik.

Od 193 zemlje koje su članice UN-a, izjavu su potpisale 54 zemlje među kojima su SAD, Velike Britanija, zemlje Evropske unije, Gruzija, Turska, Švajcarska, kao i nekoliko zemalja Azije i Latinske Amerike.

U dokumentu, koji je pročitao stalni predstavnik Ukrajine pri UN Sergej Kislica, kritikuju se akcije Rusije i osuđuju se raketni napadi na ukrajinsku teritoriju.

- I dalje smo posvećeni suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodnog priznatih granica - rekao je Kislica.

Autori izjave su pozvali Rusiju da momentalno okonča borbena dejstva.

Pušilin: "Finansiranjem Kijeva zapadne zemlje su saučesnici u ukrajinskim ratnim zločinima"

Nastavkom finansiranja Kijeva, zapadne zemlje postale su ne samo saučesnici u ukrajinskim ratnim zločinima, već i njihovi kupci, rekao je Denis Pušilin, šef Donjecke Narodne Republike.

Velika Britanija i SAD najavile su dodjelu novih paketa pomoći Kijevu. Na primjer, odlazeći britanski premijer Boris onson obećao je Ukrajini 63,5 miliona dolara. Bijela kuća je najavila skoro 3 milijarde dolara za „najveći paket bezbjednosne pomoći do sada“ za Kijev.

Prema rečima Pušilina, iznos koji su američke vlasti obećale Ukrajini ukazuje na to da će „Amerika biti švorc“ i Vašington sve stavlja na to da Kijev izdrži konfrontaciju.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Istina 25.08.2022. 11:33
    Ko još vjeruje u ove nebuloze. Sve je ovo igranka globalista, a đaci Klausa Švaba i Svjetskog ekonomskog foruma su svi političari redom, kao i Putin naravno, ista je to ekipa. Samo će po običnom čovjeku jad da udari. Zato osvještavajte se ljudi ako ne mislite biti njihovi robovi do kraja života.Ne pristajte na njihove agende od izmišljenog kovida, testiranja,brnjica,korištenja qr kodova....i svih ostalih zala koja izlaze iz njihovih kuhinja. Oni su se nameračili na "zlatnu milijardu" a do nas samih je hoće li im to poći za rukom ili ne.
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 43m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 38m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 43m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 32m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 41m
    3