Источни фронт, 186. дан: Русија доставила доказе о украјинском гранатирању Запорошке нуклеарне електране

28.08.2022. 11:04
0
ИЗВОР: novosti.rs

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 186. дан.

И јуче су се наставиле провокације код нуклеарне електране у Запорожју. Руска страна тврди да је уништена једна хаубица америчке производње М-777 којом су Украјинци гранатирали објекат.

Вагнеровци уништили украјинске положаје

Борци руске војне групе "Вагнер" уништили су непријатељске позиције код Артјомовска навођеним пројектилима.

Американци снабдjевају Украјину преко мора?

Сједињене Америчке Државе повећавају испоруке оружја и муниције Украјини морским путем, пише Вашингтон пост.

- Пентагон је проширио употребу поморских пошиљки за испоруку оружја Украјини - наводи се у саопштењу.

Раније је, да би се убрзао процес, оружје допремано углавном ваздушним путем. САД су још у прољеће почеле да користе поморске путеве за слање артиљерије и тешког наоружања, пошто је на тај начин лакше пренијети муницију, наводи лист позивајући се на представника Пентагона. Украјина би стога, како се наводи у тексту, требало да добије могућност да акумулира већи арсенал.

Пентагон није открио конкретне руте снабдевања, напомињући да неко оружје долази директно са америчког континента, док се друго шаље за попуњавање америчких залиха у Европи у замену за оно дато Украјини.

Разрађен план евакуације у Запорожју

Власти Запорошке области спремне су за сваки развој догађаја по питању Запорошке нуклеарне електране, између осталог, разрађен је план евакуације становништва, рекао је за Спутњик шеф администрације региона Евгениј Балицки.

- Тренутно Запорошка нуклеарна електрана ради као и обично. Ниво радијације је у нормалним вриједностима. Али, знајући за подмуклост, непромишљеност и немилосрдност кијевског режима према људима које у јавности назива својим грађанима, ми смо се, наравно, припремили за сваки развој ситуације и стога смо разрадили план евакуације становништва у случају да то буде неопходно - рекао је Балицки.

"Ахмат" заробио НАТО оружје

Специјалне јединице "Ахмат" показале су НАТО оружје које је остављено на позицијама поред града Соледар у Доњецкој Народној Републици.

На снимцима се могу видети бацачи граната, малокалибарско оружје и гранате.

Руси доставили доказе СБ УН

Русија је Савјету безбједности Уједињених нација доставила доказе о украјинском гранатирању Запорошке нуклеарне електране, саопштило је Стално представништво Русије при УН.

- Доставили смо члановима Савјета безбједности УН писмо о презентацији Министарства одбране Русије о нападима Оружаних снага Украјине на Запорошку нуклеарну електрану 25. августа - наведено је у саопштењу објављеном на Твитеру.

У саопштењу се додаје да је ниво радијације у енергетским блоковима под контролом и да је и даље у границама нормале.

Словачки МиГ-ови лете у Украјину

Ваздушне снаге Пољске и Чешке ће патролирати изнад ваздушног простора Словачке након што она прекине да користи ловце МиГ-29, саопштио је Пољски радио.

- Министар одбране Пољске Мариуш Блашак је заједно са министарком одбране Чешке Јаном Черноховом и министром одбране Словачке Јарославом Нађом потписао декларацију о заштити словачког неба пољским и чешким ваздушним снагама. Мисија почиње 1. септембра и трајаће годину и по дана - наводи се у саопштењу.

Декларација је потписана у ваздухопловној бази Кучина у Словачкој.

Пољски министар одбране је појаснио да ће словачким небом с пољске стране патролирати неколико ловаца Ф-16.

Споразум ће бити на снази до тренутка када Словачка добије америчке ловце Ф-16, што се очекује 2024. године.

Словачка ће крајем августа избацити из употребе ловце МиГ-29 совјетске производње, а словачки министар одбране предлаже да се 11 авиона МиГ-29 преда Украјини.

Украјинци гранатирали ДНР

У протекла 24 сата украјинске снаге испалиле су 302 ракете и гранате из вишецијевних бацача ракета БМ-21 "Град", БМ-27 "Ураган", тенкова, топовске артиљерије калибра 155, 152 и 122 милиметра и минобацача калибра 120 милиметара, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Гађани су окрузи 12 насеља ДНР. У нападима су погинула два цивила, а 11 је рањено. Оштећено је 14 зграда и девет цивилних објеката.

Заједничким дејствима снага Доњецке Народне Републике и Русије уништен је један украјински вишецијевни бацач ракета БМ-27 „Ураган“, два тенка, пет беспилотних летелица, шест оклопних возила и специјалне технике. Погинуло је више од 30 припадника украјинских оружаних формација.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 42m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 33m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 20m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 46m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 28m
    0