Istočni front, 186. dan: Rusija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane

28.08.2022. 11:04
0
IZVOR: novosti.rs

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 186. dan.

I juče su se nastavile provokacije kod nuklearne elektrane u Zaporožju. Ruska strana tvrdi da je uništena jedna haubica američke proizvodnje M-777 kojom su Ukrajinci granatirali objekat.

Vagnerovci uništili ukrajinske položaje

Borci ruske vojne grupe "Vagner" uništili su neprijateljske pozicije kod Artjomovska navođenim projektilima.

Amerikanci snabdjevaju Ukrajinu preko mora?

Sjedinjene Američke Države povećavaju isporuke oružja i municije Ukrajini morskim putem, piše Vašington post.

- Pentagon je proširio upotrebu pomorskih pošiljki za isporuku oružja Ukrajini - navodi se u saopštenju.

Ranije je, da bi se ubrzao proces, oružje dopremano uglavnom vazdušnim putem. SAD su još u proljeće počele da koriste pomorske puteve za slanje artiljerije i teškog naoružanja, pošto je na taj način lakše prenijeti municiju, navodi list pozivajući se na predstavnika Pentagona. Ukrajina bi stoga, kako se navodi u tekstu, trebalo da dobije mogućnost da akumulira veći arsenal.

Pentagon nije otkrio konkretne rute snabdevanja, napominjući da neko oružje dolazi direktno sa američkog kontinenta, dok se drugo šalje za popunjavanje američkih zaliha u Evropi u zamenu za ono dato Ukrajini.

Razrađen plan evakuacije u Zaporožju

Vlasti Zaporoške oblasti spremne su za svaki razvoj događaja po pitanju Zaporoške nuklearne elektrane, između ostalog, razrađen je plan evakuacije stanovništva, rekao je za Sputnjik šef administracije regiona Evgenij Balicki.

- Trenutno Zaporoška nuklearna elektrana radi kao i obično. Nivo radijacije je u normalnim vrijednostima. Ali, znajući za podmuklost, nepromišljenost i nemilosrdnost kijevskog režima prema ljudima koje u javnosti naziva svojim građanima, mi smo se, naravno, pripremili za svaki razvoj situacije i stoga smo razradili plan evakuacije stanovništva u slučaju da to bude neophodno - rekao je Balicki.

"Ahmat" zarobio NATO oružje

Specijalne jedinice "Ahmat" pokazale su NATO oružje koje je ostavljeno na pozicijama pored grada Soledar u Donjeckoj Narodnoj Republici.

Na snimcima se mogu videti bacači granata, malokalibarsko oružje i granate.

Rusi dostavili dokaze SB UN

Rusija je Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija dostavila dokaze o ukrajinskom granatiranju Zaporoške nuklearne elektrane, saopštilo je Stalno predstavništvo Rusije pri UN.

- Dostavili smo članovima Savjeta bezbjednosti UN pismo o prezentaciji Ministarstva odbrane Rusije o napadima Oružanih snaga Ukrajine na Zaporošku nuklearnu elektranu 25. avgusta - navedeno je u saopštenju objavljenom na Tviteru.

U saopštenju se dodaje da je nivo radijacije u energetskim blokovima pod kontrolom i da je i dalje u granicama normale.

Slovački MiG-ovi lete u Ukrajinu

Vazdušne snage Poljske i Češke će patrolirati iznad vazdušnog prostora Slovačke nakon što ona prekine da koristi lovce MiG-29, saopštio je Poljski radio.

- Ministar odbrane Poljske Mariuš Blašak je zajedno sa ministarkom odbrane Češke Janom Černohovom i ministrom odbrane Slovačke Jaroslavom Nađom potpisao deklaraciju o zaštiti slovačkog neba poljskim i češkim vazdušnim snagama. Misija počinje 1. septembra i trajaće godinu i po dana - navodi se u saopštenju.

Deklaracija je potpisana u vazduhoplovnoj bazi Kučina u Slovačkoj.

Poljski ministar odbrane je pojasnio da će slovačkim nebom s poljske strane patrolirati nekoliko lovaca F-16.

Sporazum će biti na snazi do trenutka kada Slovačka dobije američke lovce F-16, što se očekuje 2024. godine.

Slovačka će krajem avgusta izbaciti iz upotrebe lovce MiG-29 sovjetske proizvodnje, a slovački ministar odbrane predlaže da se 11 aviona MiG-29 preda Ukrajini.

Ukrajinci granatirali DNR

U protekla 24 sata ukrajinske snage ispalile su 302 rakete i granate iz višecijevnih bacača raketa BM-21 "Grad", BM-27 "Uragan", tenkova, topovske artiljerije kalibra 155, 152 i 122 milimetra i minobacača kalibra 120 milimetara, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi 12 naselja DNR. U napadima su poginula dva civila, a 11 je ranjeno. Oštećeno je 14 zgrada i devet civilnih objekata.

Zajedničkim dejstvima snaga Donjecke Narodne Republike i Rusije uništen je jedan ukrajinski višecijevni bacač raketa BM-27 „Uragan“, dva tenka, pet bespilotnih letelica, šest oklopnih vozila i specijalne tehnike. Poginulo je više od 30 pripadnika ukrajinskih oružanih formacija.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 18m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 13m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 7m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 16m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 26m
    0