Источни фронт, 187. дан: Јача руска власт у Мелитопољу

29.08.2022. 11:01
0
ИЗВОР: novosti.rs

Руска специјална војна операција у Украјини ушла је у 187. дан.

Жестоке борбе воде се у Маринки. Нуклеарна електрана у Запорожју се и даље налази на мети напада, са спорадичним гранатирањем које угрожава рад овог објекта.

Балицки: Оборен дрон америчке производње

Дрон оборен у близини нуклеарке Запорожје је америчке производње, рекао је шеф војно-цивилне администрације Запорошке области Јевгениј Балицки.

Градоначелник Одесе за преговоре са Русијом

Градоначелник Одесе Генадиј Труханов сматра да је потребно преговарати са Русијом и тражити компромисе.

Јача руска власт у Мелитопољу

У Мелитопољу, који је постао привремени регионални центар Запорошке области, постепено се враћају у функцију системи за спровођење закона: почело је издавање руских регистарских таблица, а становници предају оружје које су сакрили.

Почело је и запошљавање нових полицајаца - рекао је у интервјуу за ТАСС начелник Управе унутрашњих послова Мелитопоља и Мелитопољски округ Андреј Жидков.

Велике војне вјежбе у Русији

На седам полигона Источног војног округа у Русији од 1. до 7. септембра одржаће се војне вјежбе „Восток 2022“, а у њима ће учествовати више од 50.000 војника, саопштило је Министарство одбране Русије.

- Стратешке командно-штабне војне вјежбе 'Восток 2022' одржаће се од 1. до 7. септембра 2022. године под руководством начелника Генералштаба Оружаних снага Русије. Увјежбаваће се одбрамбена и офанзивна дејства на седам полигона Источног војног округа - саопштио је руски војни ресор.

На вјежбама ће се разрађивати различите варијанте дејстава видова војске и коалиционих групација трупа у интересу осигуравања војне безбједности Русије и њених савезника у зони одговорности Источног војног округа.

Из састава Оружаних снага Русије у вјежбама ће учествовати органи војне команде и снаге Источног војног округа, дио Ваздушно-десантних снага, војно-транспортне и авијације дугог домета.

У маневрима ће такође учествовати оперативне командне групе, војни контингенти и посматрачи из ОДКБ, ШОС и других партнерских држава као што су Азербејџан, Алжир, Јерменија, Белорусија, Индија, Казахстан, Киргизија, Кина, Лаос, Монголија, Никарагва, Сирија и Таџикистан, пише Спутњик.

Зеленски: Украјина ће се вратити у Донбас

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да ће се Украјина вратити у Донбас.

Зеленски је у видео обраћању, поводом Дана града Доњецка и Дана рудара, који се у Украјини обележавају последњег викенда у августу, рекао да Украјина није и неће заборавити ниједан свој град и ни једног свог човјека.

Доњецк је одувек био један од најбогатијих и најмоћнијих градова Украјине, рекао је Зеленски, преноси Интерфакс Украјина.

Према његовим ријечима, Донбас је сада скоро уништен и разорен руским ударима.

- Али Украјина ће се вратити. Обавезно. Вратиће се достојанство народу Донбаса. То ће симболизовати наша украјинска застава када је поставимо у Доњецку, Горловки, Маријупољу, у свим градовима Донбаса и приазовља, у свим областима под руском окупацијом: Харкову, Запорожју, Херсону. И наравно - на Криму. Украјина памти све - рекао је Зеленски.

Балтичке земље траже нови пакет санкција

Балтичке земље ће Европској комисији дати конкретне приједлоге за осми пакет санкција против Русије, који се тичу енергетике, трговине и система СВИФТ, рекао је шеф естонске дипломатије Урмас Рејнсалу у интервјуу за њемачки лист „Велт“.

- Желимо, у крајњој мјери, да тај пакет буде усвојен што је могуће прије. Већ смо поднијели Европској комисији конкретне приједлоге у вези с тим питањем. Реч је о енергетици, трговини, даљим ограничењима у систему СВИФТ, као и о још људи и организација на санкционим списковима - рекао је Рејнсалу.

Мисија ИАЕА ове недјеље стиже у НЕ Запорожје

Рафаел Гроси, генерални директор Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА), изјавио је данас да је мисија те агенције за нуклеарку Запорожје спремна и потврдио да ће ове недјеље стићи у Запорожје.

- Дошао је и тај дан, мисија подршке и помоћи ИАЕА за Запорожје је сада близу. Морамо заштитити безбједност највећег нуклеарног објекта у Украјини и Европи. Поносан сам што ћу предводити ову мисију која ће касније ове недјеље допутовати до НЕ Запорожје - написао је Гроси на свом Твитер налогу.

ТАСС: "Украјинско ваздухопловство је фактички ликвидирано"

- Ефективним дејствима руских Ваздушно-космичких снага и система противваздушне одбране фактички је ликвидирана читава квалификована летачка посада некадашњих ваздушних снага Украјине – авиони МиГ-29, Су-27 и Су-25 - рекао је извор руске агенције ТАСС.

Према рејчима извора, обећања Запада да ће Кијеву испоручити нове борбене авионе совјетске производње, највероватније, остаће само ријечи.

- Употреба бивших кадета Харковског војног института украјинског ратног ваздухопловства за извршавање борбених задатака довела је до катастрофалних губитака остатака украјинске авијације - рекао је извор и додао да су они оборени, ако не у првом, већ у другом налету.

Генерал Лапин уручио признања војницима

Командант Централног војног округа генерал-пуковник Александар Лапин уручио је државна признања војницима који су исказали храброст и херојство приликом ослобођења Луганске Народне Републике, саопштило је Министарство одбране Русије.

Зеленски смијенио замјеника команданта Националне гарде

Предсједник Украјине Володимир Зеленски разријешио је дужности замјеника команданта Националне гарде, наведено је синоћ на сајту предсједника Украјине.

- Сподар Јарослав Богданович разријешен је са мјеста замјеника команданта Националне гарде Украјине - наводи се у тексту одлуке.

Рогов: У гранатирању Енергодара повријеђено седам особа

Седам особа повријеђено је у гранатирању града Енергодара које су извеле украјинске снаге, изјавио је синоћ портпарол проруске администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Према његовим ријечима, пет особа задобило је лакше повреде, а двоје је тешко повријеђено.

Рогов је у објави на свом Телеграм каналу оптужио украјинску страну да нападима покушава да омете најављену посјету делегације Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) и да се "свети локалним становницима због њихове жеље да пренесу истину о ономе што се дешава".

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 55m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 46m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 33m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 59m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 41m
    0