Istočni front, 187. dan: Jača ruska vlast u Melitopolju

29.08.2022. 11:01
0
IZVOR: novosti.rs

Ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini ušla je u 187. dan.

Žestoke borbe vode se u Marinki. Nuklearna elektrana u Zaporožju se i dalje nalazi na meti napada, sa sporadičnim granatiranjem koje ugrožava rad ovog objekta.

Balicki: Oboren dron američke proizvodnje

Dron oboren u blizini nuklearke Zaporožje je američke proizvodnje, rekao je šef vojno-civilne administracije Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki.

Gradonačelnik Odese za pregovore sa Rusijom

Gradonačelnik Odese Genadij Truhanov smatra da je potrebno pregovarati sa Rusijom i tražiti kompromise.

Jača ruska vlast u Melitopolju

U Melitopolju, koji je postao privremeni regionalni centar Zaporoške oblasti, postepeno se vraćaju u funkciju sistemi za sprovođenje zakona: počelo je izdavanje ruskih registarskih tablica, a stanovnici predaju oružje koje su sakrili.

Počelo je i zapošljavanje novih policajaca - rekao je u intervjuu za TASS načelnik Uprave unutrašnjih poslova Melitopolja i Melitopoljski okrug Andrej Židkov.

Velike vojne vježbe u Rusiji

Na sedam poligona Istočnog vojnog okruga u Rusiji od 1. do 7. septembra održaće se vojne vježbe „Vostok 2022“, a u njima će učestvovati više od 50.000 vojnika, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

- Strateške komandno-štabne vojne vježbe 'Vostok 2022' održaće se od 1. do 7. septembra 2022. godine pod rukovodstvom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije. Uvježbavaće se odbrambena i ofanzivna dejstva na sedam poligona Istočnog vojnog okruga - saopštio je ruski vojni resor.

Na vježbama će se razrađivati različite varijante dejstava vidova vojske i koalicionih grupacija trupa u interesu osiguravanja vojne bezbjednosti Rusije i njenih saveznika u zoni odgovornosti Istočnog vojnog okruga.

Iz sastava Oružanih snaga Rusije u vježbama će učestvovati organi vojne komande i snage Istočnog vojnog okruga, dio Vazdušno-desantnih snaga, vojno-transportne i avijacije dugog dometa.

U manevrima će takođe učestvovati operativne komandne grupe, vojni kontingenti i posmatrači iz ODKB, ŠOS i drugih partnerskih država kao što su Azerbejdžan, Alžir, Jermenija, Belorusija, Indija, Kazahstan, Kirgizija, Kina, Laos, Mongolija, Nikaragva, Sirija i Tadžikistan, piše Sputnjik.

Zelenski: Ukrajina će se vratiti u Donbas

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će se Ukrajina vratiti u Donbas.

Zelenski je u video obraćanju, povodom Dana grada Donjecka i Dana rudara, koji se u Ukrajini obeležavaju poslednjeg vikenda u avgustu, rekao da Ukrajina nije i neće zaboraviti nijedan svoj grad i ni jednog svog čovjeka.

Donjeck je oduvek bio jedan od najbogatijih i najmoćnijih gradova Ukrajine, rekao je Zelenski, prenosi Interfaks Ukrajina.

Prema njegovim riječima, Donbas je sada skoro uništen i razoren ruskim udarima.

- Ali Ukrajina će se vratiti. Obavezno. Vratiće se dostojanstvo narodu Donbasa. To će simbolizovati naša ukrajinska zastava kada je postavimo u Donjecku, Gorlovki, Marijupolju, u svim gradovima Donbasa i priazovlja, u svim oblastima pod ruskom okupacijom: Harkovu, Zaporožju, Hersonu. I naravno - na Krimu. Ukrajina pamti sve - rekao je Zelenski.

Baltičke zemlje traže novi paket sankcija

Baltičke zemlje će Evropskoj komisiji dati konkretne prijedloge za osmi paket sankcija protiv Rusije, koji se tiču energetike, trgovine i sistema SVIFT, rekao je šef estonske diplomatije Urmas Rejnsalu u intervjuu za njemački list „Velt“.

- Želimo, u krajnjoj mjeri, da taj paket bude usvojen što je moguće prije. Već smo podnijeli Evropskoj komisiji konkretne prijedloge u vezi s tim pitanjem. Reč je o energetici, trgovini, daljim ograničenjima u sistemu SVIFT, kao i o još ljudi i organizacija na sankcionim spiskovima - rekao je Rejnsalu.

Misija IAEA ove nedjelje stiže u NE Zaporožje

Rafael Grosi, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), izjavio je danas da je misija te agencije za nuklearku Zaporožje spremna i potvrdio da će ove nedjelje stići u Zaporožje.

- Došao je i taj dan, misija podrške i pomoći IAEA za Zaporožje je sada blizu. Moramo zaštititi bezbjednost najvećeg nuklearnog objekta u Ukrajini i Evropi. Ponosan sam što ću predvoditi ovu misiju koja će kasnije ove nedjelje doputovati do NE Zaporožje - napisao je Grosi na svom Tviter nalogu.

TASS: "Ukrajinsko vazduhoplovstvo je faktički likvidirano"

- Efektivnim dejstvima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga i sistema protivvazdušne odbrane faktički je likvidirana čitava kvalifikovana letačka posada nekadašnjih vazdušnih snaga Ukrajine – avioni MiG-29, Su-27 i Su-25 - rekao je izvor ruske agencije TASS.

Prema rejčima izvora, obećanja Zapada da će Kijevu isporučiti nove borbene avione sovjetske proizvodnje, najverovatnije, ostaće samo riječi.

- Upotreba bivših kadeta Harkovskog vojnog instituta ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva za izvršavanje borbenih zadataka dovela je do katastrofalnih gubitaka ostataka ukrajinske avijacije - rekao je izvor i dodao da su oni oboreni, ako ne u prvom, već u drugom naletu.

General Lapin uručio priznanja vojnicima

Komandant Centralnog vojnog okruga general-pukovnik Aleksandar Lapin uručio je državna priznanja vojnicima koji su iskazali hrabrost i herojstvo prilikom oslobođenja Luganske Narodne Republike, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Zelenski smijenio zamjenika komandanta Nacionalne garde

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razriješio je dužnosti zamjenika komandanta Nacionalne garde, navedeno je sinoć na sajtu predsjednika Ukrajine.

- Spodar Jaroslav Bogdanovič razriješen je sa mjesta zamjenika komandanta Nacionalne garde Ukrajine - navodi se u tekstu odluke.

Rogov: U granatiranju Energodara povrijeđeno sedam osoba

Sedam osoba povrijeđeno je u granatiranju grada Energodara koje su izvele ukrajinske snage, izjavio je sinoć portparol proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, pet osoba zadobilo je lakše povrede, a dvoje je teško povrijeđeno.

Rogov je u objavi na svom Telegram kanalu optužio ukrajinsku stranu da napadima pokušava da omete najavljenu posjetu delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i da se "sveti lokalnim stanovnicima zbog njihove želje da prenesu istinu o onome što se dešava".

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 40m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 35m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 40m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 29m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 38m
    3