Источни фронт, 189. дан: Песков: Сви наши циљеви ће бити постигнути

31.08.2022. 11:55
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је данас у 189. дан.

Кијев тврди да трупе на југу напредују након што су објављене вести о великој офанзиви чији је крајњи циљ заузимање Херсона. Са друге стране, из Москве наводе да су извештаји о украјинским успијесима преувеличани, као и да су нанијети тешки губици украјинској војсци.

Украјински дрон-самоубица напао здање администрације Енергодара

Украјинска војска извела је напад на здање администрације Енергодара дроном-самоубицом, преноси дописник Спутњика.

Дрон је експлодирао приликом удара у здање, оштећена је фасада и поломљено је стакло на прозорима. Жртава нема.

Енергодар је у протекла 24 сата више од 60 пута био мета напада украјинских дронова и артиљерије.

Украјинци 39 пута гранатирали ДНР

Украјинска војска је у протекла 24 сата 39 пута гранатирала територију Доњецке Народне Републике, испаливши 222 јединице муниције, преноси Представништво ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања повезаних с војним злочинима Украјине.

Терминатор "преживио" погодак Џавелина

Руско борбено возило за подршку тенковима "Терминатор" може да издржи погодак пројектила из америчког комплекса "Џавелин", рекао је за РИА Новости обавештени извор.

- Искуство војних дејстава показује да БМПТ Терминатор, због повећане заштите, може да издржи удар противтенковских система "Џавелин", као и других противтенковских система и бацача граната које производи НАТО. Возилу су биле потребне мање поправке на терену, борбена способност је у потпуности обновљена - рекао је саговорник агенције.

Како је раније рекао други извор за РИА Новости, Терминатори су показали високу борбену стабилност, ефикасност и преживљавање у специјалној операцији у Украјини захваљујући вишеканалном систему наоружања и побољшаној заштити.

Влада Украјине одобрила приједлог санкција патријарху Кирилу

Влада Украјине одобрила је приједлог за увођење санкција патријарху московском и цијеле Русије Кирилу на 10 година и за још седам свештеника Руске православне цркве.

Како се наводи на сајту Владе, санкције обухватају, између осталог, блокаду имовине, обуставу транзита ресурса, летова и превоза кроз Украјину, обуставу економских и финансијских обавеза, забрану учешћа у приватизацији и закупу државне имовине, као и отказивање званичних посјета, пренијела је агенција РИА Новости.

Поред патријарха Кирила, на списку санкција налази се неколико митрополита и архиепископа.

Ова ограничења тек треба да одобре Савјет за националну безбједност и одбрану Украјине и предсједник Володимир Зеленски.

Украјина и Русија о офанзиви на југу

Украјинске трупе нападају руске положаје дуж цијелог фронта, саопштио је украјински предсједник Володимир Зеленски, док Русија тврди да је офанзива Кијева доживела неуспјех.

Зеленски, који је јуче позвао руске војнике да бјеже и спасавају своје животе, рекао је да су украјинске снаге у офанзиви на истоку и јужном фронту, у Донбасу и у области Харкова.

Русија је заузела велике дијелове јужне Украјине близу обале Црног мора у првој фази шестомесечног рата, укључујући и област Херсон, која се налази сјеверно од полуострва Крим који је Москва анектирала.

Руско министарство одбране је саопштило да су украјинске снаге разбијене у овом покушају, додајући да су јединице ПВО обориле десетине пројектила у близини Херсона.

Русија методично наставља на реализацији својих планова у Украјини, изјавио је у уторак портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- Сви наши циљеви ће бити постигнути - рекао је он.

Сијарто: ЕУ да заустави потезе који помажу сукобу у Украјини

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да би земље Европске уније требало да престану да предузимају потезе који помажу ескалацији сукоба у Украјини.

- На састанку министара спољних послова Европске уније тражићу да се рат коначно заврши - рекао је Сијарто синоћ у видео снимку објављеном на Фејсбуку, пренела је агенција ТАСС.

Шеф мађарске дипломатије рекао је да је сада неопходно "да се забораве приједлози који пријете даљој ескалацији рата и дозволи Европи да се фокусира на мир".

Захарова: Вашингтон подстиче погоршање ситуације у Украјини

Захарова је рекла да Вашингтон повећањем војне помоћи Кијеву само подстиче погоршање ситуације у Украјини.

Белгија се противи потпуној изолацији Руса

Белгија се у вези с питањем издавања виза грађанима Русије противи потпуној изолацији Руса, изјавила је министарка иностраних послова Белгије Аџа Љабиб.

- Мислимо да је важно да наши напори буду усмјерени против конкретних људи који подржавају догађаје у Украјини и покушавају да заобиђу економске санкције које смо усвојили. Не желимо да потпуно изолујемо руско становништво - рекла је министарка пред засједање шефова дипломатије земаља ЕУ у Прагу.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 41m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 32m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 19m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 45m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 27m
    0