Istočni front, 189. dan: Peskov: Svi naši ciljevi će biti postignuti

31.08.2022. 11:55
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je danas u 189. dan.

Kijev tvrdi da trupe na jugu napreduju nakon što su objavljene vesti o velikoj ofanzivi čiji je krajnji cilj zauzimanje Hersona. Sa druge strane, iz Moskve navode da su izveštaji o ukrajinskim uspijesima preuveličani, kao i da su nanijeti teški gubici ukrajinskoj vojsci.

Ukrajinski dron-samoubica napao zdanje administracije Energodara

Ukrajinska vojska izvela je napad na zdanje administracije Energodara dronom-samoubicom, prenosi dopisnik Sputnjika.

Dron je eksplodirao prilikom udara u zdanje, oštećena je fasada i polomljeno je staklo na prozorima. Žrtava nema.

Energodar je u protekla 24 sata više od 60 puta bio meta napada ukrajinskih dronova i artiljerije.

Ukrajinci 39 puta granatirali DNR

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 39 puta granatirala teritoriju Donjecke Narodne Republike, ispalivši 222 jedinice municije, prenosi Predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja povezanih s vojnim zločinima Ukrajine.

Terminator "preživio" pogodak avelina

Rusko borbeno vozilo za podršku tenkovima "Terminator" može da izdrži pogodak projektila iz američkog kompleksa "avelin", rekao je za RIA Novosti obavešteni izvor.

- Iskustvo vojnih dejstava pokazuje da BMPT Terminator, zbog povećane zaštite, može da izdrži udar protivtenkovskih sistema "avelin", kao i drugih protivtenkovskih sistema i bacača granata koje proizvodi NATO. Vozilu su bile potrebne manje popravke na terenu, borbena sposobnost je u potpunosti obnovljena - rekao je sagovornik agencije.

Kako je ranije rekao drugi izvor za RIA Novosti, Terminatori su pokazali visoku borbenu stabilnost, efikasnost i preživljavanje u specijalnoj operaciji u Ukrajini zahvaljujući višekanalnom sistemu naoružanja i poboljšanoj zaštiti.

Vlada Ukrajine odobrila prijedlog sankcija patrijarhu Kirilu

Vlada Ukrajine odobrila je prijedlog za uvođenje sankcija patrijarhu moskovskom i cijele Rusije Kirilu na 10 godina i za još sedam sveštenika Ruske pravoslavne crkve.

Kako se navodi na sajtu Vlade, sankcije obuhvataju, između ostalog, blokadu imovine, obustavu tranzita resursa, letova i prevoza kroz Ukrajinu, obustavu ekonomskih i finansijskih obaveza, zabranu učešća u privatizaciji i zakupu državne imovine, kao i otkazivanje zvaničnih posjeta, prenijela je agencija RIA Novosti.

Pored patrijarha Kirila, na spisku sankcija nalazi se nekoliko mitropolita i arhiepiskopa.

Ova ograničenja tek treba da odobre Savjet za nacionalnu bezbjednost i odbranu Ukrajine i predsjednik Volodimir Zelenski.

Ukrajina i Rusija o ofanzivi na jugu

Ukrajinske trupe napadaju ruske položaje duž cijelog fronta, saopštio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, dok Rusija tvrdi da je ofanziva Kijeva doživela neuspjeh.

Zelenski, koji je juče pozvao ruske vojnike da bježe i spasavaju svoje živote, rekao je da su ukrajinske snage u ofanzivi na istoku i južnom frontu, u Donbasu i u oblasti Harkova.

Rusija je zauzela velike dijelove južne Ukrajine blizu obale Crnog mora u prvoj fazi šestomesečnog rata, uključujući i oblast Herson, koja se nalazi sjeverno od poluostrva Krim koji je Moskva anektirala.

Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su ukrajinske snage razbijene u ovom pokušaju, dodajući da su jedinice PVO oborile desetine projektila u blizini Hersona.

Rusija metodično nastavlja na realizaciji svojih planova u Ukrajini, izjavio je u utorak portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Svi naši ciljevi će biti postignuti - rekao je on.

Sijarto: EU da zaustavi poteze koji pomažu sukobu u Ukrajini

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da bi zemlje Evropske unije trebalo da prestanu da preduzimaju poteze koji pomažu eskalaciji sukoba u Ukrajini.

- Na sastanku ministara spoljnih poslova Evropske unije tražiću da se rat konačno završi - rekao je Sijarto sinoć u video snimku objavljenom na Fejsbuku, prenela je agencija TASS.

Šef mađarske diplomatije rekao je da je sada neophodno "da se zaborave prijedlozi koji prijete daljoj eskalaciji rata i dozvoli Evropi da se fokusira na mir".

Zaharova: Vašington podstiče pogoršanje situacije u Ukrajini

Zaharova je rekla da Vašington povećanjem vojne pomoći Kijevu samo podstiče pogoršanje situacije u Ukrajini.

Belgija se protivi potpunoj izolaciji Rusa

Belgija se u vezi s pitanjem izdavanja viza građanima Rusije protivi potpunoj izolaciji Rusa, izjavila je ministarka inostranih poslova Belgije Adža Ljabib.

- Mislimo da je važno da naši napori budu usmjereni protiv konkretnih ljudi koji podržavaju događaje u Ukrajini i pokušavaju da zaobiđu ekonomske sankcije koje smo usvojili. Ne želimo da potpuno izolujemo rusko stanovništvo - rekla je ministarka pred zasjedanje šefova diplomatije zemalja EU u Pragu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 16m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 11m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 5m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 14m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 24m
    0