Источни фронт, 190. дан: Министарство одбране Русије: Уништен украјински десант

01.09.2022. 10:44
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини ушла је данас у 190. дан.

Настављају се жестоке борбе у правцу Херсона. Украјинске снаге пребацују оклопну технику са сјевера. Руси тврде да су њихове снаге поново на положајима које су држале прије украјинског покушаја контраофанзиве. Међународни експерти стигли у Енергодар.

Предсједник Управног одбора Лукоила извршио самоубиство

Предсједник Управног одбора Лукоила Равил Маганов пронађен је мртав, саопштио је представник Централне клиничке болнице у Москви, пише РИА Новости.

- Истражни органи раде на лицу мјеста како би утврдили узроке инцидента - рекао је извор.

Према извору РИА Новости, бизнисмен је највјероватније извршио самоубиство.

Маганов је рођен 1954. године у Алметјевску, Татарстан. Године 1977. дипломирао је на Московском институту за петрохемијску и гасну индустрију Губкин, након чега је радио у Лангепаснефтегазу, а 1993. прешао је у Лукоил, гдје је преузео мјесто потпредсједника компаније за производњу нафте.

Од јуна 2020. године предсједава управним одбором.

Руско МО: Уништен украјински десант

Руско Министарство одбране саопштило је да су уништене украјинске снаге које су, према њиховим тврдњама, извршиле десант у близини нуклеарне електране Запорожје.

- Око 7.00 часова по московском времену јединице руских оружаних снага осујетиле су покушај искрцавања тактичких трупа Оружаних снага Украјине на двије самоходне барже које су напустиле Никопољ, неколико километара од нуклеарке Запорожје у подручју села Водјане - саопштило је министарство.

Руско министарство тврди да је потопљен транспорт са украјинским трупама.

Рогов: Украјинци извели десант код Енергодара

Украјинске снаге извеле су десант у области Енергодара, али дјеловала је руска авијација, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Према његовим ријечима, циљ десанта је да се омете долазак представника ИАЕА у нуклеарку.

Русија: Украјинци гранатирали Енергодар

Од раног јутра украјинске снаге гађају Енергодар, град недалеко од запорошке нуклеарке, а у гранатирању је троје цивила изгубило живот а једна особа је рањена, саопштиле су градске власти. У два вртића избио је пожар.

Једна експлозија догодила се на практично 100 метара од вртића.

Запорошка нуклеарка налази се на лијевој обали Дњепра. То је највећа нуклеарна електрана у Европи. Од марта је под контролом руских снага.

Украјинске снаге непрекидно гађају подручје електране и Енергодара, а напади су посебно интензивирани са доласком експертске мисије Међународне агенције за нуклеарну енергију.

Рогов: Делегација ИАЕА кренула ка запорошкој ХЕ

Делегација ИАЕА напустила је Запорожје и упутила се ка Енергодару и запорошкој нуклеарки, саопштио је представник администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Стање на јужном фронту

Руска војска је трећи дан заредом одбила напад украјинске војске у подручју Херсона, јављају руски ратни репортери, пише Спутњик.

Руска артиљерија и авијација су биле веома активне.

Током дана, Украјинци су наставили да изводе нападе у подручју Николајевска и Кривог Рога. У већем дијелу су биле позиционе борбе, осим на линији Архангелск-Олгинка-Високопоље.

Русима стигле резерве

Јединице Оружаних снага Русије успјеле су да се врате на прву линију одбране, која пролази сјеверно од Зеленог Гаја, након што су биле пребачене мобилне резерве из правца Александровске, пише Спутњик.

Код Александровке је већ стала офанзива Оружаних снага Украјине, активних акција нема, покушаји непријатељског гранатирања су заустављени, артиљеријски положаји су потиснути.

Више није било покушаја форсирања бране и мелиорационог канала.

Руси тврде да имају доказе да су Украјинци гађали Запорожје

Прес-служба сталног представника Русије у Уједињеним нацијама Василија Небензје саопштила је да је Москва послала писмо Савјету безбједности УН са доказима да је Украјина гранатирала нуклеарну електрану Запорожје 29. августа.

- Послали смо члановима СБ УН писмо са информацијом руског министарства одбране о украјинском гранатирању Запорожја 29. августа - наводи се у писму, пренио је ТАСС.

Руска мисија при УН је објавила на Твитеру да су током гранатирања украјински дронови камиказе напали кров блока број један нуклеарне електране.

Милер: Русија има резерве гаса за 100 година

Русија има резерве гаса за наредних сто година, а ове зиме у складиштима ће бити рекордне количине гаса, рекао је генерални директор Гаспрома Алексеј Милер.

- Наши руски потрошачи имаће приступ јефтиној енергији. Кључно је знати да домаћи потрошачи имају добар разлог да буду оптимисти када је ријеч о будућности снабдјевања гасом. Зато што имамо резерве за наредних 100 година. А знамо да ће нека наша поља која су у развоју бити оперативна и да ће снабдјевати земљу гасом до 2120. године - рекао је Милер.

Он је додао да такви показатељи омогућавају изградњу нових постројења за производњу гаса на Јамалу, преноси ТАСС.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 38m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 29m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 16m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 42m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 24m
    0