Istočni front, 190. dan: Ministarstvo odbrane Rusije: Uništen ukrajinski desant

01.09.2022. 10:44
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je danas u 190. dan.

Nastavljaju se žestoke borbe u pravcu Hersona. Ukrajinske snage prebacuju oklopnu tehniku sa sjevera. Rusi tvrde da su njihove snage ponovo na položajima koje su držale prije ukrajinskog pokušaja kontraofanzive. Međunarodni eksperti stigli u Energodar.

Predsjednik Upravnog odbora Lukoila izvršio samoubistvo

Predsjednik Upravnog odbora Lukoila Ravil Maganov pronađen je mrtav, saopštio je predstavnik Centralne kliničke bolnice u Moskvi, piše RIA Novosti.

- Istražni organi rade na licu mjesta kako bi utvrdili uzroke incidenta - rekao je izvor.

Prema izvoru RIA Novosti, biznismen je najvjerovatnije izvršio samoubistvo.

Maganov je rođen 1954. godine u Almetjevsku, Tatarstan. Godine 1977. diplomirao je na Moskovskom institutu za petrohemijsku i gasnu industriju Gubkin, nakon čega je radio u Langepasneftegazu, a 1993. prešao je u Lukoil, gdje je preuzeo mjesto potpredsjednika kompanije za proizvodnju nafte.

Od juna 2020. godine predsjedava upravnim odborom.

Rusko MO: Uništen ukrajinski desant

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su uništene ukrajinske snage koje su, prema njihovim tvrdnjama, izvršile desant u blizini nuklearne elektrane Zaporožje.

- Oko 7.00 časova po moskovskom vremenu jedinice ruskih oružanih snaga osujetile su pokušaj iskrcavanja taktičkih trupa Oružanih snaga Ukrajine na dvije samohodne barže koje su napustile Nikopolj, nekoliko kilometara od nuklearke Zaporožje u području sela Vodjane - saopštilo je ministarstvo.

Rusko ministarstvo tvrdi da je potopljen transport sa ukrajinskim trupama.

Rogov: Ukrajinci izveli desant kod Energodara

Ukrajinske snage izvele su desant u oblasti Energodara, ali djelovala je ruska avijacija, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prema njegovim riječima, cilj desanta je da se omete dolazak predstavnika IAEA u nuklearku.

Rusija: Ukrajinci granatirali Energodar

Od ranog jutra ukrajinske snage gađaju Energodar, grad nedaleko od zaporoške nuklearke, a u granatiranju je troje civila izgubilo život a jedna osoba je ranjena, saopštile su gradske vlasti. U dva vrtića izbio je požar.

Jedna eksplozija dogodila se na praktično 100 metara od vrtića.

Zaporoška nuklearka nalazi se na lijevoj obali Dnjepra. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi. Od marta je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajinske snage neprekidno gađaju područje elektrane i Energodara, a napadi su posebno intenzivirani sa dolaskom ekspertske misije Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Rogov: Delegacija IAEA krenula ka zaporoškoj HE

Delegacija IAEA napustila je Zaporožje i uputila se ka Energodaru i zaporoškoj nuklearki, saopštio je predstavnik administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Stanje na južnom frontu

Ruska vojska je treći dan zaredom odbila napad ukrajinske vojske u području Hersona, javljaju ruski ratni reporteri, piše Sputnjik.

Ruska artiljerija i avijacija su bile veoma aktivne.

Tokom dana, Ukrajinci su nastavili da izvode napade u području Nikolajevska i Krivog Roga. U većem dijelu su bile pozicione borbe, osim na liniji Arhangelsk-Olginka-Visokopolje.

Rusima stigle rezerve

Jedinice Oružanih snaga Rusije uspjele su da se vrate na prvu liniju odbrane, koja prolazi sjeverno od Zelenog Gaja, nakon što su bile prebačene mobilne rezerve iz pravca Aleksandrovske, piše Sputnjik.

Kod Aleksandrovke je već stala ofanziva Oružanih snaga Ukrajine, aktivnih akcija nema, pokušaji neprijateljskog granatiranja su zaustavljeni, artiljerijski položaji su potisnuti.

Više nije bilo pokušaja forsiranja brane i melioracionog kanala.

Rusi tvrde da imaju dokaze da su Ukrajinci gađali Zaporožje

Pres-služba stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilija Nebenzje saopštila je da je Moskva poslala pismo Savjetu bezbjednosti UN sa dokazima da je Ukrajina granatirala nuklearnu elektranu Zaporožje 29. avgusta.

- Poslali smo članovima SB UN pismo sa informacijom ruskog ministarstva odbrane o ukrajinskom granatiranju Zaporožja 29. avgusta - navodi se u pismu, prenio je TASS.

Ruska misija pri UN je objavila na Tviteru da su tokom granatiranja ukrajinski dronovi kamikaze napali krov bloka broj jedan nuklearne elektrane.

Miler: Rusija ima rezerve gasa za 100 godina

Rusija ima rezerve gasa za narednih sto godina, a ove zime u skladištima će biti rekordne količine gasa, rekao je generalni direktor Gasproma Aleksej Miler.

- Naši ruski potrošači imaće pristup jeftinoj energiji. Ključno je znati da domaći potrošači imaju dobar razlog da budu optimisti kada je riječ o budućnosti snabdjevanja gasom. Zato što imamo rezerve za narednih 100 godina. A znamo da će neka naša polja koja su u razvoju biti operativna i da će snabdjevati zemlju gasom do 2120. godine - rekao je Miler.

On je dodao da takvi pokazatelji omogućavaju izgradnju novih postrojenja za proizvodnju gasa na Jamalu, prenosi TASS.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 18m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 13m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 7m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 16m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 26m
    0