Источни фронт, 191. дан: Путин: Мисија Русије је да оконча рат који Кијев води против Донбаса и заштити себе

02.09.2022. 10:18
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Специјална операција руске војске у Украјини данас је ушла у 191. дан.

Русија је затражила редовни састанак Савјета безбједности УН за 6. септембра због ситуације у запорошкој нуклеарки, изјавио је замјеник сталног представника Русије при УН Дмитриј Пољански.

Мисија Русије је да оконча рат који Кијев води против Донбаса и заштити себе, изјавио је руски предсједник Владимир Путин.

Волга: Три артиљеријска напада на Енергодар

Украјинска војска извела је синоћ три артиљеријска напада на Енергодар током боравка стручњака Међународне агенције за атомску енергију у том граду, рекао је шеф администрације Енергодара Александар Волга.

- Већ увече, послије одласка мисије у Запорошку нуклеарну електрану, изведена су три напада на територију града – дјечије игралиште, музичка школа, на којој је оштећена фасада и поломљена су стакла и врата. Трећи напад је био на центар града, у зони парка. Неки сарадници мисије су остали код нас у граду, били су овдје, тако да су све чули и видјели - рекао је Волга.

Главни напори Русије усмјерени ка контроли Доњецке области

Генералштаб Оружаних снага Украјине саопштио је јутрос да руске снаге настављају да усмјеравају напоре на успостављање пуне контроле над територијом Доњецке области и на то да задрже дијелове Харковске, Луганске, Доњецке, Запорошке, Херсонске и Николајевске области.

Руске снаге покушавају да створе повољне услове за наставак операције, а такође наносе ваздушне и ракетне ударе на војне циљеве у Украјини, преноси Укринформ.

Додаје се да на Доњецком правцу руске снаге концентришу напоре на извођење офанзивних операција на правцу Бахмута и Авдијевке.

Украјински генералштаб истиче да су покушаји руских трупа да напредују на правцу Славјанска, Бахмута и Авдијевке били безуспјешни.

Де Ривијер скептичан у погледу повратка Донбаса у окриље Украјине

Стални представник Француске при УН Никола де Ривијер изразио је скепсу у погледу способности Украјине да врати територије Донбаса под своју контролу.

- Мало сам скептичан да Украјина може да поврати изгубљене територије. Био бих изненађен када би Украјина могла да истјера Русе из Донбаса или да их истјера са Крима - рекао је Ривијер агенцији Анадолија.

По његовим ријечима, примирје неће скоро бити објављено.

СБ УН у септембру о Украјини, позив Лаврову и Кулеби

Састанак Савјета безбједности УН о Украјини биће одржан 22. септембра на министарском нивоу, што значи да ће бити позвани министри спољних послова Русије и Украјине Сергеј Лавров и Дмитри Кулеба, изјавио је стални представник Француске у УН Никола де Ривијер.

- То је министарски састанак о Украјини. Тако да ће сви министри Савјета безбједности бити позвани. Тако ће, подразумјева се, и руски министар, а пошто је састанак о Украјини и Украјина ће бити позвана - навео је у четвртак стални представник Француске, земље која ће у септембру предсједавати СБ УН, а преноси ТАСС.

Раније је у програму рада на сајту СБ УН објављено да ће Савјет одржати 22. септембра састанак о Украјини.

Зеленски распустио делегацију Украјине у Контакт групи

Украјински предсједник Володимир Зеленски званично је распустио украјинску делегацију у Трилатералној контакт групи, која покушава да успостави мир у источној Украјини, наводи се у декретима објављеним данас на сајту украјинског предсједника.

Захваљујући Контакт групи, која се састоји од представника Русије, Украјине и ОЕБС-а, вођени су преговори на различитим нивоима у оквиру Нормандијске четворке, коју чине Русија, Украјина, Њемачка и Француске, преноси ТАСС.

Резултат је био потписивање споразума о мапи пута за мирно рјешење и прекид ватре у Донбасу у септембру 2014. и фебруару 2015. године, познатијих као споразуми из Минска.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици Руски космонаути поставили рекорд за најдужи боравак на свемирској станици
Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода Захарова: Запад и даље одбија да сарађује у истрази експлозија гасовода
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Најчитаније
  • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева код којег је пронађен кокаин
    11h 45m
    0
  • Жене не могу у затвор у Војковићима
    17h 0m
    0
  • Мајдову потврђена суспензија: Џудиста из Источног Сарајева није кажњен само због тога што се прекрстио
    6h 28m
    1
  • Тата у бијелој кочији дочекао маму и бебу испред породилишта
    8h 28m
    3
  • Двојац пао због крађе, у њиховим кућама пронађен арсенал оружја
    14h 46m
    0