Istočni front, 191. dan: Putin: Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe

02.09.2022. 10:18
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 191. dan.

Rusija je zatražila redovni sastanak Savjeta bezbjednosti UN za 6. septembra zbog situacije u zaporoškoj nuklearki, izjavio je zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

Misija Rusije je da okonča rat koji Kijev vodi protiv Donbasa i zaštiti sebe, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Volga: Tri artiljerijska napada na Energodar

Ukrajinska vojska izvela je sinoć tri artiljerijska napada na Energodar tokom boravka stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju u tom gradu, rekao je šef administracije Energodara Aleksandar Volga.

- Već uveče, poslije odlaska misije u Zaporošku nuklearnu elektranu, izvedena su tri napada na teritoriju grada – djije igralište, muzička škola, na kojoj je oštećena fasada i polomljena su stakla i vrata. Treći napad je bio na centar grada, u zoni parka. Neki saradnici misije su ostali kod nas u gradu, bili su ovdje, tako da su sve čuli i vidjeli - rekao je Volga.

Glavni napori Rusije usmjereni ka kontroli Donjecke oblasti

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da ruske snage nastavljaju da usmjeravaju napore na uspostavljanje pune kontrole nad teritorijom Donjecke oblasti i na to da zadrže dijelove Harkovske, Luganske, Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Nikolajevske oblasti.

Ruske snage pokušavaju da stvore povoljne uslove za nastavak operacije, a takođe nanose vazdušne i raketne udare na vojne ciljeve u Ukrajini, prenosi Ukrinform.

Dodaje se da na Donjeckom pravcu ruske snage koncentrišu napore na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Bahmuta i Avdijevke.

Ukrajinski generalštab ističe da su pokušaji ruskih trupa da napreduju na pravcu Slavjanska, Bahmuta i Avdijevke bili bezuspješni.

De Rivijer skeptičan u pogledu povratka Donbasa u okrilje Ukrajine

Stalni predstavnik Francuske pri UN Nikola de Rivijer izrazio je skepsu u pogledu sposobnosti Ukrajine da vrati teritorije Donbasa pod svoju kontrolu.

- Malo sam skeptičan da Ukrajina može da povrati izgubljene teritorije. Bio bih iznenađen kada bi Ukrajina mogla da istjera Ruse iz Donbasa ili da ih istjera sa Krima - rekao je Rivijer agenciji Anadolija.

Po njegovim riječima, primirje neće skoro biti objavljeno.

SB UN u septembru o Ukrajini, poziv Lavrovu i Kulebi

Sastanak Savjeta bezbjednosti UN o Ukrajini biće održan 22. septembra na ministarskom nivou, što znači da će biti pozvani ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergej Lavrov i Dmitri Kuleba, izjavio je stalni predstavnik Francuske u UN Nikola de Rivijer.

- To je ministarski sastanak o Ukrajini. Tako da će svi ministri Savjeta bezbjednosti biti pozvani. Tako će, podrazumjeva se, i ruski ministar, a pošto je sastanak o Ukrajini i Ukrajina će biti pozvana - naveo je u četvrtak stalni predstavnik Francuske, zemlje koja će u septembru predsjedavati SB UN, a prenosi TASS.

Ranije je u programu rada na sajtu SB UN objavljeno da će Savjet održati 22. septembra sastanak o Ukrajini.

Zelenski raspustio delegaciju Ukrajine u Kontakt grupi

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zvanično je raspustio ukrajinsku delegaciju u Trilateralnoj kontakt grupi, koja pokušava da uspostavi mir u istočnoj Ukrajini, navodi se u dekretima objavljenim danas na sajtu ukrajinskog predsjednika.

Zahvaljujući Kontakt grupi, koja se sastoji od predstavnika Rusije, Ukrajine i OEBS-a, vođeni su pregovori na različitim nivoima u okviru Normandijske četvorke, koju čine Rusija, Ukrajina, Njemačka i Francuske, prenosi TASS.

Rezultat je bio potpisivanje sporazuma o mapi puta za mirno rješenje i prekid vatre u Donbasu u septembru 2014. i februaru 2015. godine, poznatijih kao sporazumi iz Minska.

 

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 17m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 12m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 6m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 15m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 25m
    0