Источни фронт, 194. дан: Украјина би њемачке тенкове

05.09.2022. 09:46
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 194. дан.

Настављају се борбе у Доњецкој и Запорошкој области. Украјинска војска безуспјешно покушава да пробије руску одбрану код Херсона. Руске снаге настављају офанзиву у правцу Бахмута и Авдејевке.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски оптужује Москву да води енергетски рат, позива Европу да покаже веће јединство и тражи нови пакет санкција против Русије. Москва поручује да је спремна на разговоре с Кијевом, али под њеним условима.

Медведев је упозорио Запад да би покушај да Русију гурне ка колапсу представљао „игру шаха са смрћу“.

Украјина би њемачке тенкове

Украјински премијер Денис Шмигал предложио је њемачком канцелару Олафу Шолцу на састанку у Берлину начине на које би Њемачка могла да снабдијева Кијев тенковима Леопард 2.

Истакао је да је оптимиста да ће тенкови бити испоручени у Кијев.

Контраофанзива украјинске војске доживјела крах

Контраофанзива украјинске војске на Херсон је доживјела крах, написао је на Телеграму замјеник шефа војно-цивилне администрације региона Кирил Стремоусов.

Како је навео, "постоје информације о 3.000 погинулих украјинских војника".

Три експлозије у Енергодару

Током ноћи су се чуле три експлозије у Енергодару. Према прелиминарним информацијама, дејствовала је противваздушна одбрана.

Русија: Херсонска област, Запорожје и Донбас могу да рачунају на нашу помоћ током референдума

Луганска и Доњецка Народна Република, као и Запорошка и Херсонска област имају право да се обрате Русији, између осталог и за финансијску помоћ, као и другим државама и међународним организацијама приликом спровођења референдума, изјавио је за Спутњик амбасадор за посебне налоге Министарства иностраних послова Русије Владимир Чуров.

- Организацијом гласања на изборима и референдумима се бави искључиво локална власт. Имају право да се обрате за организационо-техничку помоћ, па чак и финансијску помоћ међународним организацијама, на примјер, Уједињеним нацијама, ОЕБС-у, као и на билатералној основи - рекао је он одговарајући на питање да ли је Москва добила неки захтјев од Донбаса, Запорошке и Херсонске области за помоћ приликом спровођења референдума.

Борци ДНР напредују ка Маријском правцу

Уз помоћ снажне артиљеријске припреме и употребе ПОВР-а, већина украјинских бораца је уништена, а остали су побјегли.

Песков: Русија ради на новом концепту спољне политике

На новом концепту спољне политике Руске Федерације се увелико ради, с обзиром на то да се врло брзо мијењају међународне околности и ствара се нова свјетска реалност, рекао је данас портпарол Кремља Дмитри Песков на Источном економском форуму (ЕЕФ).

- Рад на овом документу је у току. Чињеница је да се околности на међународној политичкој сцени мијењају врло брзо. Пред нама је нова свјетска реалност, што би требало узети у обзир током прављења концепта - рекао је Песков за ТАС С.

Он је рекао да нема потребе да се жури за израдом тог документа, али је додао да су многе земље исказале отворено непријатељство према Русији.

- Због таквих ставова према Русији, потребно је умањити негативне посљедице њихових акција. Постоји много земаља које су отворено показале своју ратоборну позицију према Русији. Те земље преузимају различите акције које су у супротности са нашим интересима, а узрокују нам и штету. Дакле, морамо да направимо равнотежу, смањимо негативне утицаје - поручио је Песков.

Он је оцијенио да није фер рећи да се Русија окренула Истоку након западних санкција.

- Азијско-пацифички регион је увијек био важан за Русију. Заправо, то је наш најважнији регион, тако да је некоректно рећи да смо се сада окренули Истоку и почели да мијењамо приоритете. Наравно, када је Запад вјештачки увео рестриктивне мере Русији, трговина и економија су почеле још више да се окрећу ка Истоку - додао је Песков.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 50m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 41m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 54m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 36m
    0