Istočni front, 194. dan: Ukrajina bi njemačke tenkove

05.09.2022. 09:46
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 194. dan.

Nastavljaju se borbe u Donjeckoj i Zaporoškoj oblasti. Ukrajinska vojska bezuspješno pokušava da probije rusku odbranu kod Hersona. Ruske snage nastavljaju ofanzivu u pravcu Bahmuta i Avdejevke.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski optužuje Moskvu da vodi energetski rat, poziva Evropu da pokaže veće jedinstvo i traži novi paket sankcija protiv Rusije. Moskva poručuje da je spremna na razgovore s Kijevom, ali pod njenim uslovima.

Medvedev je upozorio Zapad da bi pokušaj da Rusiju gurne ka kolapsu predstavljao „igru šaha sa smrću“.

Ukrajina bi njemačke tenkove

Ukrajinski premijer Denis Šmigal predložio je njemačkom kancelaru Olafu Šolcu na sastanku u Berlinu načine na koje bi Njemačka mogla da snabdijeva Kijev tenkovima Leopard 2.

Istakao je da je optimista da će tenkovi biti isporučeni u Kijev.

Kontraofanziva ukrajinske vojske doživjela krah

Kontraofanziva ukrajinske vojske na Herson je doživjela krah, napisao je na Telegramu zamjenik šefa vojno-civilne administracije regiona Kiril Stremousov.

Kako je naveo, "postoje informacije o 3.000 poginulih ukrajinskih vojnika".

Tri eksplozije u Energodaru

Tokom noći su se čule tri eksplozije u Energodaru. Prema preliminarnim informacijama, dejstvovala je protivvazdušna odbrana.

Rusija: Hersonska oblast, Zaporožje i Donbas mogu da računaju na našu pomoć tokom referenduma

Luganska i Donjecka Narodna Republika, kao i Zaporoška i Hersonska oblast imaju pravo da se obrate Rusiji, između ostalog i za finansijsku pomoć, kao i drugim državama i međunarodnim organizacijama prilikom sprovođenja referenduma, izjavio je za Sputnjik ambasador za posebne naloge Ministarstva inostranih poslova Rusije Vladimir Čurov.

- Organizacijom glasanja na izborima i referendumima se bavi isključivo lokalna vlast. Imaju pravo da se obrate za organizaciono-tehničku pomoć, pa čak i finansijsku pomoć međunarodnim organizacijama, na primjer, Ujedinjenim nacijama, OEBS-u, kao i na bilateralnoj osnovi - rekao je on odgovarajući na pitanje da li je Moskva dobila neki zahtjev od Donbasa, Zaporoške i Hersonske oblasti za pomoć prilikom sprovođenja referenduma.

Borci DNR napreduju ka Marijskom pravcu

Uz pomoć snažne artiljerijske pripreme i upotrebe POVR-a, većina ukrajinskih boraca je uništena, a ostali su pobjegli.

Peskov: Rusija radi na novom konceptu spoljne politike

Na novom konceptu spoljne politike Ruske Federacije se uveliko radi, s obzirom na to da se vrlo brzo mijenjaju međunarodne okolnosti i stvara se nova svjetska realnost, rekao je danas portparol Kremlja Dmitri Peskov na Istočnom ekonomskom forumu (EEF).

- Rad na ovom dokumentu je u toku. Činjenica je da se okolnosti na međunarodnoj političkoj sceni mijenjaju vrlo brzo. Pred nama je nova svjetska realnost, što bi trebalo uzeti u obzir tokom pravljenja koncepta - rekao je Peskov za TAS S.

On je rekao da nema potrebe da se žuri za izradom tog dokumenta, ali je dodao da su mnoge zemlje iskazale otvoreno neprijateljstvo prema Rusiji.

- Zbog takvih stavova prema Rusiji, potrebno je umanjiti negativne posljedice njihovih akcija. Postoji mnogo zemalja koje su otvoreno pokazale svoju ratobornu poziciju prema Rusiji. Te zemlje preuzimaju različite akcije koje su u suprotnosti sa našim interesima, a uzrokuju nam i štetu. Dakle, moramo da napravimo ravnotežu, smanjimo negativne uticaje - poručio je Peskov.

On je ocijenio da nije fer reći da se Rusija okrenula Istoku nakon zapadnih sankcija.

- Azijsko-pacifički region je uvijek bio važan za Rusiju. Zapravo, to je naš najvažniji region, tako da je nekorektno reći da smo se sada okrenuli Istoku i počeli da mijenjamo prioritete. Naravno, kada je Zapad vještački uveo restriktivne mere Rusiji, trgovina i ekonomija su počele još više da se okreću ka Istoku - dodao je Peskov.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 1m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 56m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 50m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 59m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 9m
    0