Источни фронт, 196. дан: Oборен још један украјински Су-25

07.09.2022. 11:07
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 196. дан.

Настављају се борбе на сјеверу Херсонске области, међутим, украјинска војска је кренула и у офанзиву у правцу Балаклеје, Харковска област. Руска војска наставља да изводи прецизне ударе по објектима украјинске војне инфраструктуре.

Путин: Дајте нам турбину, сутра ћемо укључити "Сјеверни ток", али ви је не дате

Европско енергетско тржиште престало је да буде основно за Русију, изјавио је руски предсједник Владимир Путин на Источном економском форуму.

Према његовим ријечима, ако Европи не буде био потребан руски гас, извозиће се у друге земље. Он је идеју Европске уније (ЕУ) да уведе горњу цијену руског гаса назвао „нетржишном глупошћу“, која ће довести до новог круга поскупљења енергената.

- Још једна глупост, глупост која ће довести до даљег раста на свјетским тржиштима, па и у Европи. Ништа се не може ријешити административним путем у сфери економије и свјетске трговине - увјерен је Путин. Он је сигуран да је Европа „саму себе довела у такозвани санкциони ћорсокак“.

Предсједник такође сматра „глупошћу“ оптужбе да се „Сјеверни ток“ користи као енергетско оружје. Гасовод ће наставити са радом када добије ремонтовану турбину од Њемачке.

- Дајте нам турбину, сутра ћемо укључити "Сјеверни ток 1". Не дају ништа. Кажу: ево, користе га као оружје. Које оружје? Сами су довели ствари у ову ситуацију, а сада не знају шта ће са тим - рекао је Владимир Путин.

Према ријечима Путина, руски енергетски ресурси треба прије свега да буду усмјерени „на развој сопствене земље“.

- Али имамо их толико да смо спремни да изађемо у сусрет растућим потребама свих који желе да раде са нама - рекао је предсједник, наводећи да је „ово веома добра и корисна сарадња за наше партнере”.

Он сматра да је руски гасоводни гас увијек конкурентнији од течног природног гаса који стиже преко океана.

Према ријечима Владимира Путина, захваљујући испорукама руског гаса, привреде водећих европских земаља „деценијама су имале очигледне конкурентске предности глобалног карактера“.

- Ако мисле да им такве предности нису потребне, то нам никако не смета, јер је потражња за енергетским ресурсима у свијету веома велика - увјерава предсједник Русије.

- Гасовод "Сјеверни ток 2" није џаба грађен, ако буде било потребно, може се већ сутра пустити у рад - рекао је Путин.

ЛНР: За 24 сата ликвидирано 45 украјинских војника

Народна милиција Луганске Народне Републике (ЛНР) саопштила је да је за 24 сата украјинска војска изгубила до 45 људи, два оклопна транспортера и два артиљеријска борбена возила.

- У протеклих 24 сата је акцијама Народне милиције ЛНР-а противник изгубио велики број војника и војне технике. Уништено је: до 45 војника, два оклопна транспортера, четири јединице специјалне аутомобилске технике и два артиљеријска борбена возила - наводи се у саопштењу Народне милиције ЛНР на Телеграму, преноси Спутњик.

Наводи се и да је током 6. септембра очишћено више од шест хектара територије од експлозивних направа које је украјинска војска оставила у рејону Чабановке и Александровке, као и да је украјинска војска изгубила око 35 војника, два тенка и петоклопних транспортера.

Украјинска војска три пута гранатирала Нову Каховку

Украјинска војска је три пута у ракетном нападу гранатирала Нову Каховку, између осталог и хидроелектрану у том граду.

У гранатирању су оштећени индустријски објекти који се налазе ван града, саопштио је Спутњику шеф администрације рејона Нова Каховка Владимир Леонтјев.

- Гранатирају не само хидроелектрану, погођени су и индустријски објекти ван града. Синоћ су такође гранатирали, а данас је било три јаких напада - рекао је Леонтјев и истакао да нема настрадалих.

Додао је да у просјеку за 24 сата украјинска војска испаљује више од 100 ракета на град и околину, као и да сматра да је за тај новац Запад могао да сагради неколико градова умјесто да га троши на наоружање.

Ослобођено село Кодема?

Према незваничним информацијама, руска војска је ослободила село Кодема, поред села Пески, за које су се водиле жестоке борбе.

Путин о санкцијама

Предсједник Русије Владимир Путин обраћа се на Источном економском форуму.

- "Грозница санкција" коју је подстакао такозвани колективни Запад пријетња је целом свијету - рекао је Путин на пленарној сједници Источног економског форума.

Како је истакао руски лидер, "неспремност других земаља да се "покоравају" правилима Запада тјера их на тешке одлуке.

Путин је навео да "Запад настоји да очува свјетски поредак који само њему иде на руку и који је заснован на правилима која су сами измислили и које мијењају у зависности од констелације снага".

Према ријечима руског предсједника, пандемију вируса корона замијенили су други изазови, такође глобалне природе, који пријете цијелом свијету.

- Мислим на грозницу санкција Запада, његове нескривене, агресивне покушаје да наметне обрасце понашања другим земљама, лиши их суверенитета и потчини их својој вољи.

Како каже, у томе нема ничега необичног јер је то политика коју колективни Запад спроводи деценијама.

- Катализатор тих процеса је пад доминације САД у глобалној економији и политици као у тврдоглаво одсуство жеље, неспособност западних елита да виде и признају објективне чињенице - навео је он.

Украјинско жито умјесто у сиромашним земљама завршило у ЕУ

Практично цијело жито које је било извезено из Украјине завршило је у земљама ЕУ, саопштио је предсједник Русије Владимир Путин на Источном економском форуму који се одржава у Владивостоку.

Како је истакао, најсиромашније земље губе приступ основним намирницама јер их развијене земље купују, њихова куповина у великим количинама изазива раст цијена, рекао је руски предсједник Владимир Путин.

Говорећи о украјинском житу, Путин је навео да умјесто у земље у развоју, украјинско жито је отишло у земље ЕУ. Само два брода од 87 су стигла у земље, којима је оно било пријеко потребно.

- Можда би требало ограничити извоз пшенице из Украјине, о томе ћу се посавјетовати са (Реџепом) Ердоганом - рекао је Путин.

Према његовим ријечима, 345 милиона људи већ пати од недостатка хране, што је 2,5 пута више у поређењу са 2019. годином.

Предсједник Русије долетио је у понедјељак у Владивосток, гдје је пратио војне вјежбе „Восток 2022“ и учествује на Источном економском форуму.

Нема детаља приједлога о демилитаризацији Запорожја

Русија још чека на конкретне детаље иницијативе за успостављање демилитаризоване зоне око нуклеарне електране Запорожје, саопштио је новинарима стални представник Русије при Уједињеним нацијама Василиј Небензја.

Коментаришући могућност демилитаризоване зоне око нуклеарне електране, коју је раније у уторак предложио генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси, Небензја је рекао да је генерални секретар УН Антонио Гутерес изнио ту иницијативу „прије неколико мјесеци“, преноси ТАС С.

- Дакле, прво питање које сам тада поставио, било је: Желим да знам детаље. Исто је и сада. Не знам шта генерални директор Гроси мисли под тим или у којој мјери би то побољшало безбједност - рекао је руски дипломата новинарима.

Он је још саопштио да „у тренутним околностима, демилитаризација неће бити мјера за заштиту постројења“.

- Једини разуман начин да се осигура да електрана буде заштићена од нуклеарних несрећа је да се заустави украјинско гранатирање постројења - саопштио је Небензја.

ИАЕА је у уторак сумирала резултате своје инспекцијске посјете нуклеарним постројењима у Украјини, укључујући и нуклеарну електрану Запорожје, и објавила одговарајући извештај.

ИАЕА је у свом извјештају позвала да се одмах успостави безбједносна зона око нуклеарне електране Запорожје.

Неколико сати касније, генерални директор ИАЕА Рафаел Гроси саопштио је Савјету безбедности УН путем видео везе да ће ускоро странама послати своје приједлоге о безбједности нуклеарке Запорожје, наводи ТАС С.

Мјанмар почео да купује руске нафтне деривате

Мјанмар је почео да купује руске нафтне деривате и за неколико дана ће добити прву залиху дизел горива и спреман је да плати испоруке у рубљама, рекао је генерал Мин Аунг Хлајн за РИА Новости.

- Снабдјевање нафтним дериватима из Русије у Мјанмар већ се успјешно обавља. За неколико дана добићемо прву испоруку дизел горива из Русије - рекао је Мин Аунг Клајн.

- Што се тиче платног система, плаћаћемо у оној валути у којој руска страна прихвата. То нам умногоме олакшава задатак, јер у другим валутама постоје многа ограничења за пријем и пренос - додао је он.

Оборен Су-25 сјеверно од Посад-Покровског

Како пишу телеграм канали, припадници 7. Десантно-јуришне дивизије Ваздушно-десантних снага Русије саопштили су да је оборен још један украјински Су-25 сјеверно од Посад-Покровског, на аутопуту Херсон- Николајев, преноси Спутњик.

То је био трећи Су-25 који оборен у овом дијелу фронта.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 37m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 28m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 15m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 41m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 23m
    0