Istočni front, 196. dan: Oboren još jedan ukrajinski Su-25

07.09.2022. 11:07
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 196. dan.

Nastavljaju se borbe na sjeveru Hersonske oblasti, međutim, ukrajinska vojska je krenula i u ofanzivu u pravcu Balakleje, Harkovska oblast. Ruska vojska nastavlja da izvodi precizne udare po objektima ukrajinske vojne infrastrukture.

Putin: Dajte nam turbinu, sutra ćemo uključiti "Sjeverni tok", ali vi je ne date

Evropsko energetsko tržište prestalo je da bude osnovno za Rusiju, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu.

Prema njegovim riječima, ako Evropi ne bude bio potreban ruski gas, izvoziće se u druge zemlje. On je ideju Evropske unije (EU) da uvede gornju cijenu ruskog gasa nazvao „netržišnom glupošću“, koja će dovesti do novog kruga poskupljenja energenata.

- Još jedna glupost, glupost koja će dovesti do daljeg rasta na svjetskim tržištima, pa i u Evropi. Ništa se ne može riješiti administrativnim putem u sferi ekonomije i svjetske trgovine - uvjeren je Putin. On je siguran da je Evropa „samu sebe dovela u takozvani sankcioni ćorsokak“.

Predsjednik takođe smatra „glupošću“ optužbe da se „Sjeverni tok“ koristi kao energetsko oružje. Gasovod će nastaviti sa radom kada dobije remontovanu turbinu od Njemačke.

- Dajte nam turbinu, sutra ćemo uključiti "Sjeverni tok 1". Ne daju ništa. Kažu: evo, koriste ga kao oružje. Koje oružje? Sami su doveli stvari u ovu situaciju, a sada ne znaju šta će sa tim - rekao je Vladimir Putin.

Prema riječima Putina, ruski energetski resursi treba prije svega da budu usmjereni „na razvoj sopstvene zemlje“.

- Ali imamo ih toliko da smo spremni da izađemo u susret rastućim potrebama svih koji žele da rade sa nama - rekao je predsjednik, navodeći da je „ovo veoma dobra i korisna saradnja za naše partnere”.

On smatra da je ruski gasovodni gas uvijek konkurentniji od tečnog prirodnog gasa koji stiže preko okeana.

Prema riječima Vladimira Putina, zahvaljujući isporukama ruskog gasa, privrede vodećih evropskih zemalja „decenijama su imale očigledne konkurentske prednosti globalnog karaktera“.

- Ako misle da im takve prednosti nisu potrebne, to nam nikako ne smeta, jer je potražnja za energetskim resursima u svijetu veoma velika - uvjerava predsjednik Rusije.

- Gasovod "Sjeverni tok 2" nije džaba građen, ako bude bilo potrebno, može se već sutra pustiti u rad - rekao je Putin.

LNR: Za 24 sata likvidirano 45 ukrajinskih vojnika

Narodna milicija Luganske Narodne Republike (LNR) saopštila je da je za 24 sata ukrajinska vojska izgubila do 45 ljudi, dva oklopna transportera i dva artiljerijska borbena vozila.

- U proteklih 24 sata je akcijama Narodne milicije LNR-a protivnik izgubio veliki broj vojnika i vojne tehnike. Uništeno je: do 45 vojnika, dva oklopna transportera, četiri jedinice specijalne automobilske tehnike i dva artiljerijska borbena vozila - navodi se u saopštenju Narodne milicije LNR na Telegramu, prenosi Sputnjik.

Navodi se i da je tokom 6. septembra očišćeno više od šest hektara teritorije od eksplozivnih naprava koje je ukrajinska vojska ostavila u rejonu Čabanovke i Aleksandrovke, kao i da je ukrajinska vojska izgubila oko 35 vojnika, dva tenka i petoklopnih transportera.

Ukrajinska vojska tri puta granatirala Novu Kahovku

Ukrajinska vojska je tri puta u raketnom napadu granatirala Novu Kahovku, između ostalog i hidroelektranu u tom gradu.

U granatiranju su oštećeni industrijski objekti koji se nalaze van grada, saopštio je Sputnjiku šef administracije rejona Nova Kahovka Vladimir Leontjev.

- Granatiraju ne samo hidroelektranu, pogođeni su i industrijski objekti van grada. Sinoć su takođe granatirali, a danas je bilo tri jakih napada - rekao je Leontjev i istakao da nema nastradalih.

Dodao je da u prosjeku za 24 sata ukrajinska vojska ispaljuje više od 100 raketa na grad i okolinu, kao i da smatra da je za taj novac Zapad mogao da sagradi nekoliko gradova umjesto da ga troši na naoružanje.

Oslobođeno selo Kodema?

Prema nezvaničnim informacijama, ruska vojska je oslobodila selo Kodema, pored sela Peski, za koje su se vodile žestoke borbe.

Putin o sankcijama

Predsjednik Rusije Vladimir Putin obraća se na Istočnom ekonomskom forumu.

- "Groznica sankcija" koju je podstakao takozvani kolektivni Zapad prijetnja je celom svijetu - rekao je Putin na plenarnoj sjednici Istočnog ekonomskog foruma.

Kako je istakao ruski lider, "nespremnost drugih zemalja da se "pokoravaju" pravilima Zapada tjera ih na teške odluke.

Putin je naveo da "Zapad nastoji da očuva svjetski poredak koji samo njemu ide na ruku i koji je zasnovan na pravilima koja su sami izmislili i koje mijenjaju u zavisnosti od konstelacije snaga".

Prema riječima ruskog predsjednika, pandemiju virusa korona zamijenili su drugi izazovi, takođe globalne prirode, koji prijete cijelom svijetu.

- Mislim na groznicu sankcija Zapada, njegove neskrivene, agresivne pokušaje da nametne obrasce ponašanja drugim zemljama, liši ih suvereniteta i potčini ih svojoj volji.

Kako kaže, u tome nema ničega neobičnog jer je to politika koju kolektivni Zapad sprovodi decenijama.

- Katalizator tih procesa je pad dominacije SAD u globalnoj ekonomiji i politici kao u tvrdoglavo odsustvo želje, nesposobnost zapadnih elita da vide i priznaju objektivne činjenice - naveo je on.

Ukrajinsko žito umjesto u siromašnim zemljama završilo u EU

Praktično cijelo žito koje je bilo izvezeno iz Ukrajine završilo je u zemljama EU, saopštio je predsjednik Rusije Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu koji se održava u Vladivostoku.

Kako je istakao, najsiromašnije zemlje gube pristup osnovnim namirnicama jer ih razvijene zemlje kupuju, njihova kupovina u velikim količinama izaziva rast cijena, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Govoreći o ukrajinskom žitu, Putin je naveo da umjesto u zemlje u razvoju, ukrajinsko žito je otišlo u zemlje EU. Samo dva broda od 87 su stigla u zemlje, kojima je ono bilo prijeko potrebno.

- Možda bi trebalo ograničiti izvoz pšenice iz Ukrajine, o tome ću se posavjetovati sa (Redžepom) Erdoganom - rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, 345 miliona ljudi već pati od nedostatka hrane, što je 2,5 puta više u poređenju sa 2019. godinom.

Predsjednik Rusije doletio je u ponedjeljak u Vladivostok, gdje je pratio vojne vježbe „Vostok 2022“ i učestvuje na Istočnom ekonomskom forumu.

Nema detalja prijedloga o demilitarizaciji Zaporožja

Rusija još čeka na konkretne detalje inicijative za uspostavljanje demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane Zaporožje, saopštio je novinarima stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

Komentarišući mogućnost demilitarizovane zone oko nuklearne elektrane, koju je ranije u utorak predložio generalni direktor IAEA Rafael Grosi, Nebenzja je rekao da je generalni sekretar UN Antonio Guteres iznio tu inicijativu „prije nekoliko mjeseci“, prenosi TAS S.

- Dakle, prvo pitanje koje sam tada postavio, bilo je: Želim da znam detalje. Isto je i sada. Ne znam šta generalni direktor Grosi misli pod tim ili u kojoj mjeri bi to poboljšalo bezbjednost - rekao je ruski diplomata novinarima.

On je još saopštio da „u trenutnim okolnostima, demilitarizacija neće biti mjera za zaštitu postrojenja“.

- Jedini razuman način da se osigura da elektrana bude zaštićena od nuklearnih nesreća je da se zaustavi ukrajinsko granatiranje postrojenja - saopštio je Nebenzja.

IAEA je u utorak sumirala rezultate svoje inspekcijske posjete nuklearnim postrojenjima u Ukrajini, uključujući i nuklearnu elektranu Zaporožje, i objavila odgovarajući izveštaj.

IAEA je u svom izvještaju pozvala da se odmah uspostavi bezbjednosna zona oko nuklearne elektrane Zaporožje.

Nekoliko sati kasnije, generalni direktor IAEA Rafael Grosi saopštio je Savjetu bezbednosti UN putem video veze da će uskoro stranama poslati svoje prijedloge o bezbjednosti nuklearke Zaporožje, navodi TAS S.

Mjanmar počeo da kupuje ruske naftne derivate

Mjanmar je počeo da kupuje ruske naftne derivate i za nekoliko dana će dobiti prvu zalihu dizel goriva i spreman je da plati isporuke u rubljama, rekao je general Min Aung Hlajn za RIA Novosti.

- Snabdjevanje naftnim derivatima iz Rusije u Mjanmar već se uspješno obavlja. Za nekoliko dana dobićemo prvu isporuku dizel goriva iz Rusije - rekao je Min Aung Klajn.

- Što se tiče platnog sistema, plaćaćemo u onoj valuti u kojoj ruska strana prihvata. To nam umnogome olakšava zadatak, jer u drugim valutama postoje mnoga ograničenja za prijem i prenos - dodao je on.

Oboren Su-25 sjeverno od Posad-Pokrovskog

Kako pišu telegram kanali, pripadnici 7. Desantno-jurišne divizije Vazdušno-desantnih snaga Rusije saopštili su da je oboren još jedan ukrajinski Su-25 sjeverno od Posad-Pokrovskog, na autoputu Herson- Nikolajev, prenosi Sputnjik.

To je bio treći Su-25 koji oboren u ovom dijelu fronta.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 17m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 12m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 6m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 15m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 25m
    0