Источни фронт, 198. дан: Одбијен нови десант украјинске војске у Запорошкој области

09.09.2022. 10:10
0

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 198. дан.

Запад попушта

Запад би могао почети постепено да укида санкције Русији, изјавио је министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг.

Шаленберг сматра да би евентуална одлука о потпуној забрани издавања виза Европске уније Русима била грешка.

- Важно је имати осјећај за мјеру и не претјеривати. То би била потпуна обустава уласка за свих 144 милиона Руса - изјавио је министар за лист „Виенер цајтунг“.

Шеленберг је додао да је „Аустрија са својом историјом“ одлично упозната с руском стварношћу, „географија се не мијења, Русија остаје дио историје и европске културе“.

Моравјецки отпутовао у Кијев

Премијер Пољске Матеуш Моравјецки отпутовао је у Кијев, саопштио је портпарол Владе Пољске Петар Милер.

Према његовим ријечима, Моравјецки ће у Кијеву имати неколико састанака, на којима ће с представницима кијевских власти разговарати о геополитичкој ситуацији, енергетском тржишту, као и о војној безбједности.

Одбијен нови десант украјинске војске у Запорошкој области

Украјинска војска поново је без успјеха покушала да изведе десант преко Дњепра у Запоропшкој области, у правцу Каменке. Напад је одбијен, саопштио је представник локалне администрације Владимир Рогов.

- Протекле ноћи спријечен је нови покушај милитаната Зеленског да се преко Дњепра искрцају у области Каменке Дњепровске. Напад је успјешно одбијен - рекао је Рогов за Спутњик.

Према његовим ријечима, противник покушава да пронађе слабу тачку у одбрани, јер су раније покушаји десанта били усмјерени ка Енергодару, Дњепрорудном и Васиљевки.

- Траже мјесто на којем могу да се утврде на обали Дњепра и да себи створе мостобран за офанзиву - нагласио је Рогов.

Руска восјка заробила украјинске војнике

Руска војска је успјела да зароби украјинске војнике који су учествовали у контраофанзиви на Херсонску област, саопштио је Спутњику замјеник шефа администрације области Кирил Стремоусов.

Он је додао да украјинске власти не узимају у обзир погинуле, а да су од 29. августа изгубиле више од 3.000 људи.

Стремоусов истиче да се контраофанзива која је „промовисана“ у украјинским медијима у пракси показала као самоубиство.

Паразити из Г7

Земље чланице Г7 више неће паразитирати на остатку света, јефтино купујући енергенте, навео је на Телеграму предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин.

Украјина гранатира ДНР

Три човјека су погинула, а 12 људи је рањено у протекла 24 сата усљед украјинског гранатирања територије Доњецке Народне Републике, саопштио је Територијални штаб ДНР.

Уништени пољски тенкови

Украјинска војска користила је пољске тенкове у контраофанзиви у херсонском правцу, али они су уништени, изјавио је представник администрације Херсонске области Кирил Стремоусов.

Он је додао да су у наоружању украјинске армије били и њемачки и холандски оклопни транспортери.

Украјинска армија покушава да изведе контраофанзиву од краја августа. Министарство одбране Русије саопштава да се сви покушаји успјешно одбијају, а украјинска војска трпи велике губитке у људима и техници. Из Москве поручују да су одлучни да "заврше специјалну операцију и помогну онима који живе у Донбасу".

Стални руски представник при УН Василиј Небензја рекао је да Оружане снаге Украјине не воде никакву контраофанзиву. Све изјаве украјинског руководства су чиста пропаганда зарад добијања нове помоћи Запада.

Руски званичници су сигурни да ће Америка на све начине одуговлачити сукоб без обзира на, како кажу, огромне губитке украјинске војске и економске проблеме у Европи.

Премијер Русије Михаил Мишустин каже да је покушај Запада да ограничи извоз руских енергената довео до повећања прихода у буџет за 50 одсто.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 44m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 35m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 22m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 48m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 30m
    0