Istočni front, 198. dan: Odbijen novi desant ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti

09.09.2022. 10:10
0

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 198. dan.

Zapad popušta

Zapad bi mogao početi postepeno da ukida sankcije Rusiji, izjavio je ministar spoljnih poslova Austrije Aleksandar Šalenberg.

Šalenberg smatra da bi eventualna odluka o potpunoj zabrani izdavanja viza Evropske unije Rusima bila greška.

- Važno je imati osjećaj za mjeru i ne pretjerivati. To bi bila potpuna obustava ulaska za svih 144 miliona Rusa - izjavio je ministar za list „Viener cajtung“.

Šelenberg je dodao da je „Austrija sa svojom istorijom“ odlično upoznata s ruskom stvarnošću, „geografija se ne mijenja, Rusija ostaje dio istorije i evropske kulture“.

Moravjecki otputovao u Kijev

Premijer Poljske Mateuš Moravjecki otputovao je u Kijev, saopštio je portparol Vlade Poljske Petar Miler.

Prema njegovim riječima, Moravjecki će u Kijevu imati nekoliko sastanaka, na kojima će s predstavnicima kijevskih vlasti razgovarati o geopolitičkoj situaciji, energetskom tržištu, kao i o vojnoj bezbjednosti.

Odbijen novi desant ukrajinske vojske u Zaporoškoj oblasti

Ukrajinska vojska ponovo je bez uspjeha pokušala da izvede desant preko Dnjepra u Zaporopškoj oblasti, u pravcu Kamenke. Napad je odbijen, saopštio je predstavnik lokalne administracije Vladimir Rogov.

- Protekle noći spriječen je novi pokušaj militanata Zelenskog da se preko Dnjepra iskrcaju u oblasti Kamenke Dnjeprovske. Napad je uspješno odbijen - rekao je Rogov za Sputnjik.

Prema njegovim riječima, protivnik pokušava da pronađe slabu tačku u odbrani, jer su ranije pokušaji desanta bili usmjereni ka Energodaru, Dnjeprorudnom i Vasiljevki.

- Traže mjesto na kojem mogu da se utvrde na obali Dnjepra i da sebi stvore mostobran za ofanzivu - naglasio je Rogov.

Ruska vosjka zarobila ukrajinske vojnike

Ruska vojska je uspjela da zarobi ukrajinske vojnike koji su učestvovali u kontraofanzivi na Hersonsku oblast, saopštio je Sputnjiku zamjenik šefa administracije oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da ukrajinske vlasti ne uzimaju u obzir poginule, a da su od 29. avgusta izgubile više od 3.000 ljudi.

Stremousov ističe da se kontraofanziva koja je „promovisana“ u ukrajinskim medijima u praksi pokazala kao samoubistvo.

Paraziti iz G7

Zemlje članice G7 više neće parazitirati na ostatku sveta, jeftino kupujući energente, naveo je na Telegramu predsjednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

Ukrajina granatira DNR

Tri čovjeka su poginula, a 12 ljudi je ranjeno u protekla 24 sata usljed ukrajinskog granatiranja teritorije Donjecke Narodne Republike, saopštio je Teritorijalni štab DNR.

Uništeni poljski tenkovi

Ukrajinska vojska koristila je poljske tenkove u kontraofanzivi u hersonskom pravcu, ali oni su uništeni, izjavio je predstavnik administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov.

On je dodao da su u naoružanju ukrajinske armije bili i njemački i holandski oklopni transporteri.

Ukrajinska armija pokušava da izvede kontraofanzivu od kraja avgusta. Ministarstvo odbrane Rusije saopštava da se svi pokušaji uspješno odbijaju, a ukrajinska vojska trpi velike gubitke u ljudima i tehnici. Iz Moskve poručuju da su odlučni da "završe specijalnu operaciju i pomognu onima koji žive u Donbasu".

Stalni ruski predstavnik pri UN Vasilij Nebenzja rekao je da Oružane snage Ukrajine ne vode nikakvu kontraofanzivu. Sve izjave ukrajinskog rukovodstva su čista propaganda zarad dobijanja nove pomoći Zapada.

Ruski zvaničnici su sigurni da će Amerika na sve načine odugovlačiti sukob bez obzira na, kako kažu, ogromne gubitke ukrajinske vojske i ekonomske probleme u Evropi.

Premijer Rusije Mihail Mišustin kaže da je pokušaj Zapada da ograniči izvoz ruskih energenata doveo do povećanja prihoda u budžet za 50 odsto.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 25m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 20m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 14m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 23m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 33m
    0