Источни фронт, 201. дан: Балицки: Запорошка област технички спремна за референдум

12.09.2022. 10:30
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 201. дан.

Руски шеф дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Москва не одбацује преговоре с Украјином, али да што их Кијев буде више одлагао, то ће бити теже да се постигне споразум.

Руске снаге повукле су се иза реке Оскил, гдjе успостављају нову линију одбране након напредовања Украјинаца у Харковској области. Синоћ је руска армија извела велики напад, највjероватније крстарећим ракетама "калибар", на енергетску инфраструктуру Украјине, због чега је готово цијела Харковска област остала без струје.

Кадиров: Елитне јединице се враћају у Украјину

Елитне јединице из Чеченске Републике, предвођене Адамом Делимхановим, вратиле су се у зону специјалне војне операције (СВО) у Украјини након одмора.

Ово је на свом Телеграм каналу објавио предсједник Чеченије Рамзан Кадиров.

- Драги брат, херој Русије, посланик Државне думе Руске Федерације Адам Делимханов, на челу јединица из Чеченске Републике, почео је да извршава задатке специјалне војне операције на територији Украјине и ДНР - написао је Кадиров.

Запорошка област: Гласање о придруживању Русији биће одржано кад буде безбиједно

Гласање о уласку у састав Русије у Запорошкој области биће одржано када коначно буде осигурана безбједност становника региона и када власти буду сигурне да сви могу безбиједно да учествују у гласању, изјавио је шеф регионалне администрације Евгеније Балицки, пише Спутњик.

Према његовим ријечима, сва техничка питања су већ ријешена: гласачки листићи су одштампани, бирачка мјеста опремљена, а комисије формиране.

- Нема сумње да ће процедура бити спроведена поштено, отворено и објективно - нагласио је Балицки.

Он је истакао да, према истраживањима, 86 одсто грађана Запорошке области подржава улазак области у састав Руске Федерације.

Филипоненко: Украјинске снаге претрпиле губитке

У протекла 24 часа током офанзивних дејстава снага Народне милиције Луганске Народне Републике украјинске снаге претрпиле су веће губитке у људству и техници.

Убијено је до 35 припадника украјинских снага, уништено три оклопна транспортера и осам специјалних возила, саопштио је портпарол Народне милиције ЛНР капетан Иван Филипоненко.

НМ ДНР о украјинским нападима

Од почетка дана украјинске снаге испалиле су више од 120 граната из тенкова, цијевне артиљерије калибра 155 и 152мм, саопштила је Народна милиција Доњецке Народне Републике.

Гађани су окрузи шест насеља ДНР. У гранатирању је рањен један цивил, а оштећене су двије зграде.

Током борби погинула су три припадника снага ДНР, а 14 је рањено.

Медији: Ердоган ће предложити Путину да се састане са Зеленским

Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган ће на састанку у Самарканду са руским колегом Владимиром Путином поново предложити да одржи састанак са украјинским лидером Владимиром Зеленским.

- Најважнија тема састанка Ердогана и Путина биће ситуација у Украјини. Ердоган ће руском колеги пренијети поруку да ће Турска наставити да улаже све напоре да оконча рат и постигне одржив прекид ватре у оквиру посредничких иницијатива. Предсједник Ердоган, који ће поновити Путину свој приједлог за састанак лидера у Турској, нагласиће дипломатско рјешење. Очекује се да ће током састанка двојице лидера на дневном реду бити и могућа војна операција у Сирији - пренио је лист "Хуријет".

Такође се наводи да ће једна од главних тачака дневног реда на предстојећем састанку лидера Турске и Русије бити функционисање "прехрамбеног коридора".

- После Путинове изјаве да, нажалост, жито иде у богате земље, Ердоган ће тражити да се руска роба шаље коридором на бродовима под координацијом Турске - прецизирао је лист.

Снимак уништене и заплијењене украјинске технике

Министарство одбране Русије објавило је снимке уништене и заплијењене украјинске војне технике, а међу њима су оклопни транспортери и возила са муницијом.

Обновљено напајање струјом у три области

Украјински медији јављају да је обновљено напајање струјом у Полтавској, Сумској и Дњепропетровској области.

Пасечник: Украјински диверзанти покушавају да продру у ЛНР

Украјинске диверзантско-извиђачке групе покушавају да продру на територију Луганске Народне Републике, саопштио је лидер ЛНР Леонид Пасечник.

Он је истакао да су у једном броју раније ослобођених насеља забиљежени случајеви покушаја украјинских диверзаната да уђу на територију ЛНР.

Према ријечима Пасечника, снаге Народне милиције Луганске Народне Републике зауставиће сваки покушај украјинске војске да упадне на територију ЛНР. Истовремено, према његовим ријечима, на територији републике нема регуларних украјинских јединица.

Пасечник је напоменуо да "нема говора о било каквом повлачењу са позиција које су раније заузете".

- Сва раније ослобођена насеља републике су под нашом контролом - рекао је он.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 57m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 48m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 35m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    9h 1m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 43m
    0