Istočni front, 201. dan: Balicki: Zaporoška oblast tehnički spremna za referendum

12.09.2022. 10:30
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 201. dan.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva ne odbacuje pregovore s Ukrajinom, ali da što ih Kijev bude više odlagao, to će biti teže da se postigne sporazum.

Ruske snage povukle su se iza reke Oskil, gdje uspostavljaju novu liniju odbrane nakon napredovanja Ukrajinaca u Harkovskoj oblasti. Sinoć je ruska armija izvela veliki napad, najvjerovatnije krstarećim raketama "kalibar", na energetsku infrastrukturu Ukrajine, zbog čega je gotovo cijela Harkovska oblast ostala bez struje.

Kadirov: Elitne jedinice se vraćaju u Ukrajinu

Elitne jedinice iz Čečenske Republike, predvođene Adamom Delimhanovim, vratile su se u zonu specijalne vojne operacije (SVO) u Ukrajini nakon odmora.

Ovo je na svom Telegram kanalu objavio predsjednik Čečenije Ramzan Kadirov.

- Dragi brat, heroj Rusije, poslanik Državne dume Ruske Federacije Adam Delimhanov, na čelu jedinica iz Čečenske Republike, počeo je da izvršava zadatke specijalne vojne operacije na teritoriji Ukrajine i DNR - napisao je Kadirov.

Zaporoška oblast: Glasanje o pridruživanju Rusiji biće održano kad bude bezbijedno

Glasanje o ulasku u sastav Rusije u Zaporoškoj oblasti biće održano kada konačno bude osigurana bezbjednost stanovnika regiona i kada vlasti budu sigurne da svi mogu bezbijedno da učestvuju u glasanju, izjavio je šef regionalne administracije Evgenije Balicki, piše Sputnjik.

Prema njegovim riječima, sva tehnička pitanja su već riješena: glasački listići su odštampani, biračka mjesta opremljena, a komisije formirane.

- Nema sumnje da će procedura biti sprovedena pošteno, otvoreno i objektivno - naglasio je Balicki.

On je istakao da, prema istraživanjima, 86 odsto građana Zaporoške oblasti podržava ulazak oblasti u sastav Ruske Federacije.

Filiponenko: Ukrajinske snage pretrpile gubitke

U protekla 24 časa tokom ofanzivnih dejstava snaga Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage pretrpile su veće gubitke u ljudstvu i tehnici.

Ubijeno je do 35 pripadnika ukrajinskih snaga, uništeno tri oklopna transportera i osam specijalnih vozila, saopštio je portparol Narodne milicije LNR kapetan Ivan Filiponenko.

NM DNR o ukrajinskim napadima

Od početka dana ukrajinske snage ispalile su više od 120 granata iz tenkova, cijevne artiljerije kalibra 155 i 152mm, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike.

Gađani su okruzi šest naselja DNR. U granatiranju je ranjen jedan civil, a oštećene su dvije zgrade.

Tokom borbi poginula su tri pripadnika snaga DNR, a 14 je ranjeno.

Mediji: Erdogan će predložiti Putinu da se sastane sa Zelenskim

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan će na sastanku u Samarkandu sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom ponovo predložiti da održi sastanak sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim.

- Najvažnija tema sastanka Erdogana i Putina biće situacija u Ukrajini. Erdogan će ruskom kolegi prenijeti poruku da će Turska nastaviti da ulaže sve napore da okonča rat i postigne održiv prekid vatre u okviru posredničkih inicijativa. Predsjednik Erdogan, koji će ponoviti Putinu svoj prijedlog za sastanak lidera u Turskoj, naglasiće diplomatsko rješenje. Očekuje se da će tokom sastanka dvojice lidera na dnevnom redu biti i moguća vojna operacija u Siriji - prenio je list "Hurijet".

Takođe se navodi da će jedna od glavnih tačaka dnevnog reda na predstojećem sastanku lidera Turske i Rusije biti funkcionisanje "prehrambenog koridora".

- Posle Putinove izjave da, nažalost, žito ide u bogate zemlje, Erdogan će tražiti da se ruska roba šalje koridorom na brodovima pod koordinacijom Turske - precizirao je list.

Snimak uništene i zaplijenjene ukrajinske tehnike

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimke uništene i zaplijenjene ukrajinske vojne tehnike, a među njima su oklopni transporteri i vozila sa municijom.

Obnovljeno napajanje strujom u tri oblasti

Ukrajinski mediji javljaju da je obnovljeno napajanje strujom u Poltavskoj, Sumskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti.

Pasečnik: Ukrajinski diverzanti pokušavaju da prodru u LNR

Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe pokušavaju da prodru na teritoriju Luganske Narodne Republike, saopštio je lider LNR Leonid Pasečnik.

On je istakao da su u jednom broju ranije oslobođenih naselja zabilježeni slučajevi pokušaja ukrajinskih diverzanata da uđu na teritoriju LNR.

Prema riječima Pasečnika, snage Narodne milicije Luganske Narodne Republike zaustaviće svaki pokušaj ukrajinske vojske da upadne na teritoriju LNR. Istovremeno, prema njegovim riječima, na teritoriji republike nema regularnih ukrajinskih jedinica.

Pasečnik je napomenuo da "nema govora o bilo kakvom povlačenju sa pozicija koje su ranije zauzete".

- Sva ranije oslobođena naselja republike su pod našom kontrolom - rekao je on.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 24m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 19m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 13m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 22m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 32m
    0