Источни фронт, 204. дан: Русија и Кина изводе војне вјежбе заједно

15.09.2022. 12:15
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 204. дан.

Москва понавља да украјинска војска свакодневно трпи велике губитке у људству и техници. Руско министарство одбране тврди да је за један дан погинуло 250 украјинских војника у Доњецкој области.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес рекао је у телефонском разговору са руским предсједником Владимиром Путином да је апсолутно непоходно да се уклоне препреке које још увијек постоје у вези са извозом руског ђубрива, додавши да се нада да ће се продужити споразум о извозу житарица из Украјине.

Стремоусов: Украјина није успјела да продре у Херсонску област

Украјинске оружане снаге појачавају своје присуство дуж линија фронта, али још нису успјеле да уђу у Херсонску област, саопштио је данас за телевизијски канал "Соловјев лајв" Кирил Стремоусов, замјеник начелника локалне проруске војно-цивилне администрације.

- Стално јачају снаге, али волио бих да поново нагласим да сваки пут када путујем у Кисељивку, то се објави на интернету. Херсонска област је остала у својим границама. Нико није продро у Сухој ставок, или у Давидов Брод, или у Кисељивку, како су писали, то је једноставно супротно чињеницама - тврди Стремоусов, преноси ТАС С.

Средином марта, руско Министарство одбране је саопштило да је Херсонска област у потпуности под контролом руских трупа, а да је крајем априла формирана војно-цивилна администрација која ће управљати регионом.

Украјина последњих дана тврди да постиже успјехе у контраофанзиви у тој области.

Захарова: Добила сам визу

Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је добила америчку визу ради учешћа у раду Генералне скупштине Уједињених нација, али да низ других чланова руске делегације још није добио визе.

- Што се тиче виза, неки чланови делегације су их добили – Сергеј Викторович Лавров и још неколико људи из пратећег особља. Остало још није ријешено. Мени су визу дали - рекла је Захарова.

ЕУ продужава индивидуалне санкције Русији на шест мјесеци

Европска унија продужила је за још шест мјесеци индивидуалне санкције против 1.206 руских држављана и 108 руских компанија, саопштено је из Европског савјета.

- Савјет је данас одлучио да продужи трајање рестриктивних мјера усмјерених на оне који су одговорни за подривање или пријетњу територијалном интегритету, суверенитету и независности Украјине за још шест мјесеци, до 15. марта 2023. године - наводи се у саопштењу, пренио је ТАС С.

Санкције које ће и даље важити за 1.206 лица и 108 компанија, долазе као одговор на руску неоправдану и ничим изазвану војну агресију на Украјину, наводи се у документу.

Санкције укључују ограничења путовања за људе, замрзавање имовине и забрану давања средстава или других економских ресурса наведеним лицима и предузећима.

Зеленски имао саобраћајку у Кијеву

Аутомобил у којем је био Володимир Зеленски сударио се у Кијеву са другим возилом послије његове посјете Харкову, али украјински предсједник није озбиљно повријеђен, преноси Униан.

Руси одбили напад на Херсон са Црног мора

Напад украјинских падобранаца преко територије Кинбурнског рта са Црног мора на Херсон и област је одбијен, саопштио је замјеник шефа регионалне администрације Кирил Стремоусов.

- Буквално рано ујутру, неки падобранци, они себе називају маринци... покушали су да продру на територију Кинбурнског рта, то је са стране Црног мора и прођу (у Херсонску област), али је напад заустављен, нацисти су уништени - рекао је Стремусов.

Русија и Кина изводе војне вјежбе заједно

Руска и кинеска морнарица изводе заједничке војне вјежбе у Тихом океану, саопштило је руско министарство одбране.

У саопштењу на Телеграму се наводи  како посаде обе стране изводе заједничке тактичке вежбе које укључују топове и хеликоптере.

- Задатак патрола јесте да ојача поморску сарадњу између двије земље, да одрже мир и стабилност у азијско-пацифичкој регији, надзор обала и заштита поморских објеката двије државе - закључује се у саопштењу.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 50m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 41m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 54m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 36m
    0