Istočni front, 204. dan: Rusija i Kina izvode vojne vježbe zajedno

15.09.2022. 12:15
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 204. dan.

Moskva ponavlja da ukrajinska vojska svakodnevno trpi velike gubitke u ljudstvu i tehnici. Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da je za jedan dan poginulo 250 ukrajinskih vojnika u Donjeckoj oblasti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres rekao je u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom da je apsolutno nepohodno da se uklone prepreke koje još uvijek postoje u vezi sa izvozom ruskog đubriva, dodavši da se nada da će se produžiti sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine.

Stremousov: Ukrajina nije uspjela da prodre u Hersonsku oblast

Ukrajinske oružane snage pojačavaju svoje prisustvo duž linija fronta, ali još nisu uspjele da uđu u Hersonsku oblast, saopštio je danas za televizijski kanal "Solovjev lajv" Kiril Stremousov, zamjenik načelnika lokalne proruske vojno-civilne administracije.

- Stalno jačaju snage, ali volio bih da ponovo naglasim da svaki put kada putujem u Kiseljivku, to se objavi na internetu. Hersonska oblast je ostala u svojim granicama. Niko nije prodro u Suhoj stavok, ili u Davidov Brod, ili u Kiseljivku, kako su pisali, to je jednostavno suprotno činjenicama - tvrdi Stremousov, prenosi TAS S.

Sredinom marta, rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo da je Hersonska oblast u potpunosti pod kontrolom ruskih trupa, a da je krajem aprila formirana vojno-civilna administracija koja će upravljati regionom.

Ukrajina poslednjih dana tvrdi da postiže uspjehe u kontraofanzivi u toj oblasti.

Zaharova: Dobila sam vizu

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je dobila američku vizu radi učešća u radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, ali da niz drugih članova ruske delegacije još nije dobio vize.

- Što se tiče viza, neki članovi delegacije su ih dobili – Sergej Viktorovič Lavrov i još nekoliko ljudi iz pratećeg osoblja. Ostalo još nije riješeno. Meni su vizu dali - rekla je Zaharova.

EU produžava individualne sankcije Rusiji na šest mjeseci

Evropska unija produžila je za još šest mjeseci individualne sankcije protiv 1.206 ruskih državljana i 108 ruskih kompanija, saopšteno je iz Evropskog savjeta.

- Savjet je danas odlučio da produži trajanje restriktivnih mjera usmjerenih na one koji su odgovorni za podrivanje ili prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine za još šest mjeseci, do 15. marta 2023. godine - navodi se u saopštenju, prenio je TAS S.

Sankcije koje će i dalje važiti za 1.206 lica i 108 kompanija, dolaze kao odgovor na rusku neopravdanu i ničim izazvanu vojnu agresiju na Ukrajinu, navodi se u dokumentu.

Sankcije uključuju ograničenja putovanja za ljude, zamrzavanje imovine i zabranu davanja sredstava ili drugih ekonomskih resursa navedenim licima i preduzećima.

Zelenski imao saobraćajku u Kijevu

Automobil u kojem je bio Volodimir Zelenski sudario se u Kijevu sa drugim vozilom poslije njegove posjete Harkovu, ali ukrajinski predsjednik nije ozbiljno povrijeđen, prenosi Unian.

Rusi odbili napad na Herson sa Crnog mora

Napad ukrajinskih padobranaca preko teritorije Kinburnskog rta sa Crnog mora na Herson i oblast je odbijen, saopštio je zamjenik šefa regionalne administracije Kiril Stremousov.

- Bukvalno rano ujutru, neki padobranci, oni sebe nazivaju marinci... pokušali su da prodru na teritoriju Kinburnskog rta, to je sa strane Crnog mora i prođu (u Hersonsku oblast), ali je napad zaustavljen, nacisti su uništeni - rekao je Stremusov.

Rusija i Kina izvode vojne vježbe zajedno

Ruska i kineska mornarica izvode zajedničke vojne vježbe u Tihom okeanu, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

U saopštenju na Telegramu se navodi  kako posade obe strane izvode zajedničke taktičke vežbe koje uključuju topove i helikoptere.

- Zadatak patrola jeste da ojača pomorsku saradnju između dvije zemlje, da održe mir i stabilnost u azijsko-pacifičkoj regiji, nadzor obala i zaštita pomorskih objekata dvije države - zaključuje se u saopštenju.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 27m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 22m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 16m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 25m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 35m
    0