Источни фронт, 206. дан: У области Херсон Украјинци трпе страшне губитке

17.09.2022. 15:02
0

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 206. дан.

Руски предсједник Владимир Путин оптужио је Запад да жели да распарча Русију додавши да је трупе послао у Украјину како би то спријечио. Предсједница Европске комисије каже да ће Путин морати да одговара за ратне злочине. Њемачка војска мора да постане ослонац одбране Европе, сматра Олаф Шолц.

Кренуо и трећи брод

Трећи брод натоварен житом напустио је украјинску луку Черноморск у оквиру споразума са Свјетским програмом УН за храну (WФП), саопштило је данас украјинско Министарство инфраструктуре.

Брод носи око 30.000 тона жита и креће се у правцу Етиопије која је, према подацима УН, на ивици тешке кризе у снабдјевању храном, преноси Ројтерс.

Украјинци трпе страшне губитке

Украјинске трупе изгубиле су преко 120 људи у покушају офанзиве у области Херсон, у близини села Правдино, саопштило је данас Министарство одбране Русије, преноси РИА Новости.

 - У рејону насеља Правдино, у области Херсон, непријатељ је уз помоћ двије чете, уз подршку девет тенкова и 16 борбених оклопних возила 28. механизоване бригаде, извео неуспјешну офанзиву. Руске оружане снаге уништиле су седам тенкова и 13 борбених возила пјешадије, а страдало је више од 120 украјинских војника - саопштило је Министарство одбране.

Украјинске снаге су почетком септембра покренуле контраофанзиву на сјевероистоку код Харкова и на југу земље, код Херсона, успоставивши, како тврде, поновну контролу над значајним дијелом територије на том подручју.

Током специјалне операције, Оружане снаге Русије уништиле су скоро пет хиљада тенкова Оружаних снага Украјине

Скоро 5.000 украјинских тенкова и других оклопних борбених возила већ је уништено у руској специјалној војној операцији, саопштило је данас руско Министарство одбране.

 - Укупно, од почетка специјалне војне операције, 293 авиона, 155 хеликоптера, 1.973 беспилотне летјелице, 375 противваздушних ракетних система, 4.998 тенкова и других оклопних борбених возила, 837 борбених возила вишецијевних ракетних система, 3,39 артиљеријских оруђа и минобацача, као и 5.640 јединица специјалних војних возила - наводи се у извештају војног ресора Русија.

Берлин одбио да испоручи оружје Украјини

Зеленски је повезао одбијање Берлина да испоручи оружје Кијеву са њемачком „нацистичком прошлошћу“, пише РИА.

Одбијање Берлина да испоручи Кијев оружјем може бити посљедица унутрашњих баријера због прошлости Њемачке, рекао је украјински предсједник Володимир Зеленски у интервјуу за Ројтерс.

 - У Њемачкој постоје одређене психолошке баријере за испоруку оружја Украјини, повезане са њеном нацистичком прошлошћу - рекао је Зеленски.

Он је додао да су такве испоруке од виталног значаја за Украјину.

Ова изјава је дата у контексту сталних захтјева Кијева да преда тенкове Оружаним снагама Украјине, што Берлин одбија.

Блумберг је објаснио став Њемачке постојањем неизговореног договора западних земаља да се ова врста опреме не испоручује Украјини. Копредсједавајући СПД-а Ларс Клингбеил касније је потврдио ову информацију.

Званични Берлин је заузврат истакао да је Бундесвер суочен са озбиљним недостатком залиха оружја. Дакле, према ријечима њемачке министарке спољних послова Аналене Бербок, због тога војна помоћ Украјини иде „по танкој линији“.

У Запорошкој области најавили су покушај Кијева да изолује нуклеарне централе

Члан Врховне државне администрације Рогов оптужио је Кијев да покушава да изолује Запорошку НЕ од енергетског система региона.

Украјинске трупе настављају да гранатирају енергетску инфраструктуру Енерходара како би у потпуности изоловале нуклеарну електрану Запорожје од енергетског система региона, изјавио је Володимир Рогов, предсједник покрета „Ми смо уз Русију“, члан Главног савјета управа Запорошке области.

Оружане снаге Украјине гранатирале Горловку пројектилима из МЛРС-а Ураган

Украјинске трупе пуцале су на Горловку у 01.20, а испаљене су три ракете из МЛРС-а БМ-27 Ураган, саопштава представништво ДНР у ЈЦЦЦ-у .

 - Евидентирана је ватра из ВФУ (оружане формације Украјине) у правцу  насеља Горловка (Централни градски округ): 3 ракете су испаљене из МЛРС БМ-27 Ураган - наводи се на Телеграм каналу.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 42m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 33m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 20m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 46m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 28m
    0