Istočni front, 206. dan: U oblasti Herson Ukrajinci trpe strašne gubitke

17.09.2022. 15:02
0

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 206. dan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je Zapad da želi da rasparča Rusiju dodavši da je trupe poslao u Ukrajinu kako bi to spriječio. Predsjednica Evropske komisije kaže da će Putin morati da odgovara za ratne zločine. Njemačka vojska mora da postane oslonac odbrane Evrope, smatra Olaf Šolc.

Krenuo i treći brod

Treći brod natovaren žitom napustio je ukrajinsku luku Černomorsk u okviru sporazuma sa Svjetskim programom UN za hranu (WFP), saopštilo je danas ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture.

Brod nosi oko 30.000 tona žita i kreće se u pravcu Etiopije koja je, prema podacima UN, na ivici teške krize u snabdjevanju hranom, prenosi Rojters.

Ukrajinci trpe strašne gubitke

Ukrajinske trupe izgubile su preko 120 ljudi u pokušaju ofanzive u oblasti Herson, u blizini sela Pravdino, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi RIA Novosti.

 - U rejonu naselja Pravdino, u oblasti Herson, neprijatelj je uz pomoć dvije čete, uz podršku devet tenkova i 16 borbenih oklopnih vozila 28. mehanizovane brigade, izveo neuspješnu ofanzivu. Ruske oružane snage uništile su sedam tenkova i 13 borbenih vozila pješadije, a stradalo je više od 120 ukrajinskih vojnika - saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske snage su početkom septembra pokrenule kontraofanzivu na sjeveroistoku kod Harkova i na jugu zemlje, kod Hersona, uspostavivši, kako tvrde, ponovnu kontrolu nad značajnim dijelom teritorije na tom području.

Tokom specijalne operacije, Oružane snage Rusije uništile su skoro pet hiljada tenkova Oružanih snaga Ukrajine

Skoro 5.000 ukrajinskih tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila već je uništeno u ruskoj specijalnoj vojnoj operaciji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

 - Ukupno, od početka specijalne vojne operacije, 293 aviona, 155 helikoptera, 1.973 bespilotne letjelice, 375 protivvazdušnih raketnih sistema, 4.998 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 837 borbenih vozila višecijevnih raketnih sistema, 3,39 artiljerijskih oruđa i minobacača, kao i 5.640 jedinica specijalnih vojnih vozila - navodi se u izveštaju vojnog resora Rusija.

Berlin odbio da isporuči oružje Ukrajini

Zelenski je povezao odbijanje Berlina da isporuči oružje Kijevu sa njemačkom „nacističkom prošlošću“, piše RIA.

Odbijanje Berlina da isporuči Kijev oružjem može biti posljedica unutrašnjih barijera zbog prošlosti Njemačke, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u intervjuu za Rojters.

 - U Njemačkoj postoje određene psihološke barijere za isporuku oružja Ukrajini, povezane sa njenom nacističkom prošlošću - rekao je Zelenski.

On je dodao da su takve isporuke od vitalnog značaja za Ukrajinu.

Ova izjava je data u kontekstu stalnih zahtjeva Kijeva da preda tenkove Oružanim snagama Ukrajine, što Berlin odbija.

Blumberg je objasnio stav Njemačke postojanjem neizgovorenog dogovora zapadnih zemalja da se ova vrsta opreme ne isporučuje Ukrajini. Kopredsjedavajući SPD-a Lars Klingbeil kasnije je potvrdio ovu informaciju.

Zvanični Berlin je zauzvrat istakao da je Bundesver suočen sa ozbiljnim nedostatkom zaliha oružja. Dakle, prema riječima njemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, zbog toga vojna pomoć Ukrajini ide „po tankoj liniji“.

U Zaporoškoj oblasti najavili su pokušaj Kijeva da izoluje nuklearne centrale

Član Vrhovne državne administracije Rogov optužio je Kijev da pokušava da izoluje Zaporošku NE od energetskog sistema regiona.

Ukrajinske trupe nastavljaju da granatiraju energetsku infrastrukturu Enerhodara kako bi u potpunosti izolovale nuklearnu elektranu Zaporožje od energetskog sistema regiona, izjavio je Volodimir Rogov, predsjednik pokreta „Mi smo uz Rusiju“, član Glavnog savjeta uprava Zaporoške oblasti.

Oružane snage Ukrajine granatirale Gorlovku projektilima iz MLRS-a Uragan

Ukrajinske trupe pucale su na Gorlovku u 01.20, a ispaljene su tri rakete iz MLRS-a BM-27 Uragan, saopštava predstavništvo DNR u JCCC-u .

 - Evidentirana je vatra iz VFU (oružane formacije Ukrajine) u pravcu  naselja Gorlovka (Centralni gradski okrug): 3 rakete su ispaljene iz MLRS BM-27 Uragan - navodi se na Telegram kanalu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 55m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 50m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 55m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 44m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 53m
    3