Источни фронт, 207. дан: Територија Херсонске области потпуно под контролом руских снага

18.09.2022. 10:39
0
ИЗВОР: novosti.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 207. дан.

Украјинци за неколико сати "сломљени" у Херсонској области

У рејону насеља Правдино у Херсонској области двије украјинске чете су, уз подршку девет тенкова и 16 борбених оклопних возила, извеле неуспјешну офанзиву, саопштио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-потпуковник Игор Конашенков.

Како је навео, током борби, руске снаге су за неколико сати уништиле више од 120 украјинских војника, седам тенкова и 13 борбених возила пјешадије.

Портпарол је истакао да су у посљедња 24 часа Ваздушно-космичке снаге Русије, ракетне снаге и артиљерија наносиле јаке ватрене нападе на јединице и резерве Оружаних снага Украјине. У високо прецизним нападима убијено је и рањено више од 140 припадника украјинских снага, а уништено пет тенкова и 14 јединица војне технике у Николајевској и Херсонској области.

Руска авијација такође је гађала мјеста привременог размјештања јединице неонацистичке формације „Кракен“, 92. механизоване и 81. аеромобилне бригаде у Харковској области, где је убијено више од 50 неонациста и уништено више од 10 јединица специјалне војне технике и возила.

Руске оружане снаге су нападима на бригаде Оружаних снага Украјине у Дружковки, Артјомовску и Зајцеву у ДНР ликвидирале више од 230 украјинских војника и уништиле десет тенкова и 23 оклопна возила. Уништена су четири складишта ракетног и артиљеријског наоружања и муниције у Харковској области, Доњецкој Народној Републици и Запорошкој области.

Представништво ДНР: Оружане снаге Украјине испалиле десет граната калибра 155 мм на Доњецк

Украјинске трупе испалиле су 10 граната калибра 155 милиметара за 13 минута на Кировски округ у Доњецку, саопштило је представништво Доњецке Народне Републике у ЗЦЦЦ .

 - Забиљежена је ватра из оружаних формација Украјине у правцу: насеље Красногоровка – град Доњецк (испаљене су три гранате калибра 155 милиметара)– насеље Красногоровка – Доњецк (испаљено је седам граната калибра 155 мм) - наводи се на Телеграм каналу.

Артиљерију калибра 155 милиметара користе земље НАТО.

Такође у Украјини је развијена и произведена самоходна артиљерија на точковима „Богдан“ у једном примјерку за такав калибар.

Сједињене Државе су раније испоручиле Кијев хаубицама М-777 дугог домета калибра 155 мм, украјинске трупе су их већ користиле за гранатирање градова, укључујући Доњецк, што је довело до смрти цивила.

Територија Херсонске области потпуно је под контролом руских оружаних снага

Синоћ је, како јавља агенција РИА новости, у рејону жељезничке станице дошло до пуцњаве, ликвидирана је група украјинских диверзаната.

 - Нема ријечи о пробоју у украјинске војске у регион - рекао је извор агенције.

Пуцано на папиног изасланика у Украјини

Папин изасланик, кардинал Конрад Крајевски нападнут је у Украјини док је предавао хуманитарну помоћ у име папе Фрање код града Запорожја, преноси Ватикан њуз.

Када су завршили истоваривање пошиљке помоћи за локалне становнике, на кардинала Крајевског и његову пратњу пуцано је из лаког оружја.

Крајевски у инциденту није повријеђен и наставио је своју мисију, наводи се у извештају.

Украјинске оружане снаге гранатирале су Сватово из ХИМАРС-а

Украјинске трупе испалиле су двије ракете из ХИМАРС МЛРС на Сватово у Луганској Народној Републици, наводи Телеграм канал представништва ЛНР у ЗСО.

 - Са стране оружаних формација Украјине забиљежено је гранатирање: 00.15 часова на село Сватово уз употребу МЛРС ХИМАРС (двије ракете)- наводи се у саопштењу представништва Русије.

Вишеструки ракетни систем ХИМАРС је развијен у САД од стране BAE Sistems i Lockheed Martin 1996-2000 и производи се од 2003. године.

Направљен на бази троосовинске ФМТВ шасије америчке војске може да носи шест ракета или једну оперативно-тактичку балистичку ракету АТАЦМС. Ефективни домет гађања појединих типова пројектила је до 80 километара.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 54m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 45m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 32m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 58m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 40m
    0