Istočni front, 207. dan: Teritorija Hersonske oblasti potpuno pod kontrolom ruskih snaga

18.09.2022. 10:39
0
IZVOR: novosti.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 207. dan.

Ukrajinci za nekoliko sati "slomljeni" u Hersonskoj oblasti

U rejonu naselja Pravdino u Hersonskoj oblasti dvije ukrajinske čete su, uz podršku devet tenkova i 16 borbenih oklopnih vozila, izvele neuspješnu ofanzivu, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov.

Kako je naveo, tokom borbi, ruske snage su za nekoliko sati uništile više od 120 ukrajinskih vojnika, sedam tenkova i 13 borbenih vozila pješadije.

Portparol je istakao da su u posljednja 24 časa Vazdušno-kosmičke snage Rusije, raketne snage i artiljerija nanosile jake vatrene napade na jedinice i rezerve Oružanih snaga Ukrajine. U visoko preciznim napadima ubijeno je i ranjeno više od 140 pripadnika ukrajinskih snaga, a uništeno pet tenkova i 14 jedinica vojne tehnike u Nikolajevskoj i Hersonskoj oblasti.

Ruska avijacija takođe je gađala mjesta privremenog razmještanja jedinice neonacističke formacije „Kraken“, 92. mehanizovane i 81. aeromobilne brigade u Harkovskoj oblasti, gde je ubijeno više od 50 neonacista i uništeno više od 10 jedinica specijalne vojne tehnike i vozila.

Ruske oružane snage su napadima na brigade Oružanih snaga Ukrajine u Družkovki, Artjomovsku i Zajcevu u DNR likvidirale više od 230 ukrajinskih vojnika i uništile deset tenkova i 23 oklopna vozila. Uništena su četiri skladišta raketnog i artiljerijskog naoružanja i municije u Harkovskoj oblasti, Donjeckoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj oblasti.

Predstavništvo DNR: Oružane snage Ukrajine ispalile deset granata kalibra 155 mm na Donjeck

Ukrajinske trupe ispalile su 10 granata kalibra 155 milimetara za 13 minuta na Kirovski okrug u Donjecku, saopštilo je predstavništvo Donjecke Narodne Republike u ZCCC .

 - Zabilježena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: naselje Krasnogorovka – grad Donjeck (ispaljene su tri granate kalibra 155 milimetara)– naselje Krasnogorovka – Donjeck (ispaljeno je sedam granata kalibra 155 mm) - navodi se na Telegram kanalu.

Artiljeriju kalibra 155 milimetara koriste zemlje NATO.

Takođe u Ukrajini je razvijena i proizvedena samohodna artiljerija na točkovima „Bogdan“ u jednom primjerku za takav kalibar.

Sjedinjene Države su ranije isporučile Kijev haubicama M-777 dugog dometa kalibra 155 mm, ukrajinske trupe su ih već koristile za granatiranje gradova, uključujući Donjeck, što je dovelo do smrti civila.

Teritorija Hersonske oblasti potpuno je pod kontrolom ruskih oružanih snaga

Sinoć je, kako javlja agencija RIA novosti, u rejonu željezničke stanice došlo do pucnjave, likvidirana je grupa ukrajinskih diverzanata.

 - Nema riječi o proboju u ukrajinske vojske u region - rekao je izvor agencije.

Pucano na papinog izaslanika u Ukrajini

Papin izaslanik, kardinal Konrad Krajevski napadnut je u Ukrajini dok je predavao humanitarnu pomoć u ime pape Franje kod grada Zaporožja, prenosi Vatikan njuz.

Kada su završili istovarivanje pošiljke pomoći za lokalne stanovnike, na kardinala Krajevskog i njegovu pratnju pucano je iz lakog oružja.

Krajevski u incidentu nije povrijeđen i nastavio je svoju misiju, navodi se u izveštaju.

Ukrajinske oružane snage granatirale su Svatovo iz HIMARS-a

Ukrajinske trupe ispalile su dvije rakete iz HIMARS MLRS na Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici, navodi Telegram kanal predstavništva LNR u ZSO.

 - Sa strane oružanih formacija Ukrajine zabilježeno je granatiranje: 00.15 časova na selo Svatovo uz upotrebu MLRS HIMARS (dvije rakete)- navodi se u saopštenju predstavništva Rusije.

Višestruki raketni sistem HIMARS je razvijen u SAD od strane BAE Sistems i Lockheed Martin 1996-2000 i proizvodi se od 2003. godine.

Napravljen na bazi troosovinske FMTV šasije američke vojske može da nosi šest raketa ili jednu operativno-taktičku balističku raketu ATACMS. Efektivni domet gađanja pojedinih tipova projektila je do 80 kilometara.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 33m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 28m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 33m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 22m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 31m
    3