Источни фронт, 209. дан: Медведев: Референдуми у Донбасу значајни за обнављање историјске правде

20.09.2022. 10:55
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 209. дан.

Песков: У овом тренутку нема изгледа за дипломатско рјешење

У овом тренутку нема изгледа за политичко-дипломатско рјешење ситуације у Украјини, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

- У овом тренутку такви изгледи се не виде - рекао је Песков за "Интерфакс" говорећи о могућностима решавања ситуације у Украјини политичко-дипломатским путем.

У ДНР током гранатирања страдало десет цивила

Штаб територијалне одбране Доњецке Народне Републике саопштио је да је током претходног дана током гранатирања територије ДНР погинуло десет особа, а још 15 је повријеђено.

- У протекла 24 сата, од 8.00 19. септембра до 8.00 20. септембра, у гранатирању Оружаних снага Украјине на територији Доњецке Народне Републике погинуло је десет особа, а још 15 цивила је рањено - наводи се на Телеграм каналу централе.

Раније је постало познато да је број погинулих у гранатирању Горловке од стране Оружаних снага Украјине порастао на пет.

Ердоган: Русија настоји да што прије оконча сукоб у Украјини

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган сматра да Русија настоји да што прије оконча сукоб у Украјини. Он је ово мишљење изнио у понедјељак у интервјуу америчкој телевизијској кући "ПБС".

На питање колико брзо ће се, по његовом мишљењу, окончати сукоб у Украјини, турски лидер је рекао да сматра да ће Русија тежити да ријеши сукоб што је прије могуће.

Медведев: Референдуми ће омогућити употребу свих снага самоодбране

Замјеник предсједника руског Савјета за безбједност Дмитриј Медеведев оцијенио је да су референдуми у Донбасу од великог значаја не само за заштиту становника самопроглашених Луганске и Доњецке народне републике (ЛНР, ДНР) и других, како је навео, "ослобођених територија", већ и за обнављање "историјске правде".

Према оцјени Медведева, ти референдуми потпуно мијењају вектор развоја Русије у сљедећим деценијама.

- И не само наше земље. Зато што ће послије њиховог спровођења и пријема нових територија у састав Русије геополитичка трансформација у свијету постати неповратна - написао је Медведев на Телеграму.

Истакао је да је задирање на територију Русије "злочин, чије извршење омогућава употребу свих снага самоодбране".

Према његовим ријечима, ништа мање није важно ни то што послије измјена Устава Русије ниједан будући лидер Русије, ниједан званичник неће моћи да поништи те одлуке.

- Баш зато се ових референдума толико плаше у Кијеву и на Западу. Баш зато их и треба спровести - сматра Медведев.

Јавне коморе ЛНР и ДНР обратиле су се јуче лидерима тих самопроглашених република Леониду Пасечнику и Денису Пушилину са иницијативом да хитно буду одржани референдуми о уласку ЛНР и ДНР у састав Русије.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 33m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 24m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 11m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 37m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 19m
    0