Istočni front, 209. dan: Medvedev: Referendumi u Donbasu značajni za obnavljanje istorijske pravde

20.09.2022. 10:55
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 209. dan.

Peskov: U ovom trenutku nema izgleda za diplomatsko rješenje

U ovom trenutku nema izgleda za političko-diplomatsko rješenje situacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- U ovom trenutku takvi izgledi se ne vide - rekao je Peskov za "Interfaks" govoreći o mogućnostima rešavanja situacije u Ukrajini političko-diplomatskim putem.

U DNR tokom granatiranja stradalo deset civila

Štab teritorijalne odbrane Donjecke Narodne Republike saopštio je da je tokom prethodnog dana tokom granatiranja teritorije DNR poginulo deset osoba, a još 15 je povrijeđeno.

- U protekla 24 sata, od 8.00 19. septembra do 8.00 20. septembra, u granatiranju Oružanih snaga Ukrajine na teritoriji Donjecke Narodne Republike poginulo je deset osoba, a još 15 civila je ranjeno - navodi se na Telegram kanalu centrale.

Ranije je postalo poznato da je broj poginulih u granatiranju Gorlovke od strane Oružanih snaga Ukrajine porastao na pet.

Erdogan: Rusija nastoji da što prije okonča sukob u Ukrajini

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan smatra da Rusija nastoji da što prije okonča sukob u Ukrajini. On je ovo mišljenje iznio u ponedjeljak u intervjuu američkoj televizijskoj kući "PBS".

Na pitanje koliko brzo će se, po njegovom mišljenju, okončati sukob u Ukrajini, turski lider je rekao da smatra da će Rusija težiti da riješi sukob što je prije moguće.

Medvedev: Referendumi će omogućiti upotrebu svih snaga samoodbrane

Zamjenik predsjednika ruskog Savjeta za bezbjednost Dmitrij Medevedev ocijenio je da su referendumi u Donbasu od velikog značaja ne samo za zaštitu stanovnika samoproglašenih Luganske i Donjecke narodne republike (LNR, DNR) i drugih, kako je naveo, "oslobođenih teritorija", već i za obnavljanje "istorijske pravde".

Prema ocjeni Medvedeva, ti referendumi potpuno mijenjaju vektor razvoja Rusije u sljedećim decenijama.

- I ne samo naše zemlje. Zato što će poslije njihovog sprovođenja i prijema novih teritorija u sastav Rusije geopolitička transformacija u svijetu postati nepovratna - napisao je Medvedev na Telegramu.

Istakao je da je zadiranje na teritoriju Rusije "zločin, čije izvršenje omogućava upotrebu svih snaga samoodbrane".

Prema njegovim riječima, ništa manje nije važno ni to što poslije izmjena Ustava Rusije nijedan budući lider Rusije, nijedan zvaničnik neće moći da poništi te odluke.

- Baš zato se ovih referenduma toliko plaše u Kijevu i na Zapadu. Baš zato ih i treba sprovesti - smatra Medvedev.

Javne komore LNR i DNR obratile su se juče liderima tih samoproglašenih republika Leonidu Pasečniku i Denisu Pušilinu sa inicijativom da hitno budu održani referendumi o ulasku LNR i DNR u sastav Rusije.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 59m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 54m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 59m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 48m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 57m
    3