Источни фронт, 211. дан: Руска војска контролише око 73% територије Запорошке области

22.09.2022. 10:31
1
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 211. дан.

Руски предсједник Владимир Путин јуче је потписао указ о дјелимичној мобилизацији, док се Доњецка и Луганска Народна Република, Запорошка и Херсонска област спремају за референдума. Биће позвано 300.000 резервиста.

Путин је у свом обраћању нацији поручио да Запад жели да уништи Русију, али да Русија има модерније оружје од оног које поседује НАТО.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг рекао је да ће мобилизација хиљада додатних војника коју је најавио руски предсједник довести до ескалације сукоба у рату у Украјини.

- Путинова претња употребом нуклеарног оружја била је опасна и непромишљена реторика - рекао је Столтенберг.

Чланице Г7 сагласне да наставе с подршком Украјини

Министри спољних послова Групе седам (Г7) најразвијених економија потврдили су данас на састанку у Њујорку, спремност да наставе сарадњу у пружању подршке Украјини, изјавио је јапански министар спољних послова Јошимаса Хајаши.

Изјава подршке услиједила је након најаве предсједника Владимира Путина да ће Русија спровести своју прву ратну мобилизацију од Другог свјетског рата и организовати референдум о припајању дијелова украјинске територије, преноси Ројтерс.

- Поново смо потврдили да земље Г7 раде заједно на подршци Украјини и одговору на кризе хране и енергената - рекао је Хајаши новинарима на конференцији за новинаре у Њујорку, гдје се одржава дебата свјетских лидера на Генералној скупштини УН.

У оквиру додатних санкција Москви, Јапан планира да забрани извоз у Русију производа везаних за хемијско оружје и да прошири листу руских војних организација којима је извоз забрањен, рекао је Хајаши.

Он је такође саопштио да су чланице Г7, коју чине САД, Јапан, Канада, Велика Британија, Италија, Француска и Немачка, поново потврдиле важност мира и стабилности у Тајванском мореузу.

Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је овог мјесеца да ће америчке трупе бранити Тајван у случају кинеског напада, што је његова најдиректнија изјава о том питању, која је наишла на незадовољство у Пекингу, наводи британска агенција.

Рогов пријавио експлозију у близини централне пијаце у Мелитопољу

Владимир Рогов, предсједник покрета "Ми смо заједно са Русијом" и пријавио је експлозију у близини централне пијаце у Мелитопољу.

- Становници и гости града могли су да чују једну јаку експлозију. Према прелиминарним информацијама, експлозија се догодила у близини Централне пијаце - написао је Рогов на Телеграму.

На лице мјеста изашла је полиција и Хитна помоћ.

Раније се сазнало да је на прилазу Мелитопољу оборен извиђачко-ударни дрон украјинске војске.

Полетјело стотине авиона послије Путинове објаве, карте и до 10.000 евра

Директни летови из Москве за Истанбул у Турској и Јереван у Јерменији, обе дестинације које Русима омогућавају улазак без визе.

Протести против мобилизације

Више од 1.311 људи ухапшено је широм Русије на протестима против мобилизације, саопштио је руски покрет за заштиту људских права ОВД-Инфо.

До хапшења је дошло након што је предсједник Русије Владимир Путин прогласио дјелимичну мобилизацију, пренио је Ројтерс.

ОВД-Инфо је саопштио да је, на основу информација прикупљених из 38 градова широм Русије, до сриједе вече ухапшено више од 1.311 људи.

Они су навели да су међу њима најмање 502 особе ухапшене у Москви и 524 особе у Санкт Петербургу.

Недозвољени скупови су незаконити према руским законима.

Званичница руског Министарства унутрашњих послова Ирина Волк, у саопштењу које су пренијеле руске новинске агенције, навела је да су полицајци зауставили покушаје да се организују мали протести.

У низу региона било је покушаја организовања неовлашћених акција које су окупиле изузетно мали број ушесника, рекла је Волк.

Све то је заустављено, а особе које су кршиле законе су ухапшене и одведене у полицијске станице ради истраге и утврђивања њихове одговорности, нагласила је она.

Путин је у сриједу прогласио дјелимичну мобилизацију, односно регрутацију само оних грађана који су тренутно у резервном саставу, а прије свега оних који су служили у оружаним снагама и имају одређену војну специјалност и релевантно искуство.

У региону Запорожја захтевају од Кијева да повуче трупе из региона

Украјинске трупе морају одмах да напусте остатак Запорошке области, иначе ће се послије референдума сматрати окупаторима, изјавио је за РИА Новости Владимир Рогов, члан главног савета регионалне администрације.

Данас руска војска контролише око 73% територије Запорошке области, а преосталих 27%, укључујући регионални центар Запорожје, остаје под влашћу кијевског режима.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dugo vam je trajalo 22.09.2022. 15:56
    Mobilizacija crvenoguzi, sta se ceka!
    Treba nam jos milion pa cemo za 3 dana uci u Sofiju.
Повезане вијести
Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару Средњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару
Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у моменталну смрт Бивши амерички обавјештајац: НАТО никада неће послати војску у Украјину - то је пут у мом...
На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО) На данашњи дан Јуриј Гагарин полетио у свемир (ВИДЕО)
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    12h 20m
    0
  • „Дом инвест“ гради дом за вас
    9h 49m
    0
  • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
    9h 7m
    0
  • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
    4h 3m
    0
  • Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
    8h 31m
    0