Istočni front, 211. dan: Ruska vojska kontroliše oko 73% teritorije Zaporoške oblasti

22.09.2022. 10:31
1
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 211. dan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je potpisao ukaz o djelimičnoj mobilizaciji, dok se Donjecka i Luganska Narodna Republika, Zaporoška i Hersonska oblast spremaju za referenduma. Biće pozvano 300.000 rezervista.

Putin je u svom obraćanju naciji poručio da Zapad želi da uništi Rusiju, ali da Rusija ima modernije oružje od onog koje poseduje NATO.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da će mobilizacija hiljada dodatnih vojnika koju je najavio ruski predsjednik dovesti do eskalacije sukoba u ratu u Ukrajini.

- Putinova pretnja upotrebom nuklearnog oružja bila je opasna i nepromišljena retorika - rekao je Stoltenberg.

Članice G7 saglasne da nastave s podrškom Ukrajini

Ministri spoljnih poslova Grupe sedam (G7) najrazvijenih ekonomija potvrdili su danas na sastanku u Njujorku, spremnost da nastave saradnju u pružanju podrške Ukrajini, izjavio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimasa Hajaši.

Izjava podrške uslijedila je nakon najave predsjednika Vladimira Putina da će Rusija sprovesti svoju prvu ratnu mobilizaciju od Drugog svjetskog rata i organizovati referendum o pripajanju dijelova ukrajinske teritorije, prenosi Rojters.

- Ponovo smo potvrdili da zemlje G7 rade zajedno na podršci Ukrajini i odgovoru na krize hrane i energenata - rekao je Hajaši novinarima na konferenciji za novinare u Njujorku, gdje se održava debata svjetskih lidera na Generalnoj skupštini UN.

U okviru dodatnih sankcija Moskvi, Japan planira da zabrani izvoz u Rusiju proizvoda vezanih za hemijsko oružje i da proširi listu ruskih vojnih organizacija kojima je izvoz zabranjen, rekao je Hajaši.

On je takođe saopštio da su članice G7, koju čine SAD, Japan, Kanada, Velika Britanija, Italija, Francuska i Nemačka, ponovo potvrdile važnost mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu.

Američki predsjednik Džozef Bajden izjavio je ovog mjeseca da će američke trupe braniti Tajvan u slučaju kineskog napada, što je njegova najdirektnija izjava o tom pitanju, koja je naišla na nezadovoljstvo u Pekingu, navodi britanska agencija.

Rogov prijavio eksploziju u blizini centralne pijace u Melitopolju

Vladimir Rogov, predsjednik pokreta "Mi smo zajedno sa Rusijom" i prijavio je eksploziju u blizini centralne pijace u Melitopolju.

- Stanovnici i gosti grada mogli su da čuju jednu jaku eksploziju. Prema preliminarnim informacijama, eksplozija se dogodila u blizini Centralne pijace - napisao je Rogov na Telegramu.

Na lice mjesta izašla je policija i Hitna pomoć.

Ranije se saznalo da je na prilazu Melitopolju oboren izviđačko-udarni dron ukrajinske vojske.

Poletjelo stotine aviona poslije Putinove objave, karte i do 10.000 evra

Direktni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, obe destinacije koje Rusima omogućavaju ulazak bez vize.

Protesti protiv mobilizacije

Više od 1.311 ljudi uhapšeno je širom Rusije na protestima protiv mobilizacije, saopštio je ruski pokret za zaštitu ljudskih prava OVD-Info.

Do hapšenja je došlo nakon što je predsjednik Rusije Vladimir Putin proglasio djelimičnu mobilizaciju, prenio je Rojters.

OVD-Info je saopštio da je, na osnovu informacija prikupljenih iz 38 gradova širom Rusije, do srijede veče uhapšeno više od 1.311 ljudi.

Oni su naveli da su među njima najmanje 502 osobe uhapšene u Moskvi i 524 osobe u Sankt Peterburgu.

Nedozvoljeni skupovi su nezakoniti prema ruskim zakonima.

Zvaničnica ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Irina Volk, u saopštenju koje su prenijele ruske novinske agencije, navela je da su policajci zaustavili pokušaje da se organizuju mali protesti.

U nizu regiona bilo je pokušaja organizovanja neovlašćenih akcija koje su okupile izuzetno mali broj ušesnika, rekla je Volk.

Sve to je zaustavljeno, a osobe koje su kršile zakone su uhapšene i odvedene u policijske stanice radi istrage i utvrđivanja njihove odgovornosti, naglasila je ona.

Putin je u srijedu proglasio djelimičnu mobilizaciju, odnosno regrutaciju samo onih građana koji su trenutno u rezervnom sastavu, a prije svega onih koji su služili u oružanim snagama i imaju određenu vojnu specijalnost i relevantno iskustvo.

U regionu Zaporožja zahtevaju od Kijeva da povuče trupe iz regiona

Ukrajinske trupe moraju odmah da napuste ostatak Zaporoške oblasti, inače će se poslije referenduma smatrati okupatorima, izjavio je za RIA Novosti Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

Danas ruska vojska kontroliše oko 73% teritorije Zaporoške oblasti, a preostalih 27%, uključujući regionalni centar Zaporožje, ostaje pod vlašću kijevskog režima.

Komentari 1
  • Generic placeholder image
    Dugo vam je trajalo 22.09.2022. 15:56
    Mobilizacija crvenoguzi, sta se ceka!
    Treba nam jos milion pa cemo za 3 dana uci u Sofiju.
Povezane vijesti
Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru Srednjoškolci iz Istočnog Sarajeva na Sveruskom patriotskom forumu u Krasnodaru
Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u momentalnu smrt Bivši američki obavještajac: NATO nikada neće poslati vojsku u Ukrajinu - to je put u mom...
Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO) Na današnji dan Jurij Gagarin poletio u svemir (VIDEO)
Najčitanije
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    15h 28m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    18h 52m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    14h 21m
    0
  • Jerej Vidak Vujadinović - Dječak
    5h 58m
    0
  • U Srednjoj školi „28. juni“ održan okrugli sto o značaju i zaštiti mentalnog zdravlja (FOTO)
    5h 39m
    0