Источни фронт, 212. дан: У четири украјинске области референдуми о припајању Русији

23.09.2022. 09:39
0
ИЗВОР: b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 212. дан.

У четири украјинске области, које су под руском контролом, данас се одржавају референдуми о припајању Русији.

Савјет безбједности Уједињених нација одржао сједницу о наводним злочинима Русије у Украјини, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров позвао је одговорне да објелодане имена наводно страдалих цивила у Бучи.

Русија и Украјина, у међувремену, размијениле су око 300 заробљеника уз посредовање Турске и Саудијске Арабије.

"Извршен је још један терористички напад"

Експлозија која је јутрос одјекнула у Мелитопољу је терористички напад, а експлозивна направа је експлодирала у близини приватне куће, изјавио је члан Главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

Претходно је саопштено да је у јутарњим сатима у Мелитопољу одјекнула експлозија.

- Извршен је још један терористички напад режима Зеленског. Експлозивна направа је експлодирала у близини приватне куће. Избачена је из аутомобила, повријеђених није било - рекао је Рогов за РИА Новости.

Навео је да су подаци о аутомобилу предати полицији и да је потрага за њим у току. Рогов је оптужио украјинске специјалне службе да стоје иза терористичког напада.

Данас поново саобраћајне гужве на граници Русије и Финске

Саобраћајне гужве на финско-руској граници и данас се настављају, саопштила је Ројтерсу гранична служба Финске.

Такође је наведено да је број руских држављана који су ушли у четвртак у Финску више него двоструко већи у односу на недјељу раније.

Финска разматра да забрани улазак за већину Руса, пошто се прекогранични саобраћај "интензивирао" у четвртак, након наређења предсједника Владимира Путина о делимичној војној мобилизацији, наводи британска агенција.

- Јутрос се гужве настављу, можда се мало повећало у односу на јуче - саопштио је портпарол граничне службе уз напомену да су тренутно редови око пола километара.

Фински копнени гранични прелази су међу малобројним улазима у Европу за Русе пошто је низ западних држава затворио и физичке границе и ваздушни простор за руске авионе због напада на Украјину.

ДНР: Седам погинулих у гранатирањима украјинских снага

Штаб територијалне одбране самопроглашене Доњецке народне републике (ДНР) саопштио је да је у протекла 24 сата седморо цивила погинуло у гранатирањима територије ДНР која су извеле украјинске трупе.

У гранатирањима је повређено осам особа, наводи агренција РИА Новости.

Зеленски: Русија се спрема да мобилише до милион људи

Предсједник Украјине Володимир Зеленски тврди да се руководство Русије припрема да мобилише до милион људи.

- Унапријед је одштампано 300.000 позива за мобилизацију у Русији, али се руско руководство спрема да мобилише до милион људи - рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Интерфакс Украјина.

Сијарто: Мађарска не види разлог за нове санкције Русији

Мађарска не види разлог да се настави са усвајањем новог пакета санкција Русији, изјавио је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто након разговора са руским колегом Сергејем Лавровом, преноси ТАС С.

- Наш став је кристално јасан. Не видимо никакав рационалан разлог да се иде на још један пакет санкција, посебно када је ријеч о енергетици.

- Енергија је за нас јасна црвена линија. Нисмо спремни да приморавамо мађарски народ да плаћа цијену рата за који апсолутно није одговоран - рекао је мађарски министар новинарима, преноси ТАС С.

- Наравно, ако буде предложен нацрт, ми ћемо учествовати у расправи, али нећемо давати сагласност ни на шта што је против нашег националног интереса - додао је мађарски министар.

Према његовом мишљењу, европска привреда „креће у рецесију“.

- Мислим да је то потпуно против интереса Европе и Европљана - нагласио је Сијарто.

Кијев тражи, Запад оклијева

Кијев хитно тражи испоруку модерних тенкова, али Запад одуговлачи, преноси Политико позивајући се на изворе упознате са овом темом.

Тенкови су се нашли на врху листе жеља Кијева у тренутку када Украјина постиже напредак у источном региону Донбаса у околностима шокантног руског колапса овог мјесеца, наводи Политико.

Али највиши званичници националне безбједности у САД и Њемачкој оклевају са овом испоруком, дијелом и због изазова у вези са обуком и логистиком, према америчким званичницима, украјинским савјетницима и сарадницима Конгреса, наводи Политико.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 50m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 41m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 28m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 54m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 36m
    0