Istočni front, 212. dan: U četiri ukrajinske oblasti referendumi o pripajanju Rusiji

23.09.2022. 09:39
0
IZVOR: b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 212. dan.

U četiri ukrajinske oblasti, koje su pod ruskom kontrolom, danas se održavaju referendumi o pripajanju Rusiji.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održao sjednicu o navodnim zločinima Rusije u Ukrajini, a šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pozvao je odgovorne da objelodane imena navodno stradalih civila u Buči.

Rusija i Ukrajina, u međuvremenu, razmijenile su oko 300 zarobljenika uz posredovanje Turske i Saudijske Arabije.

"Izvršen je još jedan teroristički napad"

Eksplozija koja je jutros odjeknula u Melitopolju je teroristički napad, a eksplozivna naprava je eksplodirala u blizini privatne kuće, izjavio je član Glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

Prethodno je saopšteno da je u jutarnjim satima u Melitopolju odjeknula eksplozija.

- Izvršen je još jedan teroristički napad režima Zelenskog. Eksplozivna naprava je eksplodirala u blizini privatne kuće. Izbačena je iz automobila, povrijeđenih nije bilo - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Naveo je da su podaci o automobilu predati policiji i da je potraga za njim u toku. Rogov je optužio ukrajinske specijalne službe da stoje iza terorističkog napada.

Danas ponovo saobraćajne gužve na granici Rusije i Finske

Saobraćajne gužve na finsko-ruskoj granici i danas se nastavljaju, saopštila je Rojtersu granična služba Finske.

Takođe je navedeno da je broj ruskih državljana koji su ušli u četvrtak u Finsku više nego dvostruko veći u odnosu na nedjelju ranije.

Finska razmatra da zabrani ulazak za većinu Rusa, pošto se prekogranični saobraćaj "intenzivirao" u četvrtak, nakon naređenja predsjednika Vladimira Putina o delimičnoj vojnoj mobilizaciji, navodi britanska agencija.

- Jutros se gužve nastavlju, možda se malo povećalo u odnosu na juče - saopštio je portparol granične službe uz napomenu da su trenutno redovi oko pola kilometara.

Finski kopneni granični prelazi su među malobrojnim ulazima u Evropu za Ruse pošto je niz zapadnih država zatvorio i fizičke granice i vazdušni prostor za ruske avione zbog napada na Ukrajinu.

DNR: Sedam poginulih u granatiranjima ukrajinskih snaga

Štab teritorijalne odbrane samoproglašene Donjecke narodne republike (DNR) saopštio je da je u protekla 24 sata sedmoro civila poginulo u granatiranjima teritorije DNR koja su izvele ukrajinske trupe.

U granatiranjima je povređeno osam osoba, navodi agrencija RIA Novosti.

Zelenski: Rusija se sprema da mobiliše do milion ljudi

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da se rukovodstvo Rusije priprema da mobiliše do milion ljudi.

- Unaprijed je odštampano 300.000 poziva za mobilizaciju u Rusiji, ali se rusko rukovodstvo sprema da mobiliše do milion ljudi - rekao je Zelenski u video obraćanju, prenosi Interfaks Ukrajina.

Sijarto: Mađarska ne vidi razlog za nove sankcije Rusiji

Mađarska ne vidi razlog da se nastavi sa usvajanjem novog paketa sankcija Rusiji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom, prenosi TAS S.

- Naš stav je kristalno jasan. Ne vidimo nikakav racionalan razlog da se ide na još jedan paket sankcija, posebno kada je riječ o energetici.

- Energija je za nas jasna crvena linija. Nismo spremni da primoravamo mađarski narod da plaća cijenu rata za koji apsolutno nije odgovoran - rekao je mađarski ministar novinarima, prenosi TAS S.

- Naravno, ako bude predložen nacrt, mi ćemo učestvovati u raspravi, ali nećemo davati saglasnost ni na šta što je protiv našeg nacionalnog interesa - dodao je mađarski ministar.

Prema njegovom mišljenju, evropska privreda „kreće u recesiju“.

- Mislim da je to potpuno protiv interesa Evrope i Evropljana - naglasio je Sijarto.

Kijev traži, Zapad oklijeva

Kijev hitno traži isporuku modernih tenkova, ali Zapad odugovlači, prenosi Politiko pozivajući se na izvore upoznate sa ovom temom.

Tenkovi su se našli na vrhu liste želja Kijeva u trenutku kada Ukrajina postiže napredak u istočnom regionu Donbasa u okolnostima šokantnog ruskog kolapsa ovog mjeseca, navodi Politiko.

Ali najviši zvaničnici nacionalne bezbjednosti u SAD i Njemačkoj oklevaju sa ovom isporukom, dijelom i zbog izazova u vezi sa obukom i logistikom, prema američkim zvaničnicima, ukrajinskim savjetnicima i saradnicima Kongresa, navodi Politiko.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 47m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 42m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 47m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 36m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 45m
    3