Источни фронт, 214. дан: Лавров: Украјина је за Запад потрошни материјал

25.09.2022. 11:07
0
ИЗВОР: b92.net/novosti.rs

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 214. дан.

Владимир Путин је потписао пакет амандмана на Кривични закон Руске Федерације о служењу војног рока. Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Русија неће начинити први корак за разговоре са САД о НАТО, наводи Ројтерс. Лавров истиче да не жели да нагађа колико би сукоб могао трајати.

Украјинске снаге испалила 16 америчких ракета на ЛНР

Украјинске трупе испалиле су током протеклог дана на територију Лугањске Народне Републике (ЛНР) 16 пројектила из вишецјевних ракетних бацача типа ХИМАРС америчке производње, саопштено је данас из Заједничког центра за контролу и координацију питања ратних злочина у Украјини.

- Четири ракетна напада ХИМАРС-ом извршена су са положаја које држе регуларне украјинске оружане формације. Гађана су насеља Нижња Дуванка, Нови Астрахањ, Северодоњецк и град Стаханов. Лансирано је укупно 16 ракета типа М31 ГМЛРС - саопштено је из Заједничког центра, преноси ТАСС.

У селу Нижња Дуванка уништен је један стамбени објекат, други је оштећен, али информације о жртвама и билансу материјалне штете ових напада тренутно се провјеравају.

Одлагање мобилизације за студенте

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је указ о одлагању дјелимичне мобилизације за редовне и ванредне студенте, објављено је на сајту Кремља.

У документу се наводи да се одлагање мобилизације одобрава редовним и ванредним студентима који похађају наставу по државним програмима средњег стручног и високог образовања у државним образовним и научним организацијама и они који први пут стичу образовање одговарајућег нивоа, преносе РИА Новости.

Лавров: Украјина је за Запад потрошни материјал

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је синоћ на сједници Генералне скупштине УН у Њујорку да је Украјина потрошни материјал за Запад који предводе САД у њиховој борби против Русије.

- Сваком непристрасном посматрачу је крајње јасно да је за Англосаксонце, који су у потпуности потчинили Европу, Украјина само потрошни материјал у борби против Русије - истакао је Лавров.

Према његовим ријечима, НАТО је Русију прогласио директном пријетњом на путу ка тоталној доминацији САД и означио Кину као дугорочни стратешки изазов.

Лоше вијести за Кијев

У протекла 24 часа током активних офанзивних дејстава јединица Народне милиције Луганске Народне Републике украјинске снаге имале су велике губитке у људству и техници.

Уништено је четири оклопна транспортера, две беспилотне летјелице и четири специјална возила и убијено до 40 припадника украјинских оружаних формација, саопштио је портпарол Народне милиције капетан Иван Филипоненко.

Он је додао да су током претходног дана украјинске снаге гађале насеља Нижња Дуванка, Нова Астрахањ, Северодоњецк и Стаханов вишецевним бацачима ракета М142 „Химарс“ америчке производње.

Од јутрос је на насеље Алчевск испаљено шест ракета из вишецјевних бацача ракета „Химарс“.

Напад на хотел у центру Херсона

Ракетни напад на хотел у центру Херсона представља планирани терористички акт, за који је одговорно војно-политичко руководство Украјине, саопштила је прес служба администрације Херсонске области.

У саопштењу се додаје да хотел није коришћен у војне сврхе, већ да су у њему били само новинари и особље.

Велика излазност на референдуму

Број становника Запорошке области који су првог дана гласања изашли на биралишта и гласали за поновно уједињење са Русијом износио је 93 одсто, објавио је Кримски републички институт за политичка и социолошка истраживања на свом сајту.

У извјештају института се наводи да је истраживање спроведено телефоном и да је у њему учествовало 500 испитаника.

Удар на Енергодар

Украјинске трупе гађале су друмски мост на улазу у Енергодар у Запорошкој области. Пут је отворен за саобраћај, саопштила је прес служба градске управе.

У саопштењу се истиче да кијевске власти настављају да покушавају да нанесу штету цивилној инфраструктури Запорошке области.

- Сва дејства су усмјерена на спрјечавање референдума о поновном уједињењу региона са Русијом на сваки начин - додаје се у саопштењу.

Посланици Думе стижу на ратиште

Од објаве дјелимичне мобилизације у земљи, један број посланика фракције Јединствене Русије изразио је жељу да учествује у специјалној војној операцији, рекао је секретар генералног савета странке Андреј Турчак. 

Турчак је рекао да су још два посланика Државне думе, Олег Колесников и Александар Бородај, спремни да оду у зону специјалне операције.

Кијев спрема самоубилачку офанзиву под надзором Пентагона

Володимир Рогов, портпарол администрације Запорошке области, рекао је да кијевске власти развијају „неколико сценарија самоубилачке офанзиве“ на Запорошку област.

Он тврди да се такви планови развијају под надзором Пентагона.

Чечени чувају Енергодар

Лидер Чеченије Рамзан Кадиров објавио је да Чечени чувају 19 бирачких места у граду Енергодар Запорошке области.

Доњецк под ватром

Од недјеље ујутру Доњецк је под ватром украјинских трупа, забиљежени су „доласци“ 9 граната НАТО калибра 155 мм, саопштила је ДНР. У Кировском округу оштећена је зграда вртића.

Референдуми у току

У четири украјинске области, на територијама које су под руском контролом, одржавају се референдуми о припајању Русији. Лидери четири области очекују позитиван исход референдума, називајући га великим историјским догађајем, а излазност је велика. Кијев, ЕУ, НАТО и лидери Групе седам, осудили су референдуме називајући их нелегитимним кршењем Повеље Уједињених нација.

Предсједник Русије Владимир Путин потписао је пакет амандмана на Кривични закон Руске Федерације о служењу војног рока. Према закону, позвани на војну обуку из резервног састава сносиће кривичну одговорност за недолазак или неовлашћено напуштање мјеста служења у рангу са војницима по уговору.

Подсјећамо, предсједник Русије Владимир Путин је прије три дана објавио дјелимичну мобилизацију у Русији.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    14h 55m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    16h 46m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    16h 33m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    7h 59m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    10h 41m
    0