Istočni front, 214. dan: Lavrov: Ukrajina je za Zapad potrošni materijal

25.09.2022. 11:07
0
IZVOR: b92.net/novosti.rs

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 214. dan.

Vladimir Putin je potpisao paket amandmana na Krivični zakon Ruske Federacije o služenju vojnog roka. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija neće načiniti prvi korak za razgovore sa SAD o NATO, navodi Rojters. Lavrov ističe da ne želi da nagađa koliko bi sukob mogao trajati.

Ukrajinske snage ispalila 16 američkih raketa na LNR

Ukrajinske trupe ispalile su tokom proteklog dana na teritoriju Luganjske Narodne Republike (LNR) 16 projektila iz višecjevnih raketnih bacača tipa HIMARS američke proizvodnje, saopšteno je danas iz Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju pitanja ratnih zločina u Ukrajini.

- Četiri raketna napada HIMARS-om izvršena su sa položaja koje drže regularne ukrajinske oružane formacije. Gađana su naselja Nižnja Duvanka, Novi Astrahanj, Severodonjeck i grad Stahanov. Lansirano je ukupno 16 raketa tipa M31 GMLRS - saopšteno je iz Zajedničkog centra, prenosi TASS.

U selu Nižnja Duvanka uništen je jedan stambeni objekat, drugi je oštećen, ali informacije o žrtvama i bilansu materijalne štete ovih napada trenutno se provjeravaju.

Odlaganje mobilizacije za studente

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o odlaganju djelimične mobilizacije za redovne i vanredne studente, objavljeno je na sajtu Kremlja.

U dokumentu se navodi da se odlaganje mobilizacije odobrava redovnim i vanrednim studentima koji pohađaju nastavu po državnim programima srednjeg stručnog i visokog obrazovanja u državnim obrazovnim i naučnim organizacijama i oni koji prvi put stiču obrazovanje odgovarajućeg nivoa, prenose RIA Novosti.

Lavrov: Ukrajina je za Zapad potrošni materijal

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je sinoć na sjednici Generalne skupštine UN u Njujorku da je Ukrajina potrošni materijal za Zapad koji predvode SAD u njihovoj borbi protiv Rusije.

- Svakom nepristrasnom posmatraču je krajnje jasno da je za Anglosaksonce, koji su u potpunosti potčinili Evropu, Ukrajina samo potrošni materijal u borbi protiv Rusije - istakao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, NATO je Rusiju proglasio direktnom prijetnjom na putu ka totalnoj dominaciji SAD i označio Kinu kao dugoročni strateški izazov.

Loše vijesti za Kijev

U protekla 24 časa tokom aktivnih ofanzivnih dejstava jedinica Narodne milicije Luganske Narodne Republike ukrajinske snage imale su velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Uništeno je četiri oklopna transportera, dve bespilotne letjelice i četiri specijalna vozila i ubijeno do 40 pripadnika ukrajinskih oružanih formacija, saopštio je portparol Narodne milicije kapetan Ivan Filiponenko.

On je dodao da su tokom prethodnog dana ukrajinske snage gađale naselja Nižnja Duvanka, Nova Astrahanj, Severodonjeck i Stahanov višecevnim bacačima raketa M142 „Himars“ američke proizvodnje.

Od jutros je na naselje Alčevsk ispaljeno šest raketa iz višecjevnih bacača raketa „Himars“.

Napad na hotel u centru Hersona

Raketni napad na hotel u centru Hersona predstavlja planirani teroristički akt, za koji je odgovorno vojno-političko rukovodstvo Ukrajine, saopštila je pres služba administracije Hersonske oblasti.

U saopštenju se dodaje da hotel nije korišćen u vojne svrhe, već da su u njemu bili samo novinari i osoblje.

Velika izlaznost na referendumu

Broj stanovnika Zaporoške oblasti koji su prvog dana glasanja izašli na birališta i glasali za ponovno ujedinjenje sa Rusijom iznosio je 93 odsto, objavio je Krimski republički institut za politička i sociološka istraživanja na svom sajtu.

U izvještaju instituta se navodi da je istraživanje sprovedeno telefonom i da je u njemu učestvovalo 500 ispitanika.

Udar na Energodar

Ukrajinske trupe gađale su drumski most na ulazu u Energodar u Zaporoškoj oblasti. Put je otvoren za saobraćaj, saopštila je pres služba gradske uprave.

U saopštenju se ističe da kijevske vlasti nastavljaju da pokušavaju da nanesu štetu civilnoj infrastrukturi Zaporoške oblasti.

- Sva dejstva su usmjerena na sprječavanje referenduma o ponovnom ujedinjenju regiona sa Rusijom na svaki način - dodaje se u saopštenju.

Poslanici Dume stižu na ratište

Od objave djelimične mobilizacije u zemlji, jedan broj poslanika frakcije Jedinstvene Rusije izrazio je želju da učestvuje u specijalnoj vojnoj operaciji, rekao je sekretar generalnog saveta stranke Andrej Turčak. 

Turčak je rekao da su još dva poslanika Državne dume, Oleg Kolesnikov i Aleksandar Borodaj, spremni da odu u zonu specijalne operacije.

Kijev sprema samoubilačku ofanzivu pod nadzorom Pentagona

Volodimir Rogov, portparol administracije Zaporoške oblasti, rekao je da kijevske vlasti razvijaju „nekoliko scenarija samoubilačke ofanzive“ na Zaporošku oblast.

On tvrdi da se takvi planovi razvijaju pod nadzorom Pentagona.

Čečeni čuvaju Energodar

Lider Čečenije Ramzan Kadirov objavio je da Čečeni čuvaju 19 biračkih mesta u gradu Energodar Zaporoške oblasti.

Donjeck pod vatrom

Od nedjelje ujutru Donjeck je pod vatrom ukrajinskih trupa, zabilježeni su „dolasci“ 9 granata NATO kalibra 155 mm, saopštila je DNR. U Kirovskom okrugu oštećena je zgrada vrtića.

Referendumi u toku

U četiri ukrajinske oblasti, na teritorijama koje su pod ruskom kontrolom, održavaju se referendumi o pripajanju Rusiji. Lideri četiri oblasti očekuju pozitivan ishod referenduma, nazivajući ga velikim istorijskim događajem, a izlaznost je velika. Kijev, EU, NATO i lideri Grupe sedam, osudili su referendume nazivajući ih nelegitimnim kršenjem Povelje Ujedinjenih nacija.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket amandmana na Krivični zakon Ruske Federacije o služenju vojnog roka. Prema zakonu, pozvani na vojnu obuku iz rezervnog sastava snosiće krivičnu odgovornost za nedolazak ili neovlašćeno napuštanje mjesta služenja u rangu sa vojnicima po ugovoru.

Podsjećamo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je prije tri dana objavio djelimičnu mobilizaciju u Rusiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    7h 42m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    9h 37m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    23h 42m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    7h 31m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    20h 40m
    3