Источни фронт, 215. дан: Министарство одбране Русије: Оборени украјински ратни авиони

26.09.2022. 10:38
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 215. дан.

У четири области на истоку Украјине четврти дан се гласа на референдумима о припајању Русији.

Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је да послије референдума више неће бити могући преговори са руским предсједником Владимиром Путином.

Москва, с друге стране, оптужује Кијев за гранатирање у близини највеће европске нуклеарне електране Запорожје, која је под контролом руских снага.

Још седам бродова натоварених житом испловило је из украјинске луке, саопштило је министарство те земље.

Након пуцњаве током мобилизације у руском мјесту у Уст-Илимску, ухваћен младић који је пуцао на војног комесара

Њега су кратко испитали припадници војне полиције на мјесту самог увиђаја, а потом су га привели.

Како је утврђено током испитивања, ради се о Руслану Зинину Александровичу (25).

Оборени ратни авиони

Руски борбени авиони оборили су два украјинска ратна авиона МиГ-29 модификована да испаљују антирадарско оружје америчке производње, саопштило је у недјељу руско Министарство одбране.

Према наводима министарства, авиони који су пресретнути у јужној украјинској области Николајев били су способни да носе ракете велике брзине против радијације АГМ-88 (ХАРМ) које се користе за уништавање радарских станица на земљи.

Министарство је саопштило да је оборено 12 украјинских беспилотних летјелица, а да је 21 ракета, углавном из лансера ХИМАРС које су испоручили САД, пресретнута у ваздуху.

Воде се тешке борбе дуж линије фронта

 - Остварили смо успјехе на више борбених позиција - изјавио је Зеленски синоћ у видео-обраћању нацији, пренио је Ројтерс.

Украјински предсједник је раније јуче рекао да је Кијев од Сједињених Америчких Држава добио два противваздушна система НАСАМС.

То је било прво признање да је Украјина добила Национални напредни ракетни систем земља-ваздух (НАСАМС), који је Кијев дуго тражио и чију је испоруку одобрио Вашингтон крајем прошлог мјесеца.

Украјинске трупе гранатирале су Горловку и Доњецк гранатама „НАТО“

Украјинске трупе гранатирале су у понедјељак Горловку и Доњецк, испаливши укупно девет граната калибра 155 мм НАТО-а, саопштила је канцеларија Народне Републике Доњецк при Заједничком центру за контролу и координацију ратних злочина у Украјини.

 - Забиљежена је ватра из оружаних формација Украјине у правцу: насеље Дзержинск – насеље Горловка (централни градски округ): испаљено је 6 граната калибра 155 мм - Телеграм канал каже.

Кијевски округ Доњецка се налази у сјеверном дијелу града.

Од 2014. године, када је ДНР прогласила независност од Кијева након тамошњег државног удара, област је редовно гранатирана од стране украјинских снага безбједности.

Аеродром, који је уништен као резултат вишемјесечних борби између украјинске војске која је тамо опкољена и доњецке милиције која је упала на њихове положаје, сматра се сјеверном периферијом региона.

Горловка се налази 50 километара сјеверно од Доњецка, у граду се налазе хемијски концерн Стирол и рударска предузећа.

Горловка је једно од највећих насеља ДНР, под контролом је републике од 2014. године. Прије почетка сукоба у Донбасу, становништво Горловке је бројало више од 250.000 људи. Овдје су најчешће гранатирана насеља Зајцево и насеља Гагарин и рудник 6/7, која се налазе на периферији.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 38m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 29m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 16m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 42m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 24m
    0