Istočni front, 215. dan: Ministarstvo odbrane Rusije: Oboreni ukrajinski ratni avioni

26.09.2022. 10:38
0
IZVOR: novosti.rs/b92.net

Specijalna vojna operacija ruske vojske u Ukrajini ušla je u 215. dan.

U četiri oblasti na istoku Ukrajine četvrti dan se glasa na referendumima o pripajanju Rusiji.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da poslije referenduma više neće biti mogući pregovori sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Moskva, s druge strane, optužuje Kijev za granatiranje u blizini najveće evropske nuklearne elektrane Zaporožje, koja je pod kontrolom ruskih snaga.

Još sedam brodova natovarenih žitom isplovilo je iz ukrajinske luke, saopštilo je ministarstvo te zemlje.

Nakon pucnjave tokom mobilizacije u ruskom mjestu u Ust-Ilimsku, uhvaćen mladić koji je pucao na vojnog komesara

Njega su kratko ispitali pripadnici vojne policije na mjestu samog uviđaja, a potom su ga priveli.

Kako je utvrđeno tokom ispitivanja, radi se o Ruslanu Zininu Aleksandroviču (25).

Oboreni ratni avioni

Ruski borbeni avioni oborili su dva ukrajinska ratna aviona MiG-29 modifikovana da ispaljuju antiradarsko oružje američke proizvodnje, saopštilo je u nedjelju rusko Ministarstvo odbrane.

Prema navodima ministarstva, avioni koji su presretnuti u južnoj ukrajinskoj oblasti Nikolajev bili su sposobni da nose rakete velike brzine protiv radijacije AGM-88 (HARM) koje se koriste za uništavanje radarskih stanica na zemlji.

Ministarstvo je saopštilo da je oboreno 12 ukrajinskih bespilotnih letjelica, a da je 21 raketa, uglavnom iz lansera HIMARS koje su isporučili SAD, presretnuta u vazduhu.

Vode se teške borbe duž linije fronta

 - Ostvarili smo uspjehe na više borbenih pozicija - izjavio je Zelenski sinoć u video-obraćanju naciji, prenio je Rojters.

Ukrajinski predsjednik je ranije juče rekao da je Kijev od Sjedinjenih Američkih Država dobio dva protivvazdušna sistema NASAMS.

To je bilo prvo priznanje da je Ukrajina dobila Nacionalni napredni raketni sistem zemlja-vazduh (NASAMS), koji je Kijev dugo tražio i čiju je isporuku odobrio Vašington krajem prošlog mjeseca.

Ukrajinske trupe granatirale su Gorlovku i Donjeck granatama „NATO“

Ukrajinske trupe granatirale su u ponedjeljak Gorlovku i Donjeck, ispalivši ukupno devet granata kalibra 155 mm NATO-a, saopštila je kancelarija Narodne Republike Donjeck pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju ratnih zločina u Ukrajini.

 - Zabilježena je vatra iz oružanih formacija Ukrajine u pravcu: naselje Dzeržinsk – naselje Gorlovka (centralni gradski okrug): ispaljeno je 6 granata kalibra 155 mm - Telegram kanal kaže.

Kijevski okrug Donjecka se nalazi u sjevernom dijelu grada.

Od 2014. godine, kada je DNR proglasila nezavisnost od Kijeva nakon tamošnjeg državnog udara, oblast je redovno granatirana od strane ukrajinskih snaga bezbjednosti.

Aerodrom, koji je uništen kao rezultat višemjesečnih borbi između ukrajinske vojske koja je tamo opkoljena i donjecke milicije koja je upala na njihove položaje, smatra se sjevernom periferijom regiona.

Gorlovka se nalazi 50 kilometara sjeverno od Donjecka, u gradu se nalaze hemijski koncern Stirol i rudarska preduzeća.

Gorlovka je jedno od najvećih naselja DNR, pod kontrolom je republike od 2014. godine. Prije početka sukoba u Donbasu, stanovništvo Gorlovke je brojalo više od 250.000 ljudi. Ovdje su najčešće granatirana naselja Zajcevo i naselja Gagarin i rudnik 6/7, koja se nalaze na periferiji.

Komentari 0
Povezane vijesti
Srušen spomenik Lenjinu Srušen spomenik Lenjinu
Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine Novi uspjeh ruske nauke: Vakcina protiv tuberkuloze sredinom 2025. godine
Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici Upucana u glavu, podlegla povredama u bolnici
Najčitanije
  • Slani mafini
    8h 18m
    0
  • Sudbinu Velikog rata tog dana odlučilo 62.000 Srba
    10h 13m
    0
  • Glas moguć za samo tri kandidata, teže do mandata sa niže pozicije na listi
    8h 7m
    0
  • Oštar odgovor Majdova nadležnima nakon suspenzije: Citirao Đokovića, pomenuo dvojicu sudija
    21h 16m
    3
  • Grupa hodočasnika sa Romanije krenula na poklonjenje Čajničkoj Krasnici
    9h 26m
    0