Источни фронт, 216. дан: Излазност на референдуму у Луганској Народној Републици преко 90 одсто

27.09.2022. 15:12
0
ИЗВОР: novosti.rs/b92.net

Специјална војна операција руске војске у Украјини ушла је у 216. дан.

Путин: Запад је крив

Руски предсједник Владимир Путин саопштио је данас да ће жетва житарица у Русији достићи рекордан ниво и оцијенио да санкције на извоз руског жита и ђубрива могу довести до глобалне прехрамбене кризе, за шта је, како каже, крив колективни Запад.

- И даље се суочавамо са тешкоћама у извозу житарица и ђубрива, што је за жаљење и за нас и за глобално тржиште хране - рекао је Путин на састанку о сезонским пољопривредним радовима, извјештава Тас с.

Према његовим ријечима, „санкције Русији пријете да додатно погоршају ситуацију, доводећи до глобалне прехрамбене кризе ка којој се свијет креће већ неколико година”.

- То нема никакве везе са специјалном војном операцијом Русије у Донбасу. То је резултат финансијске и прехрамбене политике коју су усвојиле неке водеће земље. За то је свакако потпуно крив такозвани колективни Запад - додао је Путин.

Руски предсједник је такође навео да би жетва житарица у земљи могла ове године да износи рекордних 150 милиона тона, укључујући 100 милиона тона пшенице.

- Према експертима, жетва житарица би могла да износи 150 милиона тона. Рекли смо прво 140 милиона тона, касније 145, па 147, а сада је прелиминарна процјена 150 милиона тона, и око 100 милиона тона пшенице, што ће бити рекордан резултат - нагласио је Путин.

Излазност на референдум преко 90 одсто

Излазност на референдуму у Луганској Народној Републици до средине петог дана износи 90,64 одсто, саопштила је новинарима предсједница ЦИК ЛНР Јелена Кравченко.

Она је додала да су три бирачка мјеста пребачена на резервна мјеста због гранатирања.

- Свих 461 изборно мјесто раде. Три су пребачена на резервна подручја због гранатирања ради безбједности рада. Све у свему, гласање се одвија активно - објаснила је Кравченкова.

Мирошник: УАФ испалила 76 пројектила из ХИМАРС МЛРС током референдума у ​​ЛНР

Током референдума, украјинске трупе су испалиле 76 пројектила из ХИМАРС МЛРС на Луганску Народну Републику током референдума, изјавио је у уторак Родион Мирошник, шеф представништва ЛНР у Руској Федерацији.

 - Током референдума од 23септембра, украјински милитанти су већ испалили 76 пројектила МЛРС ХИМАРС (МЛРС) у ЛНР- написао је он на свом Телеграм каналу.

Медведев: "Сигурно није блеф"

Замјеник предсједника Савјета за безбједност Дмитриј Медеведев изјавио је данас да Русија има право да употријеби нуклеарно оружје ако је потребно, у унапријед одређеним случајевима.

 - У строгом складу са Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања ако смо ми или наши савезници нападнути том врстом оружја. Или ако агресија употребом конвенционалног наоружања угрози само постојање наше државе. То је недавно директно рекао предсједник Русије - написао је Медведев на Телеграму.

Истакао је да ће Русија, поред тога, учинити све да спријечи појаву нуклеарног оружја код, како је написао, "непријатељских сусједа", наводећи као примјер Украјину, коју, према његовој оцјени, контролишу земље НАТО.

Медведев сматра да је бесмислено рачунати на разум и политичку вољу кијевског режима, али да још постоји крхка нада за здрав разум и осјећај самоодржања код земаља које подржавају Кијев.

 - Они разумију да ако пријетња Русији пређе утврђену границу опасности, ми ћемо морати да одговоримо. Не питајући никога за дозволу, без дугих консултација. И сигурно није блеф - написао је Медеведев.

Он је додао да, ако замислимо да је Русија принуђена да употријеби најстрашније оружје против "украјинског режима", вјерује да се НАТО ни у таквој ситуацији неће директно мијешати у сукоб и додаје да је за Сјеверноатлантску алијансу много важнија безбједност Вашингтона, Лондона, Брисела од судбине Украјине.

 - Прекоморски и европски демагози не намјеравају да страдају у нуклеарној апокалипси - сматра Медведев.

Британско Министарство одбране издало је саопштење о присаједињењу УКР области

Предсједник Русије Владимир Путин ће током обраћања парламенту, предвиђеним за петак, објавити присаједињење самопроглашених Народних Република Доњецк и Лугањск, као и дијелова Херсонске и Запорошке области под контролом руске војске, у којима се одржава референдум о придруживању Русији, саопштава британско Министарство одбране.

Референдуми, који су у току на овим територијама требало би данас да буду завршени, пише у саопштењу објављеном на званичном Твитер налогу Министарства, преноси Ројтерс.

 - Руски лидери се готово сигурно надају да ће свака најава о присаједињењу бити схваћена као оправдање специјалне војне операције и да ће консолидовати патриотску подршку сукобу - наводи се у објави.

Министарство одбране Руске Федерације објавило снимак припреме за лет јуришних хеликоптера Ми-28Н

Приказана је провјера даске прије лета и утовар невођених авионских пројектила у блокове вјешања машине.

На снимку је такође приказан рад хеликоптера Ми-8 за прикривање пожара и евакуацију.

Снимак снимљен кроз отворена врата пилотске кабине Ми-8 приказује пар Ми-28Н који иду у борбену мисију да униште украјинске милитанте.

Сва три хеликоптера лете у густој групи на изузетно малој висини.

Како је на снимку рекао војни лекар групе за заштиту од пожара Арсениј, „летимо сваки дан, неколико пута дневно, једном је било 15 летова дневно“.

Данас крај референдума

Украјинске и руске снаге воде тешке борбе у различитим дијеловима Украјине, док се данас приводе крају референдуми у Доњецкој и Луганској Народној Републици и областима Херсона и Запорожја, украјинским територијама које намјеравају да се припоје Русији.

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је да је регион Доњецка на истоку земље и даље главни стратешки приоритет његове земље, али и Русије, са борбама које се воде за неколико градова док руске трупе покушавају да напредују ка југу и западу, наводи британска агенција Ројтерс.

Дошло је и до сукоба у области Харкова на сјевероистоку, који је био фокус украјинске контраофанзиве овог мјесеца.

Украјинске снаге су наставиле са напорима да ставе ван употребе четири моста и друге речне прелазе како би пореметиле линије снабдјевања руских снага на југу.

Јужна команда Оружаних снага Украјине саопштила је у уторак да је у њеној контраофанзиви на Херсон непријатељ изгубио 77 војника, шест тенкова, пет хаубица, три противваздушна система и 14 оклопних возила.

Ројтерс наводи да није могао независно да провјери ове извјештаје са ратишта.

Москва вјерује да ће припојити области Херсона, Луганска, Доњецка и Запорожја, на истоку и југу, које чине око 15 одсто Украјине, након изјашњавања на референдуму које су тамо организовале проруске снаге.

Борбе су у току дуж целе линије фронта.

Гласање о придруживању Русији почело је у петак у тим регионима и требало би да се заврши данас, а руски парламент би могао да одобри придруживање за неколико дана.

Кијев и већина земаља одбацили су ове референдуме и обећали да неће признати његове резултате, преноси Ројтерс.

Коментари 0
Повезане вијести
Срушен споменик Лењину Срушен споменик Лењину
Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године Нови успjех руске науке: Вакцина против туберкулозе средином 2025. године
Упуцана у главу, подлегла повредама у болници Упуцана у главу, подлегла повредама у болници
Најчитаније
  • Наточио гориво на пумпи и побјегао
    15h 28m
    1
  • ВиК Источно Сарајево: Ванредно обавјештење
    17h 19m
    0
  • Живот га није мазио: Братић постао инжењер електротехнике са 23 године
    17h 6m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    8h 32m
    0
  • Источна Илиџа од 2018. у буџет Српске уплатила више од 171.000.000 КМ од директних пореза
    11h 14m
    0